China staat op een kruispunt als het gaat om hoe het omgaat met de enorme hoeveelheden cryptovaluta die het in beslag heeft genomen bij strafzaken. Terwijl het land officieel crypto verbiedt, worden digitale munten achter de schermen wel degelijk verkocht, en dat roept vragen op over transparantie, regelgeving en zelfs geopolitieke strategie.
Volgens insiders wordt er zelfs gekeken naar het voorbeeld van Donald Trump, die pleit voor het opbouwen van een nationale bitcoin reserve.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Lokale overheden verkopen crypto ondanks verbod
Hoewel cryptohandel verboden is op het Chinese vasteland en tokens daar geen wettelijke status hebben, gebruiken lokale overheden al jaren private bedrijven om in beslag genomen munten te verkopen op buitenlandse cryptoplatformen. De opbrengst wordt daarna omgewisseld naar yuan en toegevoegd aan lokale begrotingen. In 2023 bereikte deze zogenoemde boete inkomsten een recordhoogte van 378 miljard yuan.
Een voorbeeld is het bedrijf Jiafenxiang, dat volgens documenten sinds 2018 ruim 3 miljard yuan aan crypto heeft verkocht voor gemeenten zoals Xuzhou en Taizhou. Maar er bestaan geen duidelijke regels over hoe zulke bedrijven gecontroleerd worden of wat er met de opbrengst gebeurt.
Volgens jurist Liu Honglin zijn die regels hard nodig, want crypto speelt een groeiende rol in strafzaken, van witwassen tot online fraude. Alleen al in 2023 werd voor zo’n 59 miljard dollar aan crypto in beslag genomen. China zou zo’n 15000 bitcoins bezitten, goed voor een plek in de wereldwijde top 15 van grootste houders. Deze informatie komt uit een analyse van Reuters, dat met meerdere advocaten, ambtenaren en marktspelers sprak.
Centrale aanpak steeds realistischer
De discussie over deze praktijken loopt al maanden en krijgt steun vanuit juridische, financiële en academische hoek. Er gaan stemmen op om cryptocurrencies wettelijk te erkennen als activa en een centrale instantie op te richten die zich bezighoudt met het beheer van in beslag genomen tokens.
Volgens Ru Haiyang van HashKey, de grootste gereguleerde crypto exchange in Hongkong, zou China zelfs kunnen overwegen om net als Trump een strategische bitcoinreserve aan te leggen. Ook professor Winston Ma van NYU stelt voor om een soort staatsfonds voor crypto op te richten in Hongkong, waar handel wel is toegestaan.
Of China die kant op gaat, is nog onduidelijk. Maar de roep om regels én het erkennen van crypto als vermogensmiddel wordt steeds luider, zeker nu de geopolitieke spanningen met de VS weer oplopen.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.