Nvidia kiest bewust voor een duidelijke scheiding tussen de wereld van kunstmatige intelligentie en die van crypto. Ondanks toenemende inspanningen vanuit de blockchainhoek, blijven projecten met een crypto link buiten de deur bij het prestigieuze Inception programma van de chipgigant.
Dat blijkt ook uit het verhaal rond Arbitrum, dat tot het laatste moment op de shortlist leek te staan als AI partner, maar door Nvidia werd teruggefloten.
Crypto is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Arbitrum wordt op het laatste moment afgewezen
Arbitrum, een Layer 2 netwerk op Ethereum, stond op het punt om een grote aankondiging te doen. Als exclusieve partner van Nvidia zou het via het nieuwe Ignition AI Accelerator programma ondersteuning krijgen in de vorm van infrastructuur en mentoring. Ignition is een uitbreiding van Nvidia’s Inception programma, bedoeld voor veelbelovende AI startups.
Maar net voor de bekendmaking klonk er plots een ‘pauze’ vanuit Nvidia. Details kregen ze niet, maar de timing spreekt boekdelen. Op de officiële pagina van het Inception programma is het zwart op wit te lezen: bedrijven met een link naar crypto mogen niet deelnemen. Dezelfde uitsluiting geldt voor consultancy bedrijven, cloudaanbieders, distributeurs en beursgenoteerde ondernemingen.
Nvidia houdt crypto nog steeds op afstand
Het is niet de eerste keer dat Nvidia zich afstandelijk opstelt tegenover crypto. In 2018 noemde CEO Jensen Huang de nasleep van de ICO boom een “crypto hangover”, nadat het bedrijf bleef zitten met grote voorraden niet verkochte GPU’s. Zelfs een boete van 5,5 miljoen dollar volgde vanwege onduidelijke rapportages over de impact van crypto op de verkoop.
Ook de huidige CTO, Michael Kagan, laat weinig ruimte voor interpretatie. In een interview uit 2023 zei hij: “Crypto brengt niets nuttigs voor de samenleving.” Hij vergeleek het met AI, dat volgens hem wél echte waarde creëert.
Zolang cryptoprojecten uitgesloten blijven van Nvidia’s kernprogramma’s, blijft de boodschap simpel: je mag kijken, maar meedoen? Dat zit er voorlopig niet in.