Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben een motie ingediend om Bitcoin die verloren ging tijdens de Bitfinex hack in 2016 terug te geven aan de cryptobeurs. In een juridische verklaring van 14 januari wordt voorgesteld om 94.643 BTC, evenals kleinere hoeveelheden Bitcoin Cash, Bitcoin Satoshi Vision en Bitcoin Gold (ontstaan uit hard forks), terug te keren naar Bitfinex op een in-kind basis.
De Bitfinex hack was destijds een van de grootste cyberaanvallen in de cryptomarkt. In totaal werd 119.754 BTC buitgemaakt. Destijds bedroeg de waarde van de gestolen Bitcoin ongeveer $72 miljoen, maar door de enorme waardestijging van de cryptomunt is datzelfde aantal Bitcoin nu meer dan $11,8 miljard waard.
Het onderzoek naar de hack duurde jarenlang, maar in 2022 werden Ilya Lichtenstein, bekend als de rapper ‘Razzlekhan,’ en zijn vrouw Heather Morgan gearresteerd en later veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de cyberaanval.
Het herstelplan van Bitfinex
Direct na de hack in augustus 2016 werd Bitfinex geconfronteerd met een enorme uitdaging: hoe de verliezen van gebruikers op te vangen zonder het voortbestaan van de beurs te bedreigen. Het platform besloot een herstelplan te implementeren dat inhield dat alle klanten gezamenlijk het verlies moesten dragen.
Onderdeel van dit plan was dat elk account 36% van zijn waarde verloor. Als compensatie kregen gebruikers BFX tokens (BFX) uitgegeven, die verhandelbaar waren en konden worden ingewisseld tegen aandelen in iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex. Ook konden klanten ervoor kiezen om de tokens in te wisselen tegen fiatgeld.
De beurs wist binnen acht maanden na de implementatie van dit herstelprogramma alle door klanten ingediende BFX tokens terug te kopen of om te zetten in aandelen. Daarmee beweerde Bitfinex aan de eisen van de Amerikaanse autoriteiten te hebben voldaan, die van de beurs eisten dat gedupeerde gebruikers zouden worden gecompenseerd.
Controverse en juridische implicaties
In oktober 2024 bracht de Amerikaanse overheid een juridisch document uit waarin werd gesuggereerd dat Bitfinex de belangrijkste ontvanger van compensatie zal zijn in deze zaak. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat de beurs met succes een herstelplan uitvoerde en klanten al schadeloos stelde.
Toch blijft er controverse rond deze aanpak. De overheid erkent namelijk dat er mogelijk duizenden voormalige gebruikers zijn die nog steeds verlies hebben geleden, hetzij door de hack zelf, hetzij door de impact van het herstelplan. Om deze groep tegemoet te komen, kregen slachtoffers de mogelijkheid om vóór 13 november 2024 een impactverklaring in te dienen.
Verder werd een officiële website opgezet om slachtoffers, waaronder voormalige Bitfinex accounthouders, op de hoogte te houden van juridische mededelingen en updates die invloed hebben op hun claims. Dit platform biedt informatie over hoe zij hun recht op compensatie kunnen verdedigen of claimen.
De toekomst van de zaak
Hoewel de terugbetaling van de gestolen Bitcoin in zicht lijkt, blijven er veel vragen over de eerlijkheid van het compensatieproces. Het herstelplan van Bitfinex loste destijds een deel van het probleem op, maar lang niet alle betrokkenen voelen zich volledig gecompenseerd.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.