Blockchain Stories
OpenAI bespreekt kapitaalinjectie van $103 miljard met investeerders
Nieuws

OpenAI bespreekt kapitaalinjectie van $103 miljard met investeerders

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

OpenAI, een startup gericht op kunstmatige intelligentie, is in gesprek met durfkapitaalbedrijven om een aanzienlijke kapitaalinjectie te verkrijgen, de grootste in meer dan een jaar. Dit zou de waarde van het bedrijf kunnen doen stijgen tot meer dan 100 miljard dollar.

Uit interne documenten blijkt dat aandeelhouders van OpenAI van plan zijn om aandelen te verkopen tegen een waardering van het bedrijf op 103 miljard dollar. Nieuwe investeringen zouden deze waardering nog verder kunnen verhogen.

Volgens een rapport van 28 augustus in de Wall Street Journal, waarin bronnen met kennis van de zaak worden geciteerd, zal durfkapitaalbedrijf Thrive Capital naar verwachting 1 miljard dollar investeren in deze financieringsronde. Ook Microsoft zal waarschijnlijk opnieuw kapitaal inbrengen.

Dit zou de grootste kapitaalinjectie zijn voor OpenAI sinds Microsoft in januari 2023 al 10 miljard dollar investeerde. Microsoft heeft momenteel een belang van 49% in OpenAI en heeft sinds 2019 in totaal 13 miljard dollar in het bedrijf geïnvesteerd.

OpenAI onderhandelt met aandeelhouders

De documenten die door The Wall Street Journal zijn ingezien, laten zien dat aandeelhouders van OpenAI onderhandelen over een deal waarbij hun aandelen worden verkocht tegen een prijs die het bedrijf waardeert op ongeveer 103 miljard dollar. Bovendien zou een nieuwe investering het bedrijf mogelijk nog hoger waarderen, exclusief de fondsen die tijdens deze ronde worden opgehaald.

In februari sloot OpenAI een overeenkomst die werknemers toestaat hun aandelen te verkopen, wat leidde tot een private waardering van het bedrijf op ongeveer 86 miljard dollar. De winstgevendheid van OpenAI staat ter discussie. AI-bedrijven zoals OpenAI blijven investeringen aantrekken terwijl ze slechts bescheiden winsten rapporteren. Recente rapporten geven aan dat OpenAI een jaarlijkse omzet van ongeveer 3,4 miljard dollar draait.

Sommige critici, zoals technologiejournalist Ed Zitron, hebben zich uitgesproken over het bedrijfsmodel van OpenAI. Zitron noemde de strategie met betrekking op winstgevendheid van OpenAI op 2 augustus op X “onhoudbaar” en stelde dat het bedrijf na 2026 meer financiering nodig zal hebben dan ooit eerder is verkregen door een startup.

Zijn opmerkingen volgden op berichten dat OpenAI in 2024 mogelijk tot 5 miljard dollar zou kunnen verliezen, wat het bedrijf binnen 12 maanden zonder geld zou kunnen laten zitten.

Hevige concurrentie tussen AI bedrijven

Het is van belang te vermelden dat investeerders in OpenAI geen eigendom hebben in het bedrijf zelf, omdat de startup technisch gezien nog steeds een non-profitorganisatie is. Investeerders zetten hun geld echter in een winstgerichte dochteronderneming van OpenAI (OpenAI LP) en hebben recht op een deel van de winst van die entiteit zodra een bepaalde drempel is bereikt.

Het nieuws over een mogelijke nieuwe financieringsronde komt te midden van toenemende concurrentie tussen AI bedrijven. Google heeft miljarden geïnvesteerd in de lancering van zijn AI product Gemini, de nieuwste versie van zijn chatbot Bard. Daarnaast hebben Google en Amazon samen 6 miljard dollar gestoken in Anthropic, het bedrijf achter de chatbot Claude. Een andere concurrent, Meta, werkt aan Meta AI, dat gebruikmaakt van zijn eigen open-source taalmodel, Llama 3.1.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Wormhole stijgt met 20% in 3 dagen en presteert beter dan Bitcoin

Timo Bruinsma

PEPE richt zich op een uitbraak na whale activiteit

Timo Bruinsma

$1,9 miljoen aan crypto gedrained in mogelijke Banana Gun bot hack

Pieter de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu