Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het zijn allemaal gevestigde namen in de top 10 van alle currencies. Maar vlak onder deze drie bekende coins staat daar Stellar Lumens (XLM). Bij een groot deel van de mensen relatief onbekend, terwijl Stellar al sinds 2014 bestaat. En daarmee bestaat XLM langer dan bijvoorbeeld Ethereum. Maar waar staat Stellar Lumens voor en wat willen ze bereiken? Je leest het op deze pagina.
Hoe is Stellar Lumen (XLM) ontstaan?
Een Lumen (XLM) is de digitale koerseenheid van Stellar, net zoals de bitcoin dat is. Het is de native asset van het Stellar netwerk. Native betekend dat de Lumens ín het netwerk zijn gebouwd. En een asset geeft aan dat het iets is dat een waarde bezit.
In 2014 werd het Stellar netwerk gereleased met daarin de 100 miljard Stellars, wat de originele naam van de asset op het netwerk was. In 2015 werd dit netwerk geüpgrade: een Stellar heet sinds dien een Lumen (XLM). Dit is gedaan zodat het verschil tussen de naam van het netwerk (dat ook Stellar heet) en de naam van de asset duidelijk bleef. Daarnaast is er ook een non-profit organisatie stellar.org dat dus dezelfde naam droeg. Met de nieuwe naam is dit allemaal opgehelderd en verduidelijkt.
Wat kan Stellar?
Uiteraard onderscheid het Stellar netwerk zich van andere blockchains. De focus van Stellar ligt op de snelle transactie van verschillende koersen die op internationaal niveau worden uitgevoerd. Of het nu de euro, de Amerikaanse dollar of de Japanse yen is; alle soorten valuta moeten snel kunnen worden verstuurd naar een andere portemonnee. Mobius, dat op het Stellar Netwerk draait, heeft enkele maanden geleden aangetoond dat er meer dan 1000 transacties per seconde kunnen worden geverifieerd. Inmiddels zou dat volgens de founder Jed McCaleb al zijn opgelopen naar minimaal 4000 tps. Daarnaast kosten deze transacties nauwelijks geld. Een transactie kost 0,00001 Lumens, wat ook wel 100 stroops wordt genoemd. Deze kosten zijn aanwezig om zo spam op het netwerk te voorkomen.
Alle statistieken over het Stellar netwerk kunnen worden gelezen op de dashboard site. Het is zeer aan te raden om hier kort rond te neuzen om te zien hoe het ervoor staat met de snelheid, de nodes etc.
Anchors
Waar bij veel blockchain de nodes onmisbaar zijn, is dit bij het Stellar netwerk de Anchor. Een Anchor fungeert als brug tussen verschillende valuta en het Stellar netwerk. Alle transacties die plaats vinden worden door de Anchors in de vorm een krediet doorgegeven. Een Anchor moet zeker niet verward worden met een node! Er zijn ook verschillende nodes die in het Stellar netwerk draaien. Meet hierover kun je lezen op de site van Stellar. Een anchor is puur een entity die in de transacties onthoud en doorgeeft. Eigenlijk doen de Anchors maar twee simpele dingen:
- Ze verwerken de storting van het bedrag en crediteren het naar het adres van je account in de Stellar ledger.
- Ze maken het mogelijk om een withdrawal te plaatsen door het krediet dat op je account staat bij ze in te leveren.
Hierbij ligt dus het volledige vertrouwen van de transacties bij de Anchors. Stellar is niet de eerste instantie die hiervan gebruik maakt. Paypal doet bijvoorbeeld hetzelfde: als je geld stort vanaf je back account geeft Paypal je een deze hoeveelheid als krediet. Vervolgens kan er een bedrag worden verzonden waarna het Paypal-krediet wordt omgezet in echt geld. Dit doe je door je geld uit te laten betalen door een bank.
Een Anchors kan worden gedraaid door individuen, kleine bedrijven, lokale gemeenschappen en non-profitorganisaties. Ook financiële instituties (zoals banken) kunnen zich hiervoor aanmelden.
Stellar Consensus Protocol (SCP)
Eigenlijk kun je stellen dat Stellar een beetje afkomstig is van Ripple (XRP). De eerdergenoemde founder Jed McCaleb was ook betrokken bij Ripple, maar is na een meningsverschil begonnen aan Stellar. Deze Stellars werden gecreëerd door een fork op Ripple los te laten. Het verschil tussen Ripple en Stellar is, dat de laatstgenoemde (meer) gedecentraliseerd moet en zal zijn. Het protocol van het netwerk heet het Stellar Concensus Protocol (SCP). De speerpunten van dit protocol zijn:
- decentralized control
- flexible trust
- low latency
- asymptotic security
Bij dit protocol is na de fork een nieuwe codebase ontworpen, ontworpen met het oog op veiligheid, minimalisme, schaalbaarheid en meerdere soorten van mogelijkheden tot implementatie. Daarmee is er gelijk afstand gedaan van de eigenschappen die Ripple met zich mee draagt.
Voor de developers is er een uitgebreide site gemaakt om hier alles over het protocol, het netwerk en de mogelijkheden te leren. Klik hier om deze guide te bekijken!
StellarX
StellarX is een gebruikersvriendelijke P2P marktplaats waarop er in verschillende assets kan worden getrade. Het is een on-chain manier van (ver)kopen waarbij de transactie- of netwerkkosten worden vergoed door Stellar zelf. Op dit moment is StellarX nog niet publiek beschikbaar en moet je je aanmelden via een link. Ergens in de zomer van 2018 zal StellarX door iedereen in gebruik genomen kunnen worden.
Announcing StellarX! A user-friendly and totally free place to trade on @StellarOrg's universal marketplace. https://t.co/tPNYGY2qe0
You trade on-chain. We refund all network fees. Swap crypto, fiat, commodities, whatever. Get an invite here: https://t.co/CVSogvKJGE
— StellarX (@stellarxhq) July 5, 2018
Er dient wel vermeld te worden dat StellarX niet een decentrale exchange (DEX) is. Er is geen orderboek of een eigen trading-systeem. Ze zien zichzelf meer als GUI (Graphical User Interface) dat publiek toegankelijk is, in een omgeving van Stellar. Je kunt onder andere traden in (off-chain) assets zoals Bitcoin en Ethereum, maar ook in Filipijnse Pesos of Carbon Credits. Uiteraard is de netwerk-token Lumens ook vertegenwoordigd in StellarX.
Het traden op dit platform is compleet gratis. De hoeveelheid XLM die dit platform kost, is zo klein dat het door Stellar zelf wordt betaald. Het is zelfs zo dat als je je funds bewaard, er elke dinsdag een AirDrop wordt verdeeld onder de personen die zich hiervoor hebben aangemeld. Deze AirDrop wordt gefinancierd door de ingebouwde 1% inflatie die op het netwerk aanwezig is. Verder is het belangrijk om te weten dat StellarX een product is van een derde partij, dat op het Stellar’s open marketplace is ontwikkeld. Het is dus geen product van de Stellar Development Foundation (SDF), maar uiteraard is hier wel nauw mee samengewerkt tijdens de ontwikkeling.
SDEX – the Stellar Decentralized Exchange
Waar StellarX geen DEX is, is het team wel bezig om iets soortgelijks te ontwikkelen: de SDEX. Eind 2017 is er een team samengesteld dat zich is gaan richten op het ontwikkelen van de front-end van de SDEX. Er zijn sindsdien verschillende prototypes gemaakt die intern zijn beoordeeld en getest. Op 20 juni 2018 was het toen eindelijk zover: de SDEX werd officieel gereleased. Binnen de SDEX word liquidity gecreerd, spreads geminimaliseerd en het aantal assets vergroot. Verder zijn er de bekende lage trading fees en word er door middel van een atomic pathfinding de goedkoopste biedingen gevonden tussen de verschillende assets.
Om te kunnen gaan concurreren met de grote exchanges wordt op dit moment de kwaliteit en de hoeveelheid anchors vergroot. Om dit te bereken is er een grants die kan oplopen tot $2M beschikbaar gesteld. Deze kan worden gebruikt door partners die de SDEX naar een nieuw en beter niveau brengen.
Roadmap
Qua roadmap staat er nog ook iets anders interessants te gebeure. Stellar is bezig om het Lightning Network te ontwikkelen. Dit gaat voor de lange termijn enorme gevolgen hebben voor de schaalbaarheid en de veiligheid van het Stellar netwerk. Informatie hierover is (naast de activiteit op GitHub) nog niet echt bekend gemaakt. Verder werkt het team uiteraard aan het verbeteren van de performances. Dit wordt ook wel hardening genoemd. Hiermee en hierdoor blijft het protocol veilig en veerkrachtig voor situaties die in de toekomst kunnen opspelen. Tot slot blijft de decentralisatie een aspect waar aan gewerkt blijft worden. Denk hierbij aan het eenvoudiger maken om een anchor te runnen of de kosten hiervan te verlagen door ze meer betrouwbaar en zelfvoorzienend te maken.
Lumens kopen
Lumens is vrijwel altijd een van de grootste coins geweest sinds het op de markt te verkrijgen is. Er zijn in de loop van de jaren enorm veel exchanges geweest die de Lumens hebben gelist. In meer dan 100 pairs is een XLM te traden tegen onder andere BTC en ETH. Ben je enthousiast geraakt over XLM en wil je er een paar in je portfolio hebben? Dan kun je ze gelijk aanschaffen. Naast de eigen decentrale exchange is Binance de beste plek om de Lumens te kopen. Hulp nodig bij het kopen van cryptocurrency? Check dan onze beginnersgids.