Blockchain Stories
Hoe beïnvloeden geopolitieke gebeurtenissen cryptoprijzen?
Nieuws Regulatie

Hoe beïnvloeden geopolitieke gebeurtenissen cryptoprijzen?

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Cryptocurrencies zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste activaklassen op de mondiale financiële markt. Ze trekken investeerders aan dankzij hun potentieel voor hoge rendementen en de factor van decentralisatie.

Toch zijn cryptocurrencies, net als traditionele financiële activa, niet ongevoelig voor externe invloeden, met name geopolitieke gebeurtenissen. Inzicht in hoe dergelijke gebeurtenissen de prijzen van cryptocurrencies beïnvloeden, kan helpen bij slimme investeringen in deze volatiele markt.

De invloed van geopolitieke gebeurtenissen

Geopolitieke gebeurtenissen omvatten een breed scala aan situaties zoals politieke instabiliteit, internationale conflicten, economische sancties en veranderingen in overheidsbeleid. Deze gebeurtenissen kunnen onzekerheid creëren op de wereldmarkten en het gedrag van investeerders beïnvloeden, wat leidt tot schommelingen in activaprijzen.

Cryptocurrencies worden vaak gezien als een alternatieve investering en zijn door hun speculatieve aard extra gevoelig voor geopolitieke gebeurtenissen. Hierdoor worden ze vaak beschouwd als een hedge tegen meer traditionele financiële systemen.

In tijden van geopolitieke spanningen zoeken investeerders vaak naar veilige havens om hun kapitaal te beschermen. Traditioneel waren dit goud en staatsobligaties. Echter, met de opkomst van de gedachte dat Bitcoin ‘digitaal goud’ is, wenden steeds meer investeerders zich tot cryptocurrencies in tijden van crisis. Dit verhoogt de vraag naar deze cryptocurrencies en drijft hun prijzen op.

Bijvoorbeeld, tijdens de COVID 19 uitbraak steeg de prijs van Bitcoin sterk, omdat mensen op zoek gingen naar alternatieve activa, terwijl de economieën begonnen te wankelen. Ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne leidde tot schommelingen in de Bitcoin prijs vanwege de reacties van het publiek op de gebeurtenissen.

Crypto total marktetcap 2024
De totale marktkapitalisatie van de cryptovaluta bedraagt $1,1 biljoen.

Economische sancties en regulerende reacties

Economische sancties kunnen een aanzienlijke impact hebben op de wereld van cryptocurrency. Wanneer een land sancties oplegt, wordt de toegang tot traditionele financiële kanalen vaak afgesneden, waardoor individuen en organisaties geen andere keuze hebben dan cryptocurrencies te gebruiken als alternatief.

Deze verhoogde vraag leidt tot hogere prijzen. Bijvoorbeeld, toen de Amerikaanse sancties op Iran werden aangescherpt, nam de handel in Bitcoin binnen het land toe.

Daarnaast kunnen geopolitieke gebeurtenissen leiden tot regulerende reacties van overheden en financiële autoriteiten, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op de prijzen van cryptocurrencies.

Strenge regelgeving kan het vertrouwen in de markt verminderen en de prijzen drukken, terwijl positieve beleidsverschuivingen het vertrouwen van investeerders kunnen stimuleren en de prijzen kunnen verhogen. Dit was het geval toen Japan Bitcoin als legaal betaalmiddel verklaarde, wat onmiddellijk leidde tot een toename in adoptie en prijsstijging.

Speculatie en marktgevoel

Marktsentiment speelt een cruciale rol bij de prijsschommelingen van cryptocurrencies tijdens geopolitieke gebeurtenissen. Nieuws en geruchten over belangrijke ontwikkelingen kunnen speculatieve handelsactiviteiten stimuleren en aanzienlijke prijsveranderingen veroorzaken. Zo leidde de onzekerheid over de uitkomst van het Brexit-referendum bijvoorbeeld tot volatiliteit op de cryptomarkten, met name voor Bitcoin.

In onze steeds meer verbonden en complexe wereld is het essentieel voor elke investeerder om de relatie tussen geopolitieke gebeurtenissen en cryptoprijzen te begrijpen. Hoewel cryptocurrencies een belangrijke bescherming kunnen bieden tegen traditionele financiële systemen in tijden van onzekerheid, blijven ze zeer volatiel en gevoelig voor speculatie en geopolitieke invloeden.

Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.


Gerelateerde berichten

Solana prijsvoorspelling: Traders, let op deze niveaus!

Timo Bruinsma

Whales en SEC beroep beïnvloeden XRP koers in 2024

Julian Smits

Celestia bullish patroon geanalyseerd: Rally van 35% mogelijk?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu