Blockchain Stories
Image default
Interview

Dekker: “Mensen zeuren altijd, maar zijn bang voor verandering”

Soms is het verfrissend om het cryptowereldje eens van buiten de industrie en daarmee dus een andere kant te bekijken. Daarom spraken wij met Anne Fleur Dekker. Dekker is naast politiek activiste, schrijfster en uitgesproken feminist ook een bitcoin fanaat. De veel besproken 23-jarige is een actief gebruiker van bitcoin en probeert er zoveel mogelijk mee te betalen: “Ik hoop dat cryptocurrency’s op de lange termijn contant geld gaan vervangen.”

Dekker is vanaf het einde van haar tijd op de middelbare school al bezig met ‘de digitale wereld’. Platformen als Wikipedia en Twitter, maar ook besturingssystemen als Linux hebben haar altijd gefascineerd. Dekker: “Toen ik in mijn laatste jaren op de middelbare school zat kwam bitcoin net een beetje op. Op dat moment was ik druk met andere dingen, dus ik heb er niet vanaf het begin enorm veel tijd in gestoken.”

Het instap moment was toen de activiste voor het eerst hoorde van cryptocurrency qua prijs per bitcoin natuurlijk veel gunstiger dan op dit moment, maar Dekker maakt daar zelf geen punt van:  “Omdat ik het vooral praktisch gebruik denk ik niet van: goh morgen had ik er meer van kunnen kopen. Daarover nadenken vind ik onzinnig. Je hoort nooit iemand zeggen: ‘Misschien had ik gisteren olie moeten kopen, dan was het morgen misschien meer waard geweest.’ Bij bitcoin doe ik dat dus ook niet.” De manier waarop bitcoin in Nederland in het nieuws komt stoort haar behoorlijk: “Het wordt vaak weggezet als grappig beleggingsdingetje. Het is zoveel meer dan dat.”

Betalen met bitcoin

Zelf gebruikt Dekker haar bitcoin vooral als betaalmiddel. “Ik heb nu gewoon een klein potje bitcoin en soms koop ik bij.” Op het internet betaalt ze zoveel mogelijk met de cryptocurrency. Een pizzaatje bij Thuisbezorgd.nl, verschillende artikelen in webshops en producten die je niet zo in de supermarkt vindt betaalt de activiste graag vanuit haar cryptocurrency spaarpotje. Dekker doet dit vanwege de verhoogde privacy die bitcoin biedt tegenover betalingsverkeer via een bank: “In 2018 gaat een nieuwe wet in die ervoor zorgt dat banken jouw gegevens mogen delen met derden.’Deze wet houdt in dat jouw betalingsverkeer gedeeld mag worden met partijen die daarnaar vragen en voor betalen. Dekker: “Ik vind het echt naar dat mijn bankgegevens straks gedeeld kunnen worden. In de bus kun je straks ook niet meer met cash betalen bijvoorbeeld. Ik hoop dat cryptocurrency’s op de lange termijn contant geld gaan vervangen.”

Ideologie

Natuurlijk kun je leuk verdienen aan het handelen in cryptocurrency. Dekker vindt echter dat de focus veel meer gelegd moet worden op wat cryptocurrency’s kunnen betekenen voor de maatschappij als geheel.  Het decentrale aspect, wat zoiets betekent als  ‘het verdelen van de macht’ is daarvan bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. Dekker: ‘’Er moet een grotere groep komen die vertelt over wat bitcoin inhoudt en wat het betekent. Dat hoeft niet vanuit de NOS te komen of andere Nederlandse grote mediabedrijven, iedereen die het gebruikt kan zijn steentje bijdragen.’’

Als feminist strijdt Dekker naar eigen zeggen tegen ‘bestaande machtstructeren’ en bitcoin kan daarbij helpen: ‘’Feminisme staat in principe voor gelijkheid voor iedereen. Er is volgens mij niet meteen een directe link met bitcoin: maar het maakt je minder afhankelijk van het bestaande systeem. Binnen het socialisme en feminisme probeer je deze machtsstructuren te omzeilen.” En dat is natuurlijk iets wat bitcoin en andere cryptocurrency ook faciliteren, het is een weg om instanties als banken heen.

Mensen schieten vaak in de verdedigende houding bij verandering

Het feminisme en cryptocurrency zijn beide veel besproken onderwerpen. Regelmatig zitten mensen die zich uitspreken over één van deze twee onderwerpen in het verdomhokje. Dekker ziet die overeenkomst ook: ‘’Mensen schieten in de verdedigende houding als het gaat over veranderingen. Zie bijvoorbeeld de actie omtrent #metoo. Iedereen heeft altijd zijn mond vol over gelijke rechten, maar zo’n actie vinden mensen dan ineens raar of overdreven. Mensen zeuren altijd, maar zijn bang voor verandering. We klagen over de euro en banken, maar op alternatieven overstappen doen we nog niet of nauwelijks.’’

Het deels overstappen op cryptocurrency’s gebeurt wel, maar erg langzaam. Volgens Dekker komt dat vooral door de angst van het onbekende: “Bitcoins zijn helemaal niet ingewikkeld om te gebruiken”, zegt de schrijfster. “Maar het digitale maakt het voor veel mensen eng. Bij de euro heb je een ‘garantie’ dat je het fysiek in je handen kunt houden. Dat principe zorgt alleen al voor een hoop scepsis.” Dit kan volgens haar alleen worden opgelost door educatie, mensen moeten leren wat geld is en wat cryptocurrency’s zijn.

Dekker ziet dus vooral op het gebied van privacy en het omzeilen van bepaalde systemen de grote voordelen van cryptocurrency’s. Als het aan haar ligt gaan we het met zijn alle steeds meer gebruiken. Maar zij ziet echter ook in dat de euro voorlopig nergens heen gaat:  “De heersende klasse gaat op de korte termijn echt geen grootschalig gebruik maken van bitcoin.”

 

Gerelateerde artikelen

Rowshandel van HPB: Toekomst blockchain is enorm rooskleurig

Arnold Hubach

Rikmenspoel van Hiway: “Mensen gaan anders om met werk”

Robin Heester

Smits van Oyen:”Eerst Nederland, daarna Europa voor Coinmerce”

Robin Heester

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer