Blockchain Stories
SEC beschuldigt cryptobedrijf NovaTech van omvangrijke fraude
Nieuws

SEC beschuldigt cryptobedrijf NovaTech van omvangrijke fraude

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een aanklacht ingediend tegen de crypto-startup NovaTech. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd op frauduleuze wijze meer dan 650 miljoen dollar van ruim 200.000 investeerders verduisterd te hebben. Veel van hen komen uit de Haïtiaans-Amerikaanse gemeenschap.

De SEC stelt dat NovaTech, dat in 2019 werd opgericht door Cynthia en Eddy Petion, in feite een multi level marketingtruc is. Het echtpaar zou met behulp van promotors investeerders hebben verleid te beleggen in crypto, met beloften van winstgevende uitkomsten in cryptovaluta. In werkelijkheid gebruikte NovaTech slechts een klein deel van het geld voor handel. Het grootste deel werd gebruikt om bestaande investeerders uit te betalen en commissies aan promotors te geven, aldus de SEC.

NovaTech drukte miljoenen dollars achterover

De SEC beschuldigt de Petions er ook van miljoenen dollars aan geld van investeerders te hebben verduisterd. Toen NovaTech uiteindelijk instortte, konden veel klanten, aangetrokken door promotors die de risico’s van NovaTech bagatelliseerden, hun geld niet meer terugkrijgen. De schade loopt naar verluidt in de honderden miljoenen dollars.

NovaTech en de Petions hebben wereldwijd onnoemelijke schade toegebracht aan tienduizenden slachtoffers, zei Eric Werner, directeur van het regionale SEC kantoor in Fort Worth, in een verklaring.

Zoals wij beweren, zijn marketingtrucs van deze omvang afhankelijk van promotors, die klanten onder valse voorwendselen laten investeren. Door middel van deze actie tonen we aan dat we niet alleen de hoofdverantwoordelijken voor dergelijke grootschalige oplichtingtrucs ter verantwoording zullen roepen, maar ook de promotors die hun fraude verspreiden door slachtoffers op misleidende wijze te werven, zo vervolgt hij.

Naast NovaTech en de Petions heeft de SEC ook NovaTech promotors Martin Zizi, Dapilinu Dunbar, James Corbett, Corrie Sampson, John Garofano en Marsha Hadley aangeklaagd voor effectenfraude. De SEC zoekt permanente gerechtelijke maatregelen, de terugbetaling van onrechtmatig verkregen winsten, en civiele boetes. Zizi heeft al ingestemd met een gedeeltelijke schikking.

Seth Goertz, partner bij advocatenkantoor Dorsey & Whitney, noemde deze zaak een klassiek voorbeeld van een piramidespel gericht op specifieke gemeenschappen. Hij wees op de omvang van de oplichting en suggereerde dat het misschien niet zo succesvol zou zijn geweest als het was gebaseerd op traditionele valuta in plaats van cryptovaluta.

SEC jaagt op frauduleuze ondernemingen

De aanklacht tegen NovaTech maakt deel uit van een bredere inspanning van de SEC om twijfelachtige crypto ondernemingen aan te pakken. In 2020 klaagde de SEC Ripple aan, de ontwikkelaar van de XRP cryptocurrency. Volgens hen had het bedrijf in 2013 naar verluidt meer dan 1,3 miljard dollar opgehaald door XRP te verkopen via een niet-geregistreerd effectenaanbod.

Vorige maand klaagde de SEC BitClout oprichter Nader Al-Naji aan voor fraude, met de beschuldiging dat de opbrengsten van zijn crypto-activiteiten werden gebruikt om een landhuis in Los Angeles te financieren. Daarnaast heeft de SEC recent brieven gestuurd naar durfkapitalisten over hun betrokkenheid bij Uniswap Labs, een gedecentraliseerde crypto exchange.

Gurbir Grewal, directeur van afdeling handhaving van de SEC, zegt dat de commissie in de afgelopen tien jaar meer dan 100 handhavingsmaatregelen heeft genomen met betrekking tot cryptovaluta.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Wormhole stijgt met 20% in 3 dagen en presteert beter dan Bitcoin

Timo Bruinsma

PEPE richt zich op een uitbraak na whale activiteit

Timo Bruinsma

$1,9 miljoen aan crypto gedrained in mogelijke Banana Gun bot hack

Pieter de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu