Blockchain Stories

Bitcoin (BTC): Wat is Bitcoin precies?

Gastredacteur
Bitcoin btc

Bitcoin. Het zou goed kunnen dat je die naam al vaak hebt gehoord, maar dat je nooit echt hebt gesnapt wat het inhoudt. Daarom hebben wij deze allesomvattende uitleg samengesteld. Over enkele minuten kun jij zeggen dat je weer het een en ander hebt bijgeleerd

Blijf hier op de hoogte van het laatste Bitcoin nieuws.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is ‘peer to peer cash’ ofwel een directe manier van betalen van persoon naar persoon. Bitcoin is de allereerste cryptocurrency ter wereld en maakte als eerste gebruik van de blockchain technologie.

BTC biedt de mogelijkheid betalingen te doen op een manier die nieuw is voor ons: het laat mensen waarde transacties uitvoeren zonder centrale macht die vertelt of dit wel of niet mag. Het is zo decentraal als het internet zelf, dit betekent dat niemand eigenaar is van het Bitcoin netwerk en het een netwerk is van iedereen.

Bitcoin (BTC) is grenzeloos en je kan naar iedereen met een Bitcoin wallet BTC versturen tegen lage transactiekosten.

Meer weten over de werking van blockchains? Lees ons artikel

Waarom BTC?

In het allereerste blok dat Satoshi Nakamoto (het pseudoniem van de anonieme ontwikkelaar van Bitcoin) heeft gemined staat een quote: ”The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Dat is de voorpagina van The Times in Groot-Brittannië van 3 januari 2009. Bitcoin is gelanceerd op het moment dat de wereld in een financiële crisis zat. Als je het mij vraagt is het een reactie op een door en door verrot systeem. BTC is niet dé oplossing voor hoe wij als menselijk ras functioneren. Het biedt echter wel mogelijkheden om het financiële systeem wat we nu kennen eens een goede schop onder de kont te geven.

Bitcoin is nooit af. Check hier de roadmap van 2018.

Bitcoin brengt ons voor betalingen hetzelfde als het internet ons bracht voor communicatie: vrijheid. Jij kunt vrijuit een berichtje sturen naar iemand uit Japan, maar betalingsverkeer via een bank naar Japan is niet zo simpel.

Jouw bank moet communiceren met een bank in Japan bijvoorbeeld en euro omzetten naar de Japanse yen (inclusief valutaconversie kosten en kosten om het geld te mogen versturen).

BTC neemt dat weg. Iemand aan de andere kant van de wereld betalen is met blockchain technologie net zo makkelijk als het sturen van een email. Decentraal, open, permissieloos en grenzeloos geld.

Meer weten over BTC als geld? Lees ons artikel.

Bitcoin veiligheid

Een ander groot voordeel van een munt als BTC is dat het veilig is. Hoe veilig? De enige manier om jouw BTC kwijt te raken is het naar een verkeerd adres sturen of de toegang tot jouw adres weggeven. Door de werking van de Bitcoin blockchain kan geen persoon of instantie de database (grootboek) aanpassen. Niemand kan jouw vermogen dus blokkeren of afpakken. De techniek houdt je wel veilig, zorg er voor dat jij dat ook doet.

Houd er rekening mee dat crypto exchanges vaak wel centraal zijn en zich moeten houden aan strenge regels die in een bepaalde land gelden. Dit haalt het centrale aspect van Bitcoin weg.

Daarnaast is BTC semi-anoniem. Wanneer jij met je bankpas betaalt bij de supermarkt, weet jouw bank precies wat je hebt gekocht. Een Bitcoin adres is niet persoonsgebonden. Zolang jouw adres niet gekoppeld kan worden aan jouw identiteit, kun je dus anoniem transacties uitvoeren.

Bepaalde instanties, denk aan geheime diensten, de belastingdienst en organisaties als Interpol, zullen overigens wel in staat zijn een hele hoop adressen te koppelen aan een identiteit als dat nodig is. Dus denk niet dat je onfeilbaar bent als je BTC gebruikt. Én het allermooiste: het netwerk wordt natuurlijk beschermd door tienduizenden computers.

Meer weten over Bitcoin adressen? Lees ons artikel.

Starten met Bitcoin?

Het is nooit te laat om te beginnen met crypto. Als jij enthousiast bent over de mogelijkheden van blockchain toepassingen en cryptocurrency, dan is het hartstikke leuk en spannend om te beginnen en het gewoon eens uit te proberen.

Je hoeft niet gelijk een hele bitcoin te kopen, je kunt ook voor een paar tientjes je eerste aankoop doen en vanaf daar kijken hoe het gaat. Meteen beginnen?  Check dan onze guide om te leren hoe je snel en gemakkelijk BTC kunt kopen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu