Het lezen van indicators en het vinden van patronen in een chart is een belangrijk aspect van het kunnen handelen in cryptocurrency. Het geeft inzichten in hoe de markt beweegt en waar je een trade op kan gaan beginnen. Maar een heel lastig maar eigenlijk het meest belangrijke aspect van een trade is risico management.
Zonder een goed inzicht van het risico dat je neemt bij het openen van een trade, kun je alles verliezen. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom behandelen we deze week een stukje risico management.
Risico Calculeren
De afgelopen weken hebben we allerlei onderwerpen behandeld om te kunnen bekijken waar we een trade op kunnen pakken. Bijvoorbeeld met de Ichimoku CloudĀ of aan de hand van Candlestick Patterns. Het is dus inmiddels aardig duidelijk hoe we een technische analyse kunnen maken. Maar kunnen we nu ook een succesvolle trade maken? Dat is een hele belangrijke vraag, welke we kunnen antwoorden aan de hand van Risk Management of ook wel risicomanagement.
Het is volgens vele zeer succesvolle traders het meest belangrijke onderdeel van handelen. Het calculeren van je risico voordat je een handeling gaat uitvoeren. Aan de hand hiervan kunnen we dan bekijken of het een nuttige positie is of dat het sowieso een hele risicovolle actie is. De kans van slagen kan hierdoor bepaald worden. En vanaf nu gaan we handelen en nadenken met het volgende principe in ons achterhoofd: Een succesvolle trade is een trade waarbij een stop-loss is gezet.
Een stop-loss kan ervoor zorgen dat je niet teveel verliest en je jezelf indekt. Hierdoor kan een trade die verkeerd uitpakt niet je hele balans laten “verdampen”. Een stop-loss voldoet in mijn ogen aan een aantal belangrijke eisen. Deze volg ik telkens weer op. Het zorgt ervoor dat ik nooit meer dan een bepaald percentage kan verliezen.
Vrijwel iedere exchange ondersteunt het plaatsen van een stop-loss, denk aan Bitvavo, maar ook Bybit.
Plaats een stop-loss!
Iedereen heeft een eigen soort van risico management plan. Om meer inzicht te geven in hoe zoiets werkt zal ik mijn stappenplan gaan bespreken aan de hand van een voorbeeld op de huidige Bitcoin chart. We laten even indicators varen en bekijken slechts het stukje risico. Dit is dus geen echte goede trade, er worden geen indicators behandeld! Tevens is dit plan opgezet aan de hand van margin trading. Mocht je niet helemaal weten hoe dit werkt, neem dan een kijkje in het desbetreffende stukje wat ik hierover heb geschreven.
De belangrijkste regel welke ik altijd hanteer is:Ā Riskeer nooit meer dan 5% van je gehele balans op het desbetreffende account. Stel ik heb op mijn MEXCĀ account 0.20 BTC staan, dan is mijn risico op een trade maximaal 0.01 BTC. Oftewel 5% van dat account. Zo voorkom ik dat ik door een slechte trade mijn gehele 0.20 BTC verlies en daarna kan evalueren wat er mis ging en zonder grote risico’s een nieuwe trade kan maken wanneer er een voorbij gaat komen. Maar hoe bereken ik dit en stel ik dit in?
Voordat ik een positie instap check ik altijd even hoeveel 5% van mijn huidige balans is. Laten we het bovenstaande voorbeeld vasthouden dat we met 0.20 BTC handelen en dus het risico maximaal 0.01 BTC is. Als we de prijs in de bovenstaande afbeelding aanhouden, dan is de totale waarde van 0.01 64.50$. Dat is dus hetgeen wat we “mogen” verliezen volgens ons plan mocht er iets mis gaan. Dan zul je denken, als ik nu maar 0.01 in ga zetten, dan schiet het natuurlijk nooit op om geld te verdienen. En dat klopt, en is ook niet hetgeen wat we gaan doen.
Voorbeeld van risico management
Stel we openen een positie op de huidige prijs van $64500. We hebben een balans van 0.20 BTC en zonder margin betekent het dat we een positie kunnen openen van $64500 x 0.20 BTC = $12900. Dat zal dan de grootte zijn van onze positie die we fictief hebben geopend. De vraag is dan nu: waar gaan we onze stop-loss zetten? We hebben gezien dat we 0.01 oftewel 640.50$ mogen verliezen op onze positie. Nu zal je denken, we zetten de stop loss dan 640.50$ lager dan onze huidige positie.
Echter is dit niet helemaal het geval omdat we met minder dan 1 BTC handelen. Wanneer de prijs $100 veranderd op onze positie, krijgen wij slechts $20 hiervan, want we hebben een positie van 0.20 BTC. We handelen met 1/5 Bitcoin, dus onze stop mag 5 x $640.50 oftewel $3220.50 lager staan dan de huidige prijs (als we long zijn) om 0.01 maximaal te riskeren.
Mocht je dan met margin gaat traden en 0.20 BTC x 5 gaan inzetten, dan bereken je uiteraard je stop weer aan de hand van je positie. Zo mag je dan op die positie maar $640.50 verliezen om je stop van 0.01 te bereiken. En ga je nog fanatieker traden met bijvoorbeeld 10x margin, dan mag je stop maar $320.25 lager zijn dan je instap prijs want je bent dan met 2 BTC aan het handelen. Hoe meer margin je gebruikt, des te dichterbij je stop gaat liggen.
Rekening houden met indicators
Bij het zetten van mijn stop en het bepalen van de mate waarin ik margin wil gebruiken probeer ik altijd rekening te houden met wat de indicators zeggen. Een stop wil ik het liefst op punten zetten waar bijvoorbeeld een resistance of support lijn ligt. En/of in de buurt van een highest high of lowest low van de dag waarop je handelt.
Wanneer je indicators respecteert bij het zetten van stops is de kans een stuk kleiner dat ze ook geraakt worden. Worden ze toch geraakt? Geen paniek, neem even pauze en bekijk wat er fout ging, misschien heb je iets over het hoofd gezien. En misschien niet en is de markt gewoon de andere kant op gegaan. Dit kan altijd gebeuren, daarom zijn stops dus zo belangrijk. Probeer dit even goed te laten bezinken en ga oefenen op papier om je eigen risico management plan op te zetten. Succes!