Wanneer je begint met het traden van cryptocurrency’s en je inleg niet zo heel groot is, kan het voor je gevoel soms erg langzaam gaan. Misschien leg je relatief gezien heel veel in en pak je maar enkele dollars op grote swings.
Er is een manier om meer te verdienen, met dezelfde hoeveelheid inleg. Maar let wel op, zo snel als dat je winst kan maken, kun je ook alles verliezen. Deze manier van traden heet margin trading, en zal altijd met voorzichtigheid moeten worden benaderd. Let dus op, ga niet margin traden als je geen idee hebt wat je aan het doen bent!
Wat is margin trading?
Er zijn een aantal exchanges welke Margin Trading aanbieden waaronder Bybit (max. 5x), MEXC (max. 200x) en KuCoin. In Nederland vallen steeds meer exchanges af die margin trading of handelen met een hefboom aanbieden. De verwachting is dat deze exchanges binnenkort ook zullen stoppen met deze diensten in Nederland of Europa. Let altijd goed op wat je doet. Een verkeerde klik op de knop met een hoge leverage, kan ervoor zorgen dat je binnen no-time je inleg kwijt bent of erger, je hele wallet.
Wat je bij margin trading doet, is als het ware geld lenen van de exchange en dit inzetten. Om vervolgens op die manier met een hefboomeffect (leverage) winst te maken. Althans, dat is de bedoeling.
Stel je hebt 0.10 BTC in je account staan. Je denkt dat de prijs zal gaan stijgen en gaat een long positie openen met een hefboom van 10x. Wat je dan doet, is een positie openen ter waarde van 1 BTC. Stel de prijs van de Bitcoin stijgt $100, dan verdien je op die positie 1 x $100. Als je de positie had geopend zonder hefboom, was dit slechts 0.10 x $100, dus $10. Het gaat dus in dit geval 10x zo snel.
Nog een voordeel van margin traden is dat je niet alleen geld kan verdienen op prijsstijgingen. Maar ook op dalingen. Je kan dus als het ware gokken dat de prijs zal gaan zakken, en daar goed aan verdienen. Ideaal in markten welke tijdelijk in een downtrend zitten.
Geweldig is dat! Nu kun je dus altijd de maximale hefboom gaan gebruiken om zo ontzettend snel rijk te worden… NEE!! Zo snel als dat je geld kan verdienen, kun je het ook verliezen. En dat kan soms heel erg snel gaan.
Te mooi om waar te zijn?
Er zijn exchanges welke een hefboom van 200 aanbieden. Hierbij kan een $1 verschil in de prijs $200 verschil betekenen op je positie. Dus heel erg snel verdienen of verliezen. En wanneer de prijs teveel zakt, wordt je positie geliquideerd. Dan ben je je inleg of misschien wel erger, de hele inhoud van je wallet kwijt.
Dus ik leen geld en mijn positie gaat niet goed en deze wordt geliquideerd. Ben ik de exchange geld verschuldigd? Nee, in principe niet. De meeste exchanges welke margin trading aanbieden, werken met een liquidatie grens. Een grens daar waarbij je op dusdanig veel verlies staat, je positie automatisch gesloten wordt. Waardoor dan je verlies gepakt wordt, zodat het geleende geld niet in gevaar komt. Hier wordt rekening gehouden met de grote van je inleg of in een slechtere situatie je hele account. Dat is per exchange verschillend.
Voorbeeld van margin trading
Laten we terugkijken naar het vorige voorbeeld. Je legt 0.10 BTC in met een hefboom van 10x en de Bitcoin heeft op dat moment een waarde van $70.000. Je denkt dat de koers gaat stijgen dus je gaat zoals ze dat noemen, long. Zelf leg je dan $7.000 in en leen je $63.000. Ervan uitgaande dat de exchange je positie liquideert zodra je op evenveel verlies staat als je inleg, hoeveel zou je dan kunnen verliezen? Juist, $7.000 ofwel 0.10 BTC.
Let op, de exchange zelf geeft duidelijk aan wat deze grens is en er zijn exchanges welke je hele wallet mee berekenen waardoor je alles kan verliezen.
De liquidatiegrens van deze positie met een hefboom van 10x ligt dus op $63.000. Zodra de prijs zo ver zakt, lig je eruit. Hoe groter de hefboom, des te sneller de liquidatiegrens bereikt gaat worden. Als je dezelfde positie van 1 BTC opent maar dan met 0.01 BTC en een hefboom van 100x. Dan zal je met een prijsdaling van $700 al je inleg (0.01) kwijt zijn. Met een volatiele munt als Bitcoin, moet je daar dus erg mee oppassen.
Kort samengevat
Even alles op een rijtje zetten. Er zijn verschillende exchanges die margin trading aanbieden. Kort door de bocht betekent dit dat je met een versterkende hefboom geld leent en in kan zetten om zo (in theorie) meer geld te kunnen verdienen. Dit kan oplopen tot wel 100x. Waardoor je dus wel 100x zoveel kan verdienen dan zonder hefboom. Tevens kan je zowel op een prijsstijging als een prijsdaling gokken waardoor je in slechtere markten ook geld kan verdienen.
Het grote gevaar hierbij is dat je dus naast veel winst, ook snel verlies maakt. Enkele exchanges hanteren een liquidatiegrens waarbij je je inleg kwijt raakt, maar enkele ook waarbij je de hele balans van je account kwijt kan raken. Let dus heel erg goed op wat je doet en lees eerst goed de voorwaarden door van de desbetreffende exchange.
Wees dus voorzichtig met deze manier van traden. Zet nooit teveel in en zorg ervoor dat je je verlies kan beperken, door o.a. een stop loss in te stellen. Tevens is het een goed idee om bekend te worden met de interface van de exchange zodat je geen verkeerde dingen aanklikt. Wees voorzichtig en maak er goed gebruik van.
Check ook onze andere artikelen over technische analyse om meer te leren over deze tak van sport.