Yann van Ewijk is voorzitter van Stichting Bitcoin Nederland en hij organiseert samen met een paar collega’s elke maand Bitcoin Wednesday. Dit doet hij sinds begin van dit jaar fulltime, hij stopte met zijn baan bij IBM. Van Ewijk: “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en dat is hartstikke mooi.”
Klein Yannetje
Al sinds hij een klein Yannetje was is Van Ewijk gefascineerd door computers. Op zijn elfde bouwde hij zijn eerste website. Van Ewijk: ‘’De website werd echter gehackt. Uit nieuwsgierigheid ben ik toen het cyber security pad opgegaan. Ik wilde die hacker vinden. Twee vrienden hebben mij leren programmeren, maar ik heb de dader helaas nooit kunnen pakken.” Sinds deze gebeurtenis is de ondernemer druk in de weer met techniek, computers en cyber security. Maar toen hij moest kiezen tussen een opleiding in de IT of aan Nyenrode Business Universiteit is hij voor het laatste gegaan. “Ik dacht dat het logisch was om mijzelf zo breed mogelijk te oriënteren, dat is achteraf een goede keuze geweest. Naast mijn studie ben ik zelf bezig geweest met het leren programmeren en daardoor kon ik verder gaan met mij verdiepen in cyber security en ethisch hacken,” zegt Van Ewijk.
Via een stage bij IBM rolde hij ondanks zijn studiekeuze toch de computerwereld in. Voor IBM was Van Ewijk een tijd actief op de afdeling voor technische sales: “Binnen het bedrijf kon ik daardoor de beste technische opleidingen volgen. Maar op een gegeven moment dacht ik: ‘Wat wil ik nou echt?’” En het antwoord was vrij duidelijk: zelf ondernemen.
Stichting Bitcoin Nederland en Bitcoin Wednesday
Ondernemen is een heel breed begrip, maar er was maar één echte optie: “Bitcoin en blockchain vond ik al een hele tijd interessant. Ik heb toen de stap genomen om van mijn hobby mijn werk te maken.” Hij was al betrokken bij Bitcoin Wednesday en nu kan hij daar als voorzitter van Stichting Bitcoin Nedereland al zijn tijd in stoppen. De stichting is gericht op het onderwijzen en informeren van Nederland op het gebied van cryptogeld, blockchain en aanverwante technologieën. Bitcoin Wednesday is een grote cryptocurrency conferentie die elke maand wordt gehouden in Amsterdam. Van Ewijk: ‘’Vijf jaar geleden zijn was de eerste Bitcoin Wednesday. De conferentie is in essentie niet heel erg anders, maar het is allemaal een stuk groter. Toen waren er een mannetje of vijftien, allemaal nerds die bitcoin tof vonden. Nu zijn dat er een stuk meer. En er komen nu ook ondernemers en investeerders op af die zelf niet zoveel met de techniek hebben.”
Prominente gasten en gekke presentaties
Zeker in de begindagen van Bitcoin Wednesday was de community van bitcoin nog relatief klein. Er waren niet heel veel plekken waar je als cryptofanaat je verhaal kwijt kon. Zo zijn er een aantal grote namen langsgekomen bij het evenement zoals bijvoorbeeld Vitalik Buterin die op het event kwam vertellen over zijn aanstaande ICO voor Ethereum. Spreker kunnen zich simpel aanmelden via een formulier op de website en er wordt zo min mogelijk gescreend. Naast grote sprekers zitten er daardoor ook wel eens missers tussen. Van Ewijk: “We hebben wel eens een presentatie gehad van een leuk project. Maar de presentatrice was zo dronken als wat…Dan is het aan de moderator om in te grijpen, hij of zij is de baas van het podium.’’ Buiten dit ene gekke incidentje valt het volgens de voorzitter van Stichting Bitcoin Nederland wel mee met de gekkigheid op het podium.
Visie op bitcoin en andere cryptomunten
De naam Bitcoin Wednesday is niet uit de lucht komen vallen. Tijdens de allereerste meetup was bitcoin de enige cryptomunt die echt al leuke dingen liet zien. Van Ewijk: “Maar ik ben geen bitcoin maximalist, nee. Je mag ons evenement ook Blockchain Wednesday noemen, haha. Alle cryptomunten zijn experimenten op globale schaal. Ik denk niet dat het zo is, maar misschien wordt bitcoin wel een soort Yahoo! Het is een pure vrije markt, elke coin kan zijn visie uiteenzetten en dan kan de markt beslissen.”
“Drama is een feature van bitcoin”
Van Ewijk: “Je merkt dat de industrie qua mentaliteit erg is veranderd. De mentaliteit was eerst: ‘we moeten mensen in de wereld helpen zonder bank’. De die-hards zeiden toen al: ‘we moeten iedereen van de banken afhelpen’ en je hebt de nieuwe generatie die doen mee voor de euro’s en niet voor BTC. Dat mag ook, de markt wordt volwassen en dus heb je een steeds breder publiek. Maar soms vind ik dat wel een beetje jammer.” Drama en de enorme prijssprongen horen er volgens Van Ewijk ook een beetje bij: “Vorig jaar hadden we een presentatie van Lammassu, dat is een Bitcoin ATM-producent. Zij legde uit dat ‘drama’ een feature is van bitcoin. Je wil nieuwsgierigheid kweken bij mensen, daar helpt drama erg goed bij.”
Bitcoin in Nederland
Stichting Bitcoin Nederland maakt zich dus hard voor meer en betere educatie rondom bitcoin en blockchains in het land. Van Ewijk ziet dat Nederland de boot al een beetje gemist heeft: “Landen als Zwitserland en Malta zijn ons voorbij gestreefd.” Het is volgens de cyber security expert wachten op de wetgeving vanuit de overheden voordat we pas echt los kunnen gaan. Daar zitten echter wel wat haken en ogen aan: “De wetgeving zal toch vooral vanuit Brussel (de EU) moeten komen. Maar daar zitten echt enorm veel lobbyisten corporaties.” Mede door de onduidelijkheid in de regelgeving, gaan verschillende
crypto projecten nu naar andere landen met een betere wetgeving. En dat is echt een gemiste kans vindt Van Ewijk: “Nederland kon hét land voor cryptocurrency worden in Europa, maar dat is nog lang niet aan de orde op deze manier. De overheid kan er erg veel aan verdienen. Het is wel jammer, maar wij gaan gewoon door. We proberen Nederland en Amsterdam op de wereldkaart te zetten.”