Ontwikkelaars van Solana hebben een voorstel gedaan om een nieuw hashingsysteem te implementeren dat het proces voor het verifiëren en bijhouden van gebruikersaccounts op het Solana netwerk grondig wijzigt. Deze innovatie is bedoeld om schaalbaarheidsproblemen te verhelpen die zijn ontstaan door de groeiende hoeveelheid gebruikers op het netwerk.
Het voorstel, gepresenteerd op 6 januari en getiteld SIMD-215, introduceert een ‘roostergebaseerde homomorfe hashfunctie’. Dit mechanisme verandert de methode waarmee de blockchain gebruikersaccounts registreert en beheert.
“Het hoofddoel is om Solana op te schalen naar miljarden accounts en een ‘hash van alle accounts’ te berekenen in de praktische tijd en ruimte”, aldus het voorstel.
Aantal gebruikers van het Solana netwerk neemt toe
Op dit moment vereist het Solana netwerk een frequente herberekening van de status van alle accounts. Dit proces wordt echter steeds complexer naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Dit vormt een uitdaging die medeoprichter van Solana Labs, Anatoly Yakovenko, eerder beschreef als het ‘staatsgroeiprobleem’. Hij ging in op dit probleem via een bericht op X.
“Het probleem komt neer op dit simpele ding, het aanmaken van een nieuw account moet daadwerkelijk nieuwe accounts aanmaken. Dat betekent dat een nieuw account op de een of andere manier moet bewijzen dat het nieuw is,” schreef Yakovenko.
“Dit is triviaal om te doen als de runtime een volledige globale index van alle accounts heeft. Maar dat soort manier om te bewijzen dat het account nieuw is, is duur, elke node moet een volledige index van alle accounts in de runtime hebben.”
Accounts Lattice Hash voor verificatie
Het voorstel introduceert de Accounts Lattice Hash als oplossing. Deze upgrade elimineert de noodzaak om de status van alle accounts steeds opnieuw te berekenen. In plaats daarvan maakt het directe verificatie mogelijk, wat positief is voor de efficiëntie van het netwerk.
Daarnaast stelt het homomorfe hashing element van het voorstel het netwerk in staat om statusverificatie dynamisch te updaten. Hierdoor hoeven alleen de accounts die gewijzigd zijn te worden verwerkt, wat de werkbelasting aanzienlijk vermindert.
In een bericht van 7 januari lichtte het crypto onderzoeksbureau Republik Labs de werking en impact van het voorstel helder toe.
“Zie het als het schoonmaken van een huis. In plaats van elke kamer elke dag te schrobben, ruim je alleen de ruimtes op die rommelig zijn geworden. Dit bespaart tijd en moeite, terwijl alles op orde blijft,” schreef Republik Labs.
Solana registreerde 43% meer handelsvolume
De implementatie van dit voorstel kan de snelheid en efficiëntie van het Solana netwerk drastisch verhogen. Solana speelt een belangrijke rol in de wereld van DeFi en andere on-chain-activiteiten. In de afgelopen maand registreerde Solana 43% meer handelsvolume dan het Ethereum netwerk via verschillende decentrale beurzen (DEX’s).
Volgens gegevens van DefiLlama genereerde het Solana netwerk meer dan $113 miljard aan handelsvolume via zijn DEX’s. Ter vergelijking: Ethereum’s mainnet zag $78,9 miljard aan volume. Dit benadrukt de voortdurende groei van Solana ten opzichte van andere prominente netwerken in de cryptosector. Op dit moment wordt SOL verhandeld tegen een prijs van $216,47.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.