Blockchain Stories
Criminelen stelen $20 miljoen aan crypto van de Amerikaanse overheid
Nieuws

Criminelen stelen $20 miljoen aan crypto van de Amerikaanse overheid

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Uit analyses van blockchain analysebedrijf Arkham Intelligence blijkt dat de Amerikaanse overheid onlangs te maken kreeg met een aanzienlijke diefstal van cryptocurrency ter waarde van naar schatting $20 miljoen. Deze digitale diefstal vond plaats uit wallets die eerder door de overheid waren beveiligd. De activiteit kwam aan het licht toen de eerste on-chain bewegingen donderdag werden geregistreerd. Op dat moment werden fondsen, die al meer dan acht maanden onaangeroerd waren, plotseling verplaatst vanaf het gedecentraliseerde leenplatform Aave.

Arkham Intelligence kon de gestolen cryptocurrency herleiden naar een specifiek walletadres dat eerder activa ontving van negen verschillende wallets die in 2016 bij de beruchte Bitfinex hack betrokken waren. Deze wallets werden destijds door de Amerikaanse overheid in beslag genomen. Eén van de getroffen adressen is verbonden met eerdere rechtszaken over de gestolen Bitfinex-fondsen.

De gestolen digitale activa bestaan uit diverse stablecoins en tokens, waaronder AUSDC ter waarde van $13,7 miljoen, USDC ter waarde van $5,4 miljoen, USDT met een waarde van $1,1 miljoen en ETH ter waarde van $500.000. Hoewel het nog niet duidelijk is waarom de verdachte deze fondsen heeft overgedragen, wijst het overdrachtspatroon op een geplande criminele activiteit en niet op een interne overheidsactie.

Het witwassen van de gestolen crypto

Kort na de diefstal werd waargenomen dat de hacker de fondsen begon over te zetten naar non-custodial wallets, digitale platforms die gebruikers de mogelijkheid bieden om hun activa zelf te beheren zonder dat een derde partij deze bewaart. Dit type wallet wordt vaak ingezet door kwaadwillenden, omdat het de anonimiteit vergroot en daarmee de opsporing bemoeilijkt. Arkham Intelligence gaf aan dat het hoogstwaarschijnlijk is dat de hacker gebruikmaakt van bekende witwasadressen om de opbrengst verder te verplaatsen.

ZachXBT, een bekende cryptoanalist, onderschreef de bevindingen van Arkham Intelligence en benadrukte dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse overheid dergelijke platformen als Switchain of N.Exchange zou gebruiken voor officiële transacties. Dit bevestigt volgens hem dat de fondsen zich inderdaad in criminele handen bevinden.

Amerikaanse overheid nam $3,6 miljard aan crypto in beslag

De fondsen die nu opnieuw gestolen zijn, zijn onderdeel van een veel grotere hack die in 2016 plaatsvond op de Bitfinex exchange. Ilya Lichtenstein en Heather Morgan, het stel dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het witwassen van de Bitfinex crypto, werden vorig jaar door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd. In augustus 2023 pleitten zij schuldig aan witwaspraktijken. Tijdens hun arrestatie in 2022 nam het Amerikaanse ministerie van Justitie maar liefst $3,6 miljard aan cryptocurrency in beslag, een van de grootste inbeslagnames in de cryptogeschiedenis.

Op het moment van dit schrijven bevindt zich nog slechts $127 in de betrokken wallet, voornamelijk in een memecoin die in verband wordt gebracht met voormalig president Donald Trump. Wanneer bevestigd, zou dit incident een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de complexiteit van de Bitfinex hack. De US Marshals Service, belast met het beheer van in beslag genomen activa, zou mogelijk gedwongen worden om duidelijkheid te geven over hoeveel van de eerder beveiligde cryptocurrency verloren zou kunnen zijn gegaan.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Toekomst van Bitcoin volgens Kevin Svenson: Een bullish uitzicht

Julian Smits

MEW koersverwachting: Winst van 20% haalbaar?

Timo Bruinsma

Bitcoin riskeert een terugval, niet elke analist positief

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu