Michael Saylor, mede-oprichter van MicroStrategy, heeft zijn bedrijf gepositioneerd als een grote speler op de markt van Bitcoin door enorme hoeveelheden van de digitale munt aan te kopen. Zijn strategie wordt door sommigen gezien als visionair, terwijl anderen het beschouwen als een roekeloze gok.
Critici wijzen op de risico’s van de zware afhankelijkheid van Bitcoin, een volatiele asset. Als de prijs van Bitcoin flink daalt, kan de financiële stabiliteit van MicroStrategy in gevaar komen. Dit zou het moeilijk kunnen maken om schulden af te lossen of nieuwe fondsen aan te trekken, wat het bedrijf financieel zou kunnen ondermijnen.
Michael Saylor heeft een rotsvast vertrouwen in Bitcoin
Desondanks blijft Saylor vastbesloten en zegt hij ‘geen reden te hebben om de winnaar te verkopen’. Hij gelooft in de langetermijnwaarde van Bitcoin en ziet het als een essentieel onderdeel van de toekomst van MicroStrategy. Het bedrijf heeft momenteel 447.470 BTC, wat het de grootste corporate Bitcoinhouder ter wereld maakt. Deze omvangrijke holdings versterken zowel de blootstelling aan Bitcoin als de invloed van het bedrijf in de crypto industrie.
MicroStrategy is van oorsprong een softwarebedrijf, maar dankzij de significante aantallen van Bitcoin aankopen functioneert het inmiddels als een soort Bitcoin opslagbedrijf. De aankopen begonnen in augustus 2020 met een investering van $250 miljoen in Bitcoin, gevolgd door meerdere uitgiftes van converteerbare obligaties. Deze obligaties gaven het bedrijf toegang tot miljoenen dollars, die het gebruikte voor de uitbreiding van de Bitcoin holdings. In juni 2021 gaf MicroStrategy $500 miljoen uit via senior secured notes, een hogere rente lening die gewaarborgd is door bedrijfsactiva.
Risicovolle strategie van Microstrategy
De meest recente stap werd in december 2024 aangekondigd, toen MicroStrategy voorstelde om het aantal uitstaande aandelen te verhogen om meer kapitaal aan te trekken. Dit is onderdeel van een bredere strategie waarbij het bedrijf in de komende jaren $42 miljard wil ophalen, deels via aandelenverkoop en deels via vastrentende instrumenten, om meer Bitcoin aan te schaffen en nieuwe initiatieven te onderzoeken.
Critici, zoals David Krause, emeritus hoogleraar financiën, beschouwen de strategie als risicovol. Hij waarschuwt dat een daling van de Bitcoin prijs de financiële gezondheid van het bedrijf kan ondermijnen. Volgens Krause zouden bedrijven zich moeten richten op meer traditionele, risicoloze activa, zoals geldmarktinstrumenten.
Vergelijking met een piramidespel
Sommige analisten beschouwen de strategie zelfs als een piramidespel, omdat MicroStrategy nieuwe schulden en aandelen uitgeeft om meer Bitcoin te kopen. Deze cyclus zou echter alleen werken als de waarde van Bitcoin blijft stijgen. Als de prijs daalt, zou de hele strategie in gevaar kunnen komen.
Desondanks verdedigt Michael Saylor zijn aanpak. Hij vergelijkt het met vastgoedontwikkelaars in Manhattan die meer schulden aangaan wanneer vastgoedprijzen stijgen om verder te investeren. Gracy Chen, CEO van Bitget, benadrukt dat MicroStrategy’s strategie gebaseerd is op de marktwaardering van Bitcoin en niet afhankelijk is van nieuw geld van investeerders, zoals bij een piramidespel. De strategie heeft voordelen opgeleverd: de aandelen van MicroStrategy stegen met 2.200% sinds de eerste Bitcoin aankoop in augustus 2020.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.