Blockstream introduceert ‘Issued Assets’ op de Liquid sidechain van bitcoin. Blockstream is één van de grote teams die meehelpt aan het uitbouwen van bitcoin.
Liquid sidechain
De Liquid sidechain is bovenop bitcoin gebouwd. Het is bedoeld als snel netwerk voor ruilbeurzen om snel en veilig transacties te doen. De ontwikkeling is nog in volle gang, maar langzaam aan begint deze sidechain vorm te krijgen. Sidechains bieden gebruikers van bitcoin de mogelijkheid meer te doen dan alleen bitcoin over en weer te sturen over het netwerk. De bitcoinblockchain dient voornamelijk als solide fundering om projecten zoals Liquid op te bouwen.
Je eigen tokens op bitcoin
Wanneer je hoort dat je tokens op een blockchain kunt zetten, dan gaat je gedachte in eerste instantie naar bijvoorbeeld een Ethereum. Maar ook bij bitcoin zullen we in de toekomst in staat zijn onze bezittingen een eigen token te geven op het netwerk. Door de manier waarop bitcoin is opgebouwd heb je daar echter extra oplossingen voor nodig. De Liquid sidechain is er daar één van. Blockstream laat weten dat je eigen tokens een hele boel verschillende waardes kunnen vertegenwoordigen. Zo kun je fiat geld, goud of andere bezittingen tokeniseren met behulp van Liquid.
Tijdens Consensus 2018 zijn verschillende paper wallets weggeven door Blockstream. Op de adressen van deze paper wallets staan verschillende tokens. Deze tokens konden met behulp van de paper wallets worden ingewisseld. Zodra de bezittingen werden opgehaald, werden de digitale tokens vernietigd.
Atomic swaps en meer
Met behulp van atomic swaps kun je direct ruilen en handelen met jouw tokens. Het creëren van een eigen token op Liquid gaat nog veel verder. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kwijt op de sidechain. Denk aan bonuspunten bij de supermarkt of digitale verzamelobjecten, alles kan in theorie. In de praktijk is daar natuurlijk wel eerst wetgeving voor nodig om het op een eerlijke en duidelijke manier te laten verlopen. Je kunt een token wel de waarde van jouw huis toekennen, maar als het in ‘de echte wereld’ niet geldig is heb je er niks aan. Het is dus wachten op duidelijke regulering op dit vlak.