Blockchain Stories
Nederland vraagt mening publiek over gegevensverzameling cryptobeurzen
Cryptomarkt Update Nieuws

Nederland vraagt mening publiek over gegevensverzameling cryptobeurzen

Start met โ‚ฌ10 gratis crypto bij Bitvavo en handel โ‚ฌ10.000 gratis

Start nu

De Nederlandse overheid heeft onlangs het publiek uitgenodigd om hun mening te geven over nieuwe regelgeving die cryptobeurzen en andere dienstverleners verplicht om gebruikersgegevens te verzamelen en te delen met de nationale belastingdienst. Deze wetsvoorstellen zijn opgesteld om te voldoen aan de Europese richtlijnen die erop gericht zijn meer transparantie te creรซren in de cryptosector.

Het ministerie van Financiรซn verklaarde in een persbericht op 24 oktober dat de beoogde wetgeving de zichtbaarheid van cryptovaluta eigendom vergroot en hiermee belastingontduiking kan verminderen. Volgens het ministerie zal er niets veranderen voor cryptobezitters, aangezien zij al verplicht zijn hun bezittingen op te geven bij de Belastingdienst. Dit wetsvoorstel zorgt er met name voor dat de verantwoordelijkheid voor transparantie meer bij de cryptodienstverleners komt te liggen.

Cryptobeurzen delen gegevens met de belastingdienst

Indien de wet wordt aangenomen, zullen cryptodienstverleners verplicht zijn gegevens over cryptobezitters te verzamelen en te delen met de belastingdienst, en in het geval van buitenlandse inwoners, zullen deze gegevens worden doorgestuurd naar de belastingautoriteiten van hun respectieve EU-landen. Dit is conform de onlangs ingevoerde EU-richtlijnen, bekend als DAC8, die het delen van cryptobelastingsinformatie tussen lidstaten verplicht stelt. DAC8 is ontworpen om belastinginspanningen in de hele EU te ondersteunen en te harmoniseren.

Om te voorkomen dat cryptodienstverleners met onnodige administratieve lasten worden belast, verduidelijkte het ministerie dat deze bedrijven zich slechts hoeven te registreren in de lidstaat waarin zij gevestigd zijn. Dit beperkt de verplichtingen voor dienstverleners, maar vergroot wel het toezicht op de activiteiten van cryptobezitters door de belastinginstanties van de EU. De Nederlandse overheid wil het liefste een lijn trekken met andere landen die dergelijke regels toepassen.

Opsporing van belastingontduiking

Nederlandse cryptobezitters moeten al belasting betalen over hun cryptobezittingen, vergelijkbaar met andere vormen van beleggingen. Toch geeft het ministerie van Financiรซn aan dat de EU-belastingautoriteiten op dit moment onvoldoende inzicht hebben in de cryptosector, wat leidt tot ongelijkheid binnen de financiรซle sector. Staatssecretaris Folkert Idsinga benadrukte in een verklaring dat het wetsvoorstel een belangrijke stap is in het belasten van cryptovaluta, en dat de toegenomen transparantie de opsporing van belastingontduiking zal bevorderen. Volgens Idsinga zal dit de belastingontvangsten van Europese regeringen versterken, aangezien minder belastinginkomsten verloren gaan door onzichtbare cryptotransacties.

Nederland heeft zich, samen met 46 andere landen, al gecommitteerd aan het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) van de OESO, dat tot doel heeft de rapportage over cryptobezittingen op mondiaal niveau te harmoniseren. Dit betekent dat gegevens, die verzameld zijn door Nederlandse cryptodienstverleners , ook gedeeld zullen worden met niet-EU-landen die CARF hebben ondertekend, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australiรซ en Singapore.

De overheid moedigt het publiek aan om hun opmerkingen, meningen en adviezen over het wetsvoorstel te delen. Deze input kan tot uiterlijk 21 november worden ingediend, waarna de regering verwacht het wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2025 aan het Huis van Afgevaardigden voor te leggen. Met deze maatregelen hoopt de overheid de belastingtransparantie te vergroten en belastingontduiking binnen de cryptosector tegen te gaan, terwijl de administratieve lasten voor cryptodienstverleners beheersbaar blijven.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen โ‚ฌ10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

DIMO crypto stijgt met 80% in een dag, maar staat voor uitdaging

Timo Bruinsma

Ripple ETF is onvermijdelijk volgens Ripple CEO

Timo Bruinsma

ApeCoin daalt met meer dan 9% door wallet verschuivingen

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu