De blockchainwereld krijgt een nieuwe impuls vanuit de AI hoek. De decentralized AI startup Nous Research heeft namelijk een Series A investeringsronde van 50 miljoen dollar binnengehaald, geleid door investeerder Paradigm. Het bedrijf, dat nu gewaardeerd wordt op 1 miljard dollar, wil AI trainingen op een volledig gedecentraliseerde manier uitvoeren met behulp van de Solana blockchain.
AI training via wereldwijde rekenkracht
Nous Research wil afrekenen met het traditionele model waarin AI modellen in gecentraliseerde datacenters worden getraind. In plaats daarvan gebruiken ze blockchain technologie om wereldwijde, ongebruikte rekenkracht te coördineren. Daarmee kunnen gebruikers, zodra de systemen live gaan, hun ongebruikte GPU’s inzetten voor de training van open-source AI modellen.
Beloning vindt plaats via crypto, niet als donatie, maar als transactie.
Het team van Nous, dat in 2022 begon als een groep open-source liefhebbers via platforms als GitHub en Discord, publiceerde meerdere modellen onder de naam Hermes. Deze kregen veel aandacht in de AI community. De methodiek van Nous wordt al geciteerd door onder andere Meta en DeepSeek.
Paradigm zet groots in op AI
Paradigm, bekend als medeoprichter van Coinbase en eerder betrokken bij het omgevallen FTX, ziet in Nous een nieuwe kans. Na kritiek op hun pivot richting AI investeringen, onderstreept deze grote investering dat ze serieus werk maken van die strategie. Volgens Arjun Balaji van Paradigm biedt deze transparante aanpak een goed alternatief voor de gesloten structuren van traditionele AI labs.
De funding zal vooral gebruikt worden om rekenkracht op te schalen en de ontwikkeling van de gedecentraliseerde trainingsstructuur te versnellen. Of gebruikers straks beloond worden in een eigen token of in Solana’s eigen munt, staat nog niet vast. Wel duidelijk is dat Nous volledig inzet op het combineren van crypto en AI.
Volgende stap richting massale adoptie
Met deze stap zet Nous zich stevig neer als een van de eerste serieuze projecten die AI en blockchain op deze schaal combineren. Het team bestaat momenteel uit zo’n twintig personen en werkt actief aan een lancering van het platform. Een concrete datum is nog niet bekend.
De visie van Nous draait volledig om transparantie, community en de kracht van open source. Karan Malhotra, een van de oprichters, zegt daarover: “We behandelen mensen als een node, als onderdeel van het grotere geheel.” Meer details over deze ontwikkeling zijn ook te vinden in het volledige artikel van Fortune en op X.