Je hebt er vast wel eens van gehoord: staking. Het concept is niet nieuw, maar enkele jaren geleden geïntroduceerd binnen de crypto wereld. Maar wat is staking nu precies, en wat houdt het in?
Crypto staking is een manier om bepaalde cryptocurrencies vast te zetten om transacties op de blockchain te ondersteunen en te verifiëren. Stakers ontvangen beloningen voor hun deelname aan het netwerk en het beveiligen ervan. Dit gebeurt vaak in de vorm van extra tokens van de betreffende crypto die gestaked wordt. Het proces wordt ook wel toegepast op cryptocurrencies die van een Proof-of-Stake (PoS) netwerk gebruik maken, of een variatie daarvan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Delegated Proof-of-Stake (DPoS).
On-chain Staking
On-chain staking betekent dat je cryptocurrencies direct op de blockchain vast zet. Dit werkt als volgt:
Selectie van een wallet en een cryptocurrency
Allereerst moeten stakers een wallet kiezen die de staking ondersteunt. Denk hierbij aan een hardware wallet, software wallet of exchange wallet. Enkele voorbeelden van Hardware wallets, zijn een Ledger en Trezor. Deze bieden extra beveiliging, omdat ze offline zijn.
Andere wallets zijn software wallets. Hierbij kun je denken aan Metamask en Trust Wallet. Deze wallets zijn wat gebruiksvriendelijker en kunnen geinstalleerd worden op je telefoon of in je browser.
Dan heb je nog exchange wallets, zoals die van Bybit of Bitvavo. Deze bieden gemak, maar zijn weer minder veilig omdat ze volledig online toegankelijk zijn.
Let op: exchanges bieden vaak zowel on-chain staking als crypto lending aan. Bij on-chain staking beveilig je het netwerk en bij crypto lending leen je je crypto uit aan derde partijen.
Na dit proces wordt er een cryptocurrency gekozen die PoS ondersteunt. Enkele voorbeelden van een cryptocurrency die een PoS ondersteunt, is Ethereum 2.0, Cardano (ADA), Polkadot (DOT) of Solana (SOL). Elke cryptocurrency heeft zijn eigen vereisten.
Het staken van cryptomunten
Gebruikers kunnen hun cryptomunten vaak staken via de wallet die ze gebruiken. Door het gebruiken van een specifieke staking functie in de wallet, worden deze munten vergrendeld. Je kan gestakede munten dus niet meer gebruiken voor handel en ze staan vast op de blockchain.
Houd er ook rekening mee dat het vaak een aantal dagen duurt voordat je beloningen kan ontvangen en dat het nog langer kan duren om je munten te unstaken.
De meeste wallets hebben een simpele stake knop. Deze automatiseert het volledige proces.
Bevestiging van transacties
De gestakede munten worden vervolgens gebruikt om transacties op de Blockchain te valideren. Validators, ook wel stakers genoemd, worden hierbij willekeurig uitgekozen om de blokken van transacties te kunnen verifiëren en aan de blockchain toe te voegen. Wanneer iemand meer munten staket, is de kans ook groter dat hij als validator wordt gekozen. De reden hiervan is dat het aantal gestakede munten wordt beschouwd als maatstaf voor de betrokkenheid en het vertrouwen van de gebruiker in het netwerk.
Beloningen verzamelen
Stakers ontvangen beloningen voor hun deelname aan het specifieke netwerk. Deze beloningen variëren afhankelijk van de cryptocurrency, en worden vaak uitbetaald in de vorm van de zelfde cryptocurrency als die gestaked wordt.
De beloningen kunnen ook opnieuw belegd worden door middel van compound staking, om zo het totale gestakede bedrag en toekomstige beloningen te kunnen verhogen. Vaak wordt dit proces automatisch uitgevoerd door de desbetreffende staking software.
Enkele voordelen van on-chain staking
Er zijn enkele voordelen die plaats vinden bij on-chain staking. De voordelen zetten wij hieronder voor je op een rijtje:
- Passief inkomen: stakers verdienen een passief inkomen doordat ze staking beloningen ontvangen. Voor investeerders die hun cryptocurrency voor langere tijd willen aanhouden, zonder te handelen, is dit een aantrekkelijke optie.
- Beveiliging: door munten te staken, helpen gebruikers bij het beveiligen van het specifieke netwerk. Hierbij spelen validators een belangrijke rol, om aanvallen te voorkomen en de integriteit van de blockchain te handhaven.
- Decentralisatie: staking draagt ook bij aan de decentralisatie van het netwerk, omdat er geen centraal beheer is die de transacties valideert. Hiermee wordt de kans op censuur verminderd, en verhoogt de veerkracht van het netwerk tegen aanvallen.
- Energie efficiëntie: PoS en de verschillende varianten daarop zijn veel energiezuiniger dan het traditionele Proof-of-Work (PoW) model. Hierdoor wordt staking een veel milieuvriendelijker alternatief.
Voorbeelden van on-chain staking munten
We noemen hieronder nog enkele voordelen van on-staking, voor we het artikel afsluiten.
- Ethereum 2.0: Ethereum is overgestapt van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Gebruikers kunnen hun ETH staken om zo beloningen te verdienen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de beveiliging en efficiëntie van het netwerk. Ethereum 2.0 introduceert de Shard chains. Deze maakt parallelle transacties mogelijk en vergroot de schaalbaarheid van het netwerk.
- Cardano (ADA): Cardano gebruikt ook een PoS systeem. Deze wordt ook wel Ouroboros genoemd. Gebruikers kunnen de ADA tokens staken om mee te doen in het netwerk, en kunnen zo beloningen ontvangen. Cardano legt hierbij veel nadruk op wetenschappelijke benaderingen en peer-reviewed onderzoek. Deze maakt het netwerk robuust en betrouwbaar.
- Polkadot (DOT): Polkadot gebruikt een NPoS mechanisme, ook wel een Nominated-Proof-of-Stake genoemd, waarbij stakers hun tokens kunnen nomineren om validators te ondersteunen en beloningen te ontvangen. Polkadot is ook wel ontworpen om meerdere blockchains met elkaar te kunnen verbinden. Dit maakt de samenwerking tussen verschillende netwerken mogelijk.
- Solana (SOL): Solana is ook wel bekend om de hoge transactiesnelheid en de lage kosten. Solana gebruikt een PoS mechanisme, die gecombineerd wordt met Proof-of-History (PoH). Dit systeem voegt een tijdstempel toe aan transacties en verhoogt de efficiëntie. Gebruikers kunnen SOL ook wel staken via verschillende exchanges en wallets.
Huidige staking rewards:
- Ethereum: 3,41%
- Solana: 7,43%
- Cardano: 2,93%
- Polkadot: 11,53%
Beginnen met crypto staking
Voor beginners die nog niet bekend zijn met staken, bieden we hieronder een uitleg zodat jij straks zelf ook mee kunt gaan doen met het staking principe. Hieronder volgen enkele stappen en tips:
- Onderzoek: door te cryptocurrency die jij mogelijk wil gaan staken te onderzoeken, krijg je veel informatie die je nodig hebt om een heldere keuze te maken. Zo kun je verschillende PoS cryptocurrencies onderzoeken. Hierbij kun je factoren overwegen zoals beloningspercentages, lock-up periodes en de reputatie van het netwerk.
- Zoek een geschikte wallet uit: Selecteer een wallet die staking ondersteunt voor de cryptocurrency die jij gekozen hebt. Zorg ervoor dat de wallet veilig is en dat je de privé sleutel veilig opslaat. Voorbeelden van wallets die staking ondersteunen zijn: Metamask, Phantom en Trust Wallet.
- Stel de wallet in: download en installeer de wallet, maak hierna een nieuw account aan en zorg dat je een back-up maakt van de herstelzin.
- Koop de cryptocurrency: koop de gewenste hoeveelheid van de gekozen cryptocurrency via een exchange. Stuur deze vervolgens door naar je wallet.
- Start met staken: gebruik de staking functie in je wallet om de munten te vergrendelen en begin met het verdienen van beloningen.
Risico’s en overwegingen
Staking biedt veel voordelen. Ook zijn er enkele risico’s en overwegingen die je moet maken.
- Prijsvolatiliteit: De waarde van de gestakede munten kan flink schommelen. Dit kan invloed hebben op de totale waarde van je investering.
- Lock-up periode: Sommige staking mechanismen vereisten dat munten worden vergrendeld voor een bepaalde periode. In deze periode kun je ze niet verhandelen of opnemen.
- Validator Risico: Wanneer jij ervoor kiest om een validator te worden, dan zijn er extra verantwoordelijkheden en risico’s aan verbonden. Slecht presteren of downtime resulteert in verlies van de gestakede munten (slashing).
Conclusie
Crypto staking biedt de mogelijkheid voor tokenhouders om actief deel te nemen aan de beveiliging en onderhoud van het blockchain netwerk. Daarnaast kunnen ze tegelijkertijd passieve inkomsten genereren. On-chain staking maakt het mogelijk om direct op de Blockchain zelf te staken.
Dit draagt bij aan de decentralisatie en beveiliging van een netwerk. Door de groei van PoS netwerken blijft staking aantrekkelijk voor veel crypto investeerders. Het maakt niet uit of je nieuw bent in de wereld van crypto of een ervaren investeerder, staking kan een waardevolle aanvulling zijn op je investeringsstrategie.