Bitcoin (BTC) heeft deze maand een verrassende en indrukwekkende stijging doorgemaakt, waarbij het de grens van $65.000 heeft overschreden. Deze ongebruikelijke prijsstijging is te danken aan verschillende belangrijke factoren.
Historische context en economische factoren
September is historisch gezien de slechtste maand voor de waarde van Bitcoin. Dit jaar lijkt echter anders te zijn. Meerdere economische ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de indrukwekkende stijging van BTC.
Op 18 september heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) voor het eerst in vier jaar de rente verlaagd met 50 basispunten (bps) als reactie op de afnemende inflatie en stijgende werkloosheid.
Deze renteverlaging had direct invloed op risicovolle activa, waaronder Bitcoin, dat sinds de verlaging met meer dan 10% is gestegen. Ter vergelijking, de gemiddelde prijsdaling van Bitcoin in september over het afgelopen decennium was 3,45%, volgens gegevens van CoinGlass.
Na de beslissing van de Fed hebben ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de Chinese Centrale Bank (PBoC) de rente verlaagd om hun economieën te stimuleren, wat de prijs van BTC verder omhoog heeft geduwd richting de eerdere hoogtepunten.
Impact van Bitcoin halving en ETF belangstelling
Een andere belangrijke factor die nu zijn effect begint te laten zien op de prijsontwikkeling van Bitcoin is de halvering die eerder dit jaar plaatsvond. Hierbij zijn de beloningen voor miners gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC, wat zorgt voor een vermindering van het aanbod.
Historische data laat zien dat halveringen vaak een opwaartse druk op de prijs van Bitcoin veroorzaken vanwege de schaarste die hierdoor ontstaat. Bijvoorbeeld, in mei 2020 steeg de prijs van BTC van ongeveer $8.900 vóór de halvering naar meer dan $64.000 in april 2021 een achtvoudige prijsstijging in minder dan een jaar.
Daarnaast blijft de interesse in Amerikaanse spot Bitcoin exchange traded funds (ETFs) groeien, zowel onder particulieren als institutionele beleggers. Op 26 september registreerden deze ETFs een totale netto dagelijkse instroom van $365,57 miljoen, de grootste sinds eind juli. Sinds hun lancering is de cumulatieve netto instroom voor Bitcoin ETFs nu $18,31 miljard.
Voorzichtige optimisme en toekomstige uitdagingen
Hoewel BTC lijkt te zijn ontsnapt aan de gebruikelijke septemberdaling, is het belangrijk om te benadrukken dat de leidende cryptocurrency nog steeds bepaalde belangrijke prijsniveaus moet overwinnen voordat er sprake kan zijn van een nieuw recordniveau. Zo viel de Relative Strength Index (RSI) van Bitcoin onder de 80 op de maandelijkse grafiek, wat aangeeft dat de opwaartse trend zou kunnen afnemen na een enthousiaste koopgolf.
Bovendien meldde een crypto exchange onlangs dat, ondanks de recente opwaartse beweging van Bitcoin, het noodzakelijk is om een sterke weerstandsniveau van $65.200 te doorbreken om de positieve momentum voort te zetten. Het goede nieuws voor de optimisten is dat BTC momenteel stabiel blijft op $65.800, een stijging van 1% in de laatste 24 uur.
Bitcoin heeft dus in september een ongekende groei doorgemaakt, ondersteund door economische veranderingen en toenemende interesse van investeerders. Het zal echter moeten blijven presteren om nieuwe hoogten te bereiken.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.