Blockchain Stories
Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn niet zo rooskleurig als het lijkt
Guides ICO

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn niet zo rooskleurig als het lijkt

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Het lijkt misschien wel een enorm aantrekkelijke manier om onderneming van de grond af te krijgen: een Initial Coin Offering. Het geld stroomt (doorgaans) binnen als water en het lijkt alsof het bijna geen investeringen kost. Dit is echter een grote misvatting: er komen wel degelijk hoge kosten bij een ICO kijken. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld achter deze ICO’s. Dit doen we door de ogen van Ivan Aleksandrov, de CEO van Memorandum Capital. Dit is een bedrijf dat zich focust op de Initial Coin Offerings en investeringen in blockchain-gerelateerde projecten.

De mensen die bij Ivan aankloppen, stellen vaak de vraag wat het nu eigenlijk allemaal kost. Men is vaak niet bekend met de details en voorwaarden die te voorschijn komen tijdens het proces. De ICO markt zit op dit moment in een dipje. Een ICO was tijdens de bullrun van de herfst in 2017 voor een speculator een mooie manier om een quick flip te pakken en niet zo zeer om een bedrijf te helpen of omdat je ook intrinsiek achter het project staat.

Voorbereidende kosten

Laten we beginnen met de eerste stappen die moeten worden gezet in de voorbereiding van een ICO. Elke Initial Coin Offering start met een whitepaper. Verder wordt er gewerkt aan enkele algemene formaliteiten, webpagina’s en wordt er presentatiemateriaal voorbereid die door de investeerders kan gaan worden verspreid. Deze eerste voorbereidingen kosten al snel $30.000. Hiervoor moet dus al een budget beschikbaar en gereserveerd zijn. Hierbij moet je ook nog denken aan het opstellen van een budgetplan en soms ook het ontwikkelen van prototypes van onderdelen van het platform.

Verder moet het vertalen van de documenten ook niet worden onderschat. Vaak betaal je tussen de $0.002 en de $0.004 per woord. Maar vertalingen die worden uitgevoerd door experts op het gebied van blockchain en ICOs, zijn een stuk duurder. Als je een document van 60-100 pagina’s met bepaalde visuele content (grafieken etc.) wilt laten vertalen, ben je al gauw $3500 kwijt. En aan de andere kant is het niet aan te raden om op deze onderdelen te bezuinigen, want dit is namelijk wel datgene waarmee je geld op zal gaan proberen te halen. De allerbelangrijkste documenten, vaak juridische documenten, kun je beter niet in te veel talen laten vertalen gezien (inconsistente) vertaalfouten hierin fataal kunnen zijn.

Al de kosten van de voorbereiding van de documentatie (de whitepaper, one-pager en de website) worden ingeschat op zo’n $60.000. Tel daarbij de eerdere kosten van $30.000 nog eens op, en er moet al een flinke investering worden gedaan voordat de ICO überhaupt gestart kan worden.

Juridische kosten

Een ander belangrijk aspect is de juridische ondersteuning die ingeschakeld kan worden. Het is niet aan te raden om alles zelf te doen, en het inhuren van professionals is geen sinecure. Zij zullen ervoor zorgen dat je binnen de wettelijke kaders zult blijven. De kosten hiervan liggen natuurlijk per bedrijfsstructuur en sector anders. Maar kijk er niet raar van op als hier (in extreme gevallen) al $500.000 voor apart gehouden moet worden.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook kosten verbonden aan de registratie van het bedrijf, het openen van een bankaccount en andere juridische diensten die moeten worden afgetekend. In het meest gunstige geval kost dit slechts $60.000, maar dit kan ook zomaar oplopen tot $150.000.

Bij het registreren van een bedrijf, is er altijd eerst nog een ‘voorbereidende fase’. Na deze fase kan er pas gestart worden met het verzamelen en aantrekken van fondsen en beleggers. Ook mag de private-sale pas starten nadat deze fase is afgerond.

Private sale

Voordat je van start kunt gaan met de private-sale, is het natuurlijk van belang dat er persoonlijke meetings, privé-events en bijeenkomsten voor de potentiële investeerders worden georganiseerd. Hiervoor moet er ook een bedrag van zo’n $3500 afgetikt worden. Daarnaast moet er geld apart worden gelegd voor PR- en advertentiecampagnes. Het organiseren van bijeenkomsten met het oog op de crowdsale kost ook een bak geld, dus noteer daar ook nog maar eens $20.000 voor. De kosten voor deelname aan de grotere conferenties (en de voorbereidingen van de pitches hiervoor) zijn ook niet mis.

De investeringen om aan de private-sale te kunnen beginnen zijn dus enorm: het bedrag kan oplopen tot de $400.000 –  $700.000. Nadat deze private-sale is voltooid, komen de kosten voor de public-sale om de hoek kijken. Vaak wordt dit gezien als 20% op de reeds gedane investeringen. Hierbij komt ook de marketing weer naar voren, om het grote publiek via de sociale media in aanraking te brengen met je ICO.

ICO achter de rug. En nu?

En dan lijkt het allemaal koek en ei: de ICO zit erop, het geld is binnen. Echter zijn er altijd nog weer extra kosten die moeten worden gemaakt. Er dient zo’n 15% tot 20% van het opgehaalde bedrag te worden afgedragen aan de belasting en de tokens moeten ook verhandelbaar worden op exchanges. En het aan een listing hangt, kan ook tot in de miljoenen oplopen. Je zou dus wel kunnen stellen dat het een misvatting is om eventjes een ICO te starten, om maar even snel mooi wat geld in de kas te krijgen.

Bron: Cryptodaily

Gerelateerde berichten

ICO te koop aangeboden, direct ‘af te halen’

Arnold Hubach

Thailand verbiedt gebruik Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum Classic

Arnold Hubach

Hashed Timelock Contract (HTLC): wat is het en wat kun je ermee?

Arnold Hubach

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu