Bitcoin als strategische reserve? In Zweden is het ineens een serieuze optie. Parlementslid Rickard Nordin roept de regering op om Bitcoin toe te voegen aan de officiële valutareserves van het land. Volgens hem is het tijd om vooruit te kijken, en digitale assets zoals BTC horen daar volgens hem gewoon bij.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Zweden denkt na over Bitcoin als reserve
De Zweedse politicus heeft minister van Financiën Elisabeth Svantesson een officiële vraag gesteld: waarom zou de Riksbank, de centrale bank van Zweden, geen Bitcoin mogen aanhouden in de nationale reserves?
Nu bestaan die vooral uit buitenlandse valuta en goud. Maar in een wereld vol inflatie, geopolitieke spanningen en digitale innovatie, is dat volgens hem niet meer genoeg.
Nordin verwijst naar de snelle adoptie van Bitcoin wereldwijd. In veel landen gebruiken mensen BTC al als bescherming tegen inflatie of als betaalmiddel als het lokale geld instabiel is. Ook noemt hij het gebruik van Bitcoin als redmiddel voor vrijheidsstrijders in onderdrukkende regimes. Volgens hem wordt Bitcoin steeds vaker gezien als het digitale alternatief voor goud.
Zijn volledige voorstel is te vinden op de website van het Zweedse parlement: riksdagen.se
Geïnspireerd door Amerika en Trump
De timing van het voorstel is geen toeval. In maart tekende de Amerikaanse president Trump een executive order die de oprichting van een nationale Bitcoin reserve mogelijk maakt. Opvallend detail: deze reserve wordt opgebouwd met in beslag genomen crypto, niet met belastinggeld. Rickard Nordin ziet dit als inspiratie voor Zweden. Hij stelt voor om crypto die door Zweedse autoriteiten wordt geconfisqueerd simpelweg niet te verkopen, maar te bewaren als strategische reserve.
Meer landen denken inmiddels na over diversificatie van hun reserves. Zo overwoog de gouverneur van de Tsjechische centrale bank begin dit jaar ook om Bitcoin daarin op te nemen. En El Salvador houdt natuurlijk al langer BTC aan als nationaal bezit.
Europa blijft voorzichtig door de digitale euro
In Europa is het voorlopig nog stil rondom officiële Bitcoin integratie. De focus ligt vooral op de digitale euro, een eigen digitale munt van de Europese Centrale Bank. Die moet vanaf oktober naast contant geld gaan bestaan. ECB voorzitter Lagarde belooft dat de digitale euro privacy vriendelijk wordt, maar critici blijven sceptisch.
Of Zweden echt stappen gaat zetten, is nog onduidelijk. Maar dat er nu op regeringsniveau over Bitcoin als reservemiddel wordt gesproken, zegt genoeg: de discussie is begonnen.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.