De Zwitserse centrale bank houdt de boot voorlopig af als het gaat om Bitcoin. Ondanks groeiende druk vanuit de lokale cryptowereld ziet SNB voorzitter Martin Schlegel geen reden om BTC aan de nationale reserves toe te voegen. Tijdens een aandeelhoudersvergadering in Bern maakt hij duidelijk dat Bitcoin niet voldoet aan de eisen voor valutareserves.
De opmerkingen komen op een moment dat een Zwitserse campagne probeert om Bitcoin via een grondwetswijziging toch op de balans van de SNB te krijgen. Daarbij worden argumenten aangedragen over geopolitieke spanningen, een afnemende dollar en het toenemende belang van een neutraal alternatief zoals Bitcoin.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Centrale bank blijft bij traditioneel beleid
Volgens Schlegel mist Bitcoin de stabiliteit en liquiditeit die nodig zijn voor hun reservebeheer. De centrale bank moet in staat zijn om op elk moment in en uit posities te stappen en de grillige prijsschommelingen van crypto maken dat lastig. Daarbij ziet hij ook risico’s rond de veiligheid en het brede gebruik ervan als serieuze valuta.
De uitspraken van Schlegel volgen op toenemende druk vanuit de sector en komen uit een aandeelhoudersvergadering die volgens Reuters plaatsvond in Bern. Hij herhaalt daar zijn eerdere standpunt dat crypto simpelweg niet voldoet aan de voorwaarden om opgenomen te worden als officieel reserve activum.
Toch groeit de druk. Luzius Meisser, bestuurslid bij Bitcoin Suisse en een van de drijvende krachten achter het initiatief, vindt dat Bitcoin een logische toevoeging is. “De dollar en de euro worden zwakker en bitcoin is juist een schaars goed dat zich niet laat bijdrukken,” stelt hij. Meisser noemt het “een noodzakelijke stap in een wereld waarin vertrouwen in overheidsobligaties verdwijnt”.
Referendumcampagne krijgt steeds meer steun
Op de laatste dag van 2024 is een formeel initiatief gestart om Bitcoin op te nemen in artikel 99 van de Zwitserse grondwet. De huidige tekst verwijst alleen naar goud als reserve, maar een toevoeging van “en in Bitcoin” moet daar verandering in brengen. Voor een nationaal referendum zijn 100000 handtekeningen nodig en de campagne loopt nog volop.
Achter het initiatief zit onder meer de denktank 2B4CH, met betrokkenheid van spelers als Tether’s VP energie en mining Giw Zanganeh. Ook Yves Bennaïm, voorzitter van 2B4CH, ziet logica in een bescheiden Bitcoin reserve: “Als je bijna een biljoen aan reserves hebt, waarom dan niet 1% of 2% in iets dat wereldwijd steeds meer wordt gewaardeerd?”
Zwitserland blijft een van de voorlopers binnen de wereld van crypto. De regio rondom Zug, beter bekend als Crypto Valley, groeit flink door. In 2024 passeerde het ecosysteem de grens van 593 miljard dollar in waarde.