Blockchain Stories
Cash blijft koning onder criminelen, niet crypto
Nieuws

Cash blijft koning onder criminelen, niet crypto

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Hoewel cryptocurrencies vaak in verband worden gebracht met criminele activiteiten, blijft cash het meest gebruikte middel voor illegale transacties. Een nieuw rapport van Homeland Security Investigations (HSI) ontkracht de mythe dat crypto de motor is achter criminele activiteiten, en benadrukt juist hoe blockchain technologie helpt bij het opsporen van illegale geldstromen.

Cash wint van crypto in criminele kringen

In tegenstelling tot de publieke perceptie blijkt het aandeel van criminele activiteiten binnen het cryptoverkeer klein te zijn. Uit gegevens van het onderzoeksbedrijf Chainalysis blijkt dat slechts 0,34% van de cryptotransacties in 2023 te maken had met illegale activiteiten, een daling ten opzichte van 0,42% in 2022.

Ter vergelijking, in traditionele financiële systemen (TradFi), zoals banken, ligt het percentage crimineel geld veel hoger. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën blijft de hoeveelheid witwaspraktijken en terrorismefinanciering via traditionele kanalen veel groter dan die via crypto.

Een van de belangrijkste redenen waarom criminelen cash verkiezen boven crypto, is de anonimiteit. Contant geld laat geen digitaal spoor achter, waardoor het onmogelijk is om transacties terug te traceren. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) bevestigt in een rapport uit 2024 dat cash de meest gebruikte betaalmethode blijft binnen de drugshandel, ondanks de groeiende populariteit van digitale valuta.

Blockchain: transparantie als kracht

Hoewel crypto in het verleden in opspraak is gekomen vanwege platforms als Silk Road, dat het gebruik van Bitcoin faciliteerde voor illegale transacties, is de technologie sindsdien sterk geëvolueerd. Blockchain technologie, die alle transacties vastlegt in een openbaar en onveranderbaar digitaal grootboek, biedt juist unieke mogelijkheden om illegale activiteiten te detecteren en tegen te gaan. Dit maakt crypto in veel gevallen transparanter dan traditionele financiële systemen.

Robert Whitaker, de auteur van het HSI rapport, stelt dat tools zoals “Know Your Transaction” (KYT) cruciaal zijn voor het opsporen van criminele geldstromen. Waar traditionele banken voornamelijk vertrouwen op het identificeren van klanten (KYC), stelt KYT onderzoekers in staat om transacties in real-time te volgen. Dit maakt crypto een krachtig hulpmiddel voor het naleven van regelgeving en het blokkeren van transacties van verdachte partijen.

Traditionele financiële systemen blijven een uitdaging

Hoewel er steeds strengere regelgeving komt voor zowel crypto als traditionele financiële instellingen, blijven traditionele systemen een groot obstakel in de strijd tegen witwaspraktijken. Omdat er geen openbaar grootboek bestaat zoals bij crypto, moeten opsporingsdiensten via juridische processen toegang krijgen tot bankgegevens, wat vaak een lang en moeizaam proces is. Daarnaast speelt cash nog steeds een grote rol in het verbergen van criminele activiteiten, aangezien contante betalingen niet te traceren zijn.

Al met al laten de cijfers en het rapport van HSI zien dat cryptocurrencies minder vaak worden gebruikt voor illegale doeleinden dan vaak wordt gedacht. Dankzij de transparantie van blockchain biedt de technologie juist veel mogelijkheden om criminaliteit tegen te gaan. Traditionele financiële systemen, en vooral contant geld, blijven echter een groot probleem voor opsporingsdiensten.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws via Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis Ethereum

Jouw cryptoavontuur starten met €10 gratis Ether? In samenwerking met Bitvavo mogen wij vandaag 10 euro aan gratis Ethereum of een andere crypto weggeven aan onze lezers. 

Maak via onderstaande knop een account aan en je ontvangt een welkomstbonus van 10 euro. Ook handel je de eerste €10.000 binnen de eerste 7 dagen na je registratie helemaal gratis (t.w.v. €25). Alle voorwaarden vind je op de pagina onder de knop.

Gerelateerde berichten

Herhaalt Bitcoin zijn geschiedenis? Waarom een bull run opkomst is

Timo Bruinsma

Is het tijd om de dip te kopen? Analyse van Michaël van de Poppe

Pieter de Haan

De impact van geopolitieke onrust op goud, zilver en de olieprijzen

Pieter de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu