Blockchain Stories
Bitcoin koers onder druk door spanningen in het Midden-Oosten
Bitcoin Cryptomarkt Update Nieuws

Bitcoin koers onder druk door spanningen in het Midden-Oosten

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Terwijl de spanningen in het Midden-Oosten toenemen, vertoont de cryptomarkt tekenen van onzekerheid. Waar veilige havens zoals goud en olie in waarde stijgen, heeft Bitcoin (BTC) juist een flinke daling doorgemaakt. De situatie roept opnieuw vragen op over de betrouwbaarheid van Bitcoin als veilige haven in tijden van geopolitieke onrust.

Goud en olie in de lift, Bitcoin daalt

De escalatie tussen Israël en Iran heeft geleid tot stijgende prijzen van traditionele veilige havens. Goud steeg met 1,4% naar bijna een recordhoogte van €77.629 per kilo, terwijl olie zelfs met 7% omhoog schoot naar $72 per vat.

Deze prijsstijgingen weerspiegelen de nervositeit van investeerders in een onzekere markt. De vraag naar veilige activa zoals goud en de Amerikaanse dollar nam sterk toe, en ook obligaties boekten winst.

In tegenstelling tot de verwachte rol als veilige haven zag Bitcoin een daling van 3,5% binnen 24 uur, waarbij de koers zakte van $64.000 naar een dieptepunt van $60.315. Ondanks een licht herstel, bleef de koers hangen rond de $61.800. Data van Coinglass toont aan dat meer dan 155.000 traders werden geliquideerd, met een totaal verlies van ongeveer $525 miljoen. Dit laat zien hoe snel markten kunnen reageren op geopolitieke gebeurtenissen.

Geopolitieke spanningen en de impact op Bitcoin

De directe aanleiding voor deze koersschommelingen was de belofte van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om hard terug te slaan na een Iraanse raketaanval op Israël. Netanyahu verklaarde dat Iran een “grote fout” had gemaakt en dat het land de consequenties zou voelen. Deze escalatie deed denken aan een soortgelijke situatie eerder dit jaar, toen Bitcoin ook kelderde na een drone-aanval van Iran op Israël.

Analisten zijn verdeeld over de rol van Bitcoin in dergelijke situaties. Sommigen, zoals Jeroen Blokland, suggereren dat beleggers Bitcoin verkopen om goud te kopen tijdens crises. Dit komt omdat traditionele activa zoals goud historisch gezien beter presteren tijdens geopolitieke spanningen. Analisten zoals Adam Cochran en Jesse Colombo twijfelen aan Bitcoin als een veilige haven, waarbij Colombo stelt dat Bitcoin meer als een risicovol actief opereert, vergelijkbaar met technologieaandelen, die ook een daling zagen.

Vooruitzichten voor Bitcoin in onzekere tijden

Hoewel Bitcoin historisch gezien sterke prestaties laat zien in oktober, is de cryptomarkt nu hard geraakt door de spanningen in het Midden-Oosten. Bitcoin kende een van zijn beste septembers in jaren, maar in de eerste dagen van oktober is de koers al met 4% gedaald. De markt blijft gespannen, vooral omdat Israël en de Verenigde Staten verdere acties tegen Iran overwegen.

Sommige analisten, zoals Sean McNulty van Arbelos Markets, beschouwen de huidige situatie als een tijdelijke tegenslag. McNulty benadrukt dat oktober traditioneel een gunstige maand is voor Bitcoin, maar dat de recente koersdalingen de weg naar een nieuw record voorlopig lijken te blokkeren. Hij verwacht geen nieuwe pieken tot minstens halverwege november.

Verder wordt erop gewezen dat de zwakte van de Amerikaanse economie, zoals blijkt uit tegenvallende PMI data, extra druk op de markt legt. Dit heeft geleid tot meer verkoopdruk, zowel op Bitcoin als op altcoins, die tussen de 5% en 10% in waarde zijn gedaald.

De gevolgen van de toenemende geopolitieke spanningen zijn duidelijk zichtbaar in de markten. Beleggers keren zich massaal naar goud, obligaties, olie en de Amerikaanse dollar, terwijl de cryptomarkt worstelt. Met de mogelijkheid van verdere escalatie in het Midden-Oosten, is het onduidelijk hoe lang deze onrust zal aanhouden en welke invloed dit nog zal hebben op de koersen van Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.

Claim 10 euro gratis Bitcoin

Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.

Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

Edward Snowden waarschuwt voor Solana’s gecentraliseerde blockchain

Pieter de Haan

Tron Network boekt recordomzet van $577 miljoen

Michel Borggreve

Kan Polkadot herstel naar nieuwe hoogtes stijgen?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu