De Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck komt met een opvallend nieuw idee om het groeiende schuldenprobleem in de VS aan te pakken: een hybride obligatievorm genaamd BitBonds.
Deze slimme mix van staatsobligaties en Bitcoin moet zowel beleggers als de overheid voordelen bieden en tegelijkertijd zorgen voor een efficiëntere herfinanciering van de 14 biljoen dollar aan staatschuld die de komende jaren afloopt.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Wat zijn BitBonds precies?
BitBonds zijn ontworpen als 10-jarige obligaties die voor 90 procent bestaan uit traditionele Amerikaanse staatsobligaties, terwijl de resterende 10 procent wordt omgezet in Bitcoin. De opbrengst van de obligatieverkoop wordt dus deels gebruikt om BTC aan te kopen. Aan het eind van de looptijd krijgen investeerders gegarandeerd het volledige bedrag van de staatsobligatie terug, oftewel 90 dollar bij een investering van 100 dollar. De waarde van het Bitcoin gedeelte komt daar nog bovenop.
Tot een rendement van 4,5 procent op jaarbasis gaat de volledige winst op de Bitcoin positie naar de belegger. Zodra dat punt is bereikt, delen de overheid en de investeerder de extra winst 50/50. Maar let op: als Bitcoin ondermaats presteert, draaien beleggers op voor het verlies op dat stuk.
Slimme structuur met risico’s
Volgens VanEck topman Matthew Sigel biedt deze constructie vooral voordeel voor wie gelooft in de langetermijn waarde van Bitcoin. Hij noemt het een “convex bet”: een inzet waarbij het risico beperkt blijft tot 10 procent maar de potentiële winst asymmetrisch is. Maar daar zit meteen ook de keerzijde: bij obligaties met lage rente en een tegenvallende Bitcoin koers kan het rendement flink negatief worden.
Zo kan een BitBond met een rente van 1 procent zomaar tussen de 20 en 46 procent van zijn waarde verliezen als Bitcoin flink daalt.
Voor de Amerikaanse overheid levert dit model besparingen op. Omdat de rente lager ligt dan de gebruikelijke 4 procent scheelt het in renteuitgaven. Zelfs als Bitcoin helemaal niet stijgt zou het uitgeven van BitBonds met een coupon van 1 procent een besparing van 13 miljard dollar kunnen opleveren. En stijgt BTC met 30 procent per jaar dan loopt dat voordeel op tot meer dan 40 miljard.
Nieuwe klasse van staatsobligaties
BitBonds zijn ook interessant omdat ze de Amerikaanse staat toegang geven tot mogelijke winsten op Bitcoin zonder daar meteen in te hoeven investeren. Tegelijkertijd verkleinen ze de dollarverplichtingen. Sigel ziet het als een innovatieve manier om het vertrouwen van beleggers in harde assets zoals Bitcoin te koppelen aan staatsfinanciering.
Toch zijn er uitdagingen: het ontwerp is complex en beleggers delen niet volledig mee in de Bitcoin winsten maar dragen wél het hele verlies. Bovendien moet de overheid extra schuld uitgeven om de BTC aankopen te financieren.
Toekomstige aanpassingen kunnen mogelijk bescherming tegen dalingen inbouwen maar voorlopig is het afwachten of deze combinatie van old school en crypto echt voet aan de grond krijgt.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.