Uniswap Labs, het team dat verantwoordelijk is voor het populaire Uniswap Protocol, is al jarenlang een centrale speler binnen de DeFi wereld. Een van de grootste obstakels waarmee DeFi op het Ethereum netwerk kampt, zijn de hoge transactiekosten. Dit komt doordat Ethereum zeer gedecentraliseerd is, waardoor transacties op de hoofdlaag (Layer 1 of L1) vaak duur en traag kunnen zijn. Recent heeft Ethereum echter stappen ondernomen om Layer 2 oplossingen (L2’s), die bovenop het Ethereum netwerk zijn gebouwd, te ondersteunen. Deze L2’s bieden snellere en goedkopere transacties. Hier komt Unichain om de hoek kijken.
DeFi toegankelijker en goedkoper maken
Unichain heeft als doel om DeFi voor iedereen beter toegankelijk te maken door een snellere, goedkopere en efficiรซntere ervaring te bieden op meerdere blockchains. Volgens een recente blogpost van Uniswap Labs zal Unichain de verwerking van transacties verplaatsen naar een Layer 2 oplossing, wat de transactiekosten met maar liefst 95% verlaagt. In de toekomst zullen deze kosten naar verwachting zelfs nog verder dalen, wat DeFi voor een breder publiek bereikbaar houdt zonder de hoge kosten die vaak met Ethereum transacties gepaard gaan.
Unichain start met bloktijden van รฉรฉn seconde, maar zal binnenkort ‘subblokken’ van 250 milliseconden introduceren, wat zorgt voor vrijwel directe transacties. Deze verhoogde snelheid maakt niet alleen het gebruik van DeFi platformen eenvoudiger voor gebruikers, maar draagt ook bij soepele marktwerking. Bovendien wordt zo voorkomen dat geld verloren gaat aan zogeheten ‘front-running’, waarbij handelaren profiteren van tragere transacties om winst te maken.
De toegenomen transactiesnelheid is mogelijk dankzij een speciale tool, genaamd de ‘block builder’, die ontwikkeld is met behulp van Flashbots. Deze block builder maakt gebruik van een Trusted Execution Environment (TEE), die de transactieverwerking zowel sneller als transparanter maakt.
Unichain in detail
Een van de grote uitdagingen waar DeFi momenteel mee te maken heeft, is de groei van verschillende Layer 2-netwerken, die de beschikbare liquiditeit hebben versnipperd en de gebruikservaring vaak ingewikkeld maken. Unichain wil deze fragmentatie tegengaan door een naadloze toegang tot verschillende blockchains te bieden. Als onderdeel van de Optimism Superchain zal Unichain samenwerken met OP Labs om cross-chain swaps mogelijk te maken. Zo kunnen gebruikers eenvoudig tussen verschillende chains kunnen wisselen zonder dat dit omslachtig is.
Voor blockchains die zich buiten de Optimism Superchain bevinden, werkt Unichain aan verbeterde interoperabiliteit, oftewel de mogelijkheid voor blockchains om efficiรซnter met elkaar te communiceren. Initiatieven zoals ERC-7683 zijn ontworpen om cross-chain transacties zo eenvoudig mogelijk te maken, wat het gebruik van meerdere chains voor de gemiddelde gebruiker vergemakkelijkt.
De toekomst van Unichain
Hoewel Unichain nog in de beginfase verkeert, biedt het een modulair ontwerp, wat betekent dat er in de toekomst eenvoudig nieuwe functies kunnen worden toegevoegd. Deze modulariteit maakt het ook mogelijk om het netwerk verder te decentraliseren en de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Omdat Unichain bovendien open-source is, kunnen andere blockchains de technologie ook gebruiken en zich aansluiten bij dit ecosysteem. Tegelijkertijd blijft Uniswap Labs werken aan de schaalvergroting van Ethereum, waardoor DeFi steeds beter en toegankelijker wordt voor een wereldwijd publiek.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 25 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 25 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen โฌ10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 25 euro (storting van โฌ20 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.