Blockchain Stories
Zweedse autoriteit: “Crypto exchanges zijn professionele witwassers”
Crypto Exchange Cryptomarkt Update Nieuws

Zweedse autoriteit: “Crypto exchanges zijn professionele witwassers”

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Er lijkt meer en meer een hosanna stemming in de cryptowereld te ontstaan. De Bitcoin koers is met een opmaat bezig en dan moet het beste kwartaal van dit jaar nog komen. Toch is het niet allemaal maar positief en nog eens positief. Vanuit Zweden bereikt ons nu namelijk opvallend nieuws van de Swedish Police Authority and the Financial Intelligence Unit (FIU). Deze autoriteit omschrijft crypto exchanges namelijk als professionele witwassers. Een stelling die haaks staat op de manier waarop in veel andere landen gekeken wordt naar crypto exchanges. Wat zegt dit precies over crypto in Zweden?

Gaat Zweden strijd met crypto aan?

De bovengenoemde Zweedse autoriteit is met een kritisch rapport op de proppen gekomen. De belangrijkste conclusie in dit rapport is toch wel dat crypto exchanges gelijk staan als professionele witwassers. Een nogal beladen uitspraak waar dan ook logischerwijs het nodige over te doen is.

Daarbij benadrukt de FIU dat het om een conclusie gaat op basis van een analyse van diensten die worden geleverd door niet-gelicentieerde en illegale aanbieders. Blijven de legale crypto exchange daarmee volledig buiten schot? Daar heeft het wel alle schijn van. Het zou ook wel hoogst opmerkelijk zijn als de legale aanbieders óók als witwassers neergezet zouden worden.

Voor dit rapport heeft de FIU 4 profielen geschikt. Deze profielen zijn in onderstaand overzicht te vinden, inclusief een toelicht wat de kenmerken van deze profielen zijn:

Zweden is niet zozeer van plan om de strijd met crypto aan te gaan, maar is wel van plan om de strijd met de illegale crypto valuta aanbieders te gaan. De FIU geeft hierover aan dat deze aanbieders gelijk zijn aan professionele witwassers, dat er onwijs veel geld in deze tak om gaat en dat de Zweedse overheid veel geld misloopt.

Onbetaalde belastingen worden geïnd

Het rapport van de FIU wordt ook direct opgevolgd door de autoriteiten. Er is namelijk direct onderzoek gedaan naar onbetaalde belastingen door illegale aanbieders én door Bitcoin miners. De Zweedse wet schrijft voor dat Bitcoin miners belasting moeten betalen, maar dat is onvoldoende of helemaal niet gedaan. Uiteindelijk gaat het, volgens de FIU, om een totaalbedrag van $90 miljoen. Geen misselijk bedrag, vandaar ook dat de Bitcoin mining bedrijven in Zweden hier direct tegen in beroep zijn gegaan. Reeds 2 mining bedrijven hebben hun gelijk van de rechtbank gekregen, waardoor zij niet meer het volledige bedrag aan onbetaalde belastingen hoeven te betalen.

Wereldwijd gevaar

In Zweden ziet men inmiddels de gevaren in van illegale crypto aanbieders. Ze willen hier dan ook hard tegen optreden en hopen hiervoor de hulp van andere landen te krijgen. De FIU geeft namelijk aan dat de illegale crypto aanbieders wereldwijd een gevaar vormen. Niet zozeer omdat er illegale cryptodiensten aangeboden worden, maar vooral omdat dit gepaard gaat met andere criminele activiteiten. De Zweedse autoriteiten willen daarom op grote(re) schaal met andere landen samenwerken om de illegale crypto aanbieders een halt toe te roepen.

Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Shiba Inu’s marketingleider hint op X: ‘Er komt iets groots aan’

Michel Borggreve

Bitcoin bereikt keerpunt: Drie on chain signalen voor stijging

Julian Smits

Shiba Inu: Bull en Bear signalen tijdens prijsstabilisatie

Julian Smits

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu