Blockchain Stories
SEC gaat in beroep tegen Ripple uitspraak: XRP prijs zakt
Altcoin Nieuws Ripple

SEC gaat in beroep tegen Ripple uitspraak: XRP prijs zakt

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangekondigd dat zij in beroep gaat tegen een uitspraak van een federale rechtbank in de langdurige juridische strijd met Ripple Labs en haar cryptocurrency XRP. Deze stap volgt na een uitspraak in augustus die gemengde resultaten opleverde voor de SEC in deze veelbesproken zaak.

Op 2 oktober diende de SEC een beroepschrift in. Dit beroepschrift komt na een eerdere uitspraak van een betrokken rechter in juli 2023. In deze uitspraak werd XRP, het aan Ripple gelinkte token, niet beschouwd als een effect wanneer het werd verhandeld op openbare cryptobeurzen. Deze uitspraak leek een belangrijke overwinning voor Ripple, aangezien de SEC in 2020 een rechtszaak had aangespannen tegen het bedrijf wegens de verkoop van niet geregistreerde effecten via XRP.

CEO Ripple reageert op besluit SEC

Ripple Labs’ CEO, Brad Garlinghouse, reageerde scherp op het besluit van de SEC om in beroep te gaan. In een bericht op 2 oktober gaf hij aan dat de toezichthouder de boodschap niet lijkt te begrijpen en dat ze op alle belangrijke punten hebben verloren. Garlinghouse benadrukte dat Ripple bereid is zo lang als nodig is door te vechten in de rechtbank, en stelde dat de status van XRP als geen effect nu wettelijk vaststaat.

Ondanks deze overwinning voor Ripple, behaalde de SEC ook een gedeeltelijke overwinning in de zaak. De rechtbank oordeelde namelijk dat de verkoop van XRP aan institutionele beleggers onder de effectenwetgeving had moeten vallen. Als gevolg hiervan werd Ripple een boete van 125 miljoen dollar opgelegd voor de institutionele verkoop van XRP. In september echter, werd besloten deze boete op te schorten, aangezien de SEC aangaf in beroep te willen gaan tegen de uitspraak.

Ripple overweegt ook hoger beroep

Stuart Alderoty, juridisch directeur van Ripple, noemde het beroep van de SEC ‘teleurstellend, maar niet verrassend’. Hij liet weten dat Ripple overweegt of het zelf ook in hoger beroep zal gaan. Dit zou kunnen leiden tot een tegenberoep.

Advocaat James Rispoli gaf meer inzicht in de verwachte tijdlijn van de zaak. Hij stelde dat uiterlijk in januari 2026 een definitieve uitspraak zou kunnen komen, maar dat dit waarschijnlijk eerder in maart of april 2026 zal zijn. De memoranda van zowel de SEC als Ripple worden begin 2025 verwacht, met reacties daarop tegen maart van dat jaar. De mondelinge argumenten zullen naar verwachting plaatsvinden in september of oktober 2025.

Invloed op de koers van XRP

Ondertussen lijkt de onzekerheid rond de zaak invloed te hebben op de waarde van XRP. In de afgelopen 24 uur is de prijs van het token met 13,2% gedaald en wordt op het moment van schrijven verhandeld voor ongeveer $0.52.

Deze juridische strijd tussen de SEC en Ripple Labs heeft belangrijke implicaties voor de bredere cryptomarkt, aangezien de uitkomst kan helpen verduidelijken of en hoe bepaalde cryptomunten als effecten moeten worden gereguleerd. Het blijft dus een zaak die met veel belangstelling wordt gevolgd binnen de financiële en technologische sector.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

AI munten verliezen $4,69 miljard aan marktkapitalisatie in drie dagen

Michel Borggreve

Edward Snowden waarschuwt voor Solana’s gecentraliseerde blockchain

Pieter de Haan

Tron Network boekt recordomzet van $577 miljoen

Michel Borggreve

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu