Blockchain Stories

Wat is de Money Flow Index?

Gastredacteur
technische-analyse-money-flow-index

Deze week gaan we kijken naar een variatie op een van de meest bekende indicators, de MFI indicator. Ofwel de Money Flow Index. Deze is een afgeleide van de RSI indicator en wordt ook wel eens gezien als de meer betrouwbare indicator. Maar waarom? En is deze indicator goed te gebruiken in de cryptomarkt?

Zoals de naam al zegt, gaan we kijken naar de Money Flow die deze indicator onder andere in beeld brengt.

Money Flow Indicator

Zoals we weten is de Relative Strenght Index, oftewel RSI, een van de meest gebruikte indicators. Deze laat prijs extremen zien in een grafiekje van 0 tot 100. Wanneer de indicator een erg hoge lijn of erg lage lijn laat zien is er sprake van een overbought of oversold situatie. De prijs is relatief te snel gestegen of gedaald, wat een indicatie kan zijn om long of short te gaan. Echter laat de RSI indicator ook vaak veel ruis en fakeouts zien. Hierdoor kan het zijn dat je een verkeerde positie opent. Let hierbij op dat je vaak timeframes kunt combineren voor een meer betrouwbaarder beeld en een hoger timeframe ook minder fakeouts laat zien.

Nu is er een indicator gebaseerd op de RSI welke een extra aspect in overweging neemt bij het calculeren. Namelijk volume in plaats van alleen de prijs. En hieruit is de MFI ontstaan, ook wel de volume-weighted RSI genoemd. Wanneer je volume met prijs gaat combineren, krijg je een betrouwbaarder beeld dan wanneer je een van beide aspecten afzonderlijk bekijkt. Want hoe meer factoren je in overweging neemt, des te duidelijker het allemaal wordt. Uiteraard is dit allemaal te doen met afzonderlijke indicators. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Overbought/oversold

De MFI indicator werkt qua uitlezen exact hetzelfde als de RSI indicators en alle andere soorten oscillators. Je hebt overbought en oversold regionen die worden aangegeven met een lijn die zich beweegt tussen de grens van 0 tot 100 (zie onderstaande afbeelding). Wanneer een prijs boven de 80 of onder de 20 lijn komt is er sprake van een doorbraak. Hierbij zeggen we dan wanneer de prijs boven de 80 lijn is, dat er sprake is van een overbought situatie en andersom een oversold situatie. Dit kan een toekomstige reversal voorspellen. En zoals te zien is in het onderstaande voorbeeld, komt de reversal inderdaad na een extreme situatie.

Voorbeelden MFI Overbought/Oversold (via Tradingview)

Tevens werkt het zien van een divergence op de MFI indicator hetzelfde als op de RSI indicator. Wanneer de price action een movement omhoog laat zien terwijl de MFI indicator juist het tegenovergestelde zegt, is er sprake van een divergence. En kan dit duiden op een verandering in trend. Dit is dan tevens goed te traden en is vaak een betrouwbare indicatie. Zie de onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een bullish divergence op de MFI indicator.

Bullish divergence MFI (via: Tradingview)

Volume, betrouwbaarder?

Het moge duidelijk zijn dat wanneer je met een indicator meerdere dingen tegelijk meet, dat deze ook betrouwbaarder kan zijn. Maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Het ligt er maar net aan hoe de indicator deze verschillende factoren meeneemt en hoe deze worden berekend. Maar in het geval van de MFI is het zeker een goede extra toevoeging en zorgt het voor een beeld dat veel minder wordt beïnvloed door o.a. fakeouts. Hierdoor kan de MFI indicator ook soms eerder een signaal afgeven dan dat de RSI indicator dat kan. Maar zoals altijd, cross check verschillende indicators en stap niet zomaar in op gevoel.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu