Blockchain Stories
Edward Snowden waarschuwt voor Solana’s gecentraliseerde blockchain
Altcoin Nieuws Solana

Edward Snowden waarschuwt voor Solana’s gecentraliseerde blockchain

Start met €10 gratis Solana bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Edward Snowden, bekend als privacyvoorvechter en voormalig klokkenluider, heeft tijdens de Token2049 conferentie kritiek geuit op de blockchain van Solana. Hij benadrukte dat Solana’s focus op snelheid en lage kosten ten koste gaat van een fundamenteel principe van blockchain: decentralisatie. Hoewel Solana populair is vanwege de efficiënte technologie, waarschuwt Snowden voor de gevaren van deze gecentraliseerde benadering, die volgens hem vatbaar is voor manipulatie door autoriteiten en kwaadwillenden.

Centralisatie in ruil voor efficiëntie?

Tijdens de conferentie benadrukte Snowden dat een veilige technologie vanaf het begin “adversarial” moet zijn, oftewel bestand tegen externe druk en manipulatie. Solana kiest er echter voor om goede ideeën te centraliseren, wat de blockchain sneller en goedkoper maakt, maar ook kwetsbaar voor machtsconcentratie. Hij stelde dat dit een systeem creëert “waar mensen simpelweg aan de touwtjes kunnen trekken,” wat gevaarlijk kan zijn als autoriteiten of andere kwaadwillende actoren toegang krijgen.

Hoewel hij erkende dat Solana momenteel vooral wordt gebruikt voor “memecoins en scams” en (nog) geen serieuze bedreiging vormt voor staatsbelangen, ziet hij de gecentraliseerde structuur als een potentiële zwakte in de toekomst.

Discussie over centralisatie

Snowden’s opmerkingen leidden tot discussies binnen de crypto community. Een ontwikkelaar van Helius, bekend als mert, weerlegde de beschuldigingen van centralisatie door te stellen dat er geen duidelijk aanwijsbaar aanvalspunt is op het Solana netwerk. Hij noemde de kritiek “onzin” en daagde critici uit om met concreet bewijs te komen.

Toch ging deze reactie niet in op de zorgen die Snowden naar voren bracht over hoe gecentraliseerde systemen onder druk kunnen komen te staan van overheden, zoals eerder is gebeurd met Telegram. Snowden verwees naar de arrestatie van Pavel Durov, de oprichter van Telegram, en de daaropvolgende wijziging van de gebruiksvoorwaarden van de app, die volgens Snowden werd ingegeven door druk van de autoriteiten.

Volgens Snowden vormen dit soort situaties een reëel risico in een wereld waarin overheden steeds meer controle willen uitoefenen over technologie en gebruikers.

Langetermijnrisico’s voor Solana

Ondanks de groei van Solana’s ecosysteem en de populariteit van het netwerk vanwege de lage transactiekosten en hoge verwerkingssnelheden, waarschuwt Snowden dat deze voordelen op de lange termijn kunnen leiden tot problemen. Solana’s gecentraliseerde structuur zou de blockchain vatbaar maken voor overheidsinterventie of manipulatie door kwaadwillende partijen, wat de integriteit van het netwerk zou kunnen schaden.

Ondertussen blijft de discussie over Solana’s governance en centralisatie voortduren. Een Cardano fan beweerde onlangs dat meer dan 73% van Solana’s validators voldoet aan KYC en AML vereisten, wat de vraag oproept of het netwerk meer lijkt op een traditionele financiële instelling dan op een gedecentraliseerde blockchain.

Ondanks de aanhoudende zorgen over centralisatie, blijft Solana groeien in populariteit. De waarde van Solana steeg met 3,4% in de afgelopen maand en wordt momenteel verhandeld voor $139. Analisten voorspellen dat Solana’s prijs zelfs zou kunnen stijgen naar $330, dankzij de superieure transactieverwerking die duizenden transacties per seconde kan afhandelen, veel meer dan Ethereum. Dit maakt Solana een serieuze speler in de DeFi en betalingssector.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan gratis op Google Nieuws.

10% cashback met de Bybit Card, tot $40 bonus en 10% korting op fees

Bybit powered by SATOS heeft deze maand haar Bybit Card gelanceerd, waarmee je bij miljoenen winkels kan betalen met je crypto, inclusief een 10% cashback. Om dit te vieren hebben zij een speciale promotie:

  • €10 bonus na storting van €100 (alleen nieuwe klanten, meer informatie)
  • 10% cashback op al je aankopen tot €600 met de Bybit Crypto Card (bestaande klanten, meer informatie)
  • 10% korting op de handelskosten (30 dagen geldig, zichtbaar tijdens registratie)
  • Tot $40 bonus na storting van $400 (meer informatie)

Alle bovengenoemde bonussen zijn in de maanden september en oktober tegelijkertijd geldig.

Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft. 

Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten (geldig voor 30 dagen).

Bybit heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus. Je vindt de voorwaarden op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

SEC gaat in beroep tegen Ripple uitspraak: XRP prijs zakt

Michel Borggreve

Tron Network boekt recordomzet van $577 miljoen

Michel Borggreve

Kan Polkadot herstel naar nieuwe hoogtes stijgen?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu