Blockchain Stories
Neppe WalletConnect app steelt $70k via officiële Google Play Store
Nieuws

Neppe WalletConnect app steelt $70k via officiële Google Play Store

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Een frauduleuze app die zich voordeed als WalletConnect wist meer dan $70.000 aan crypto te stelen voordat de app werd verwijderd uit de Google Play Store. De app was vier maanden beschikbaar en werd meer dan 10.000 keer gedownload, waarbij 150 gebruikers het slachtoffer werden van deze phishing aanval. De scammers gebruikten de app om crypto, waaronder Bitcoin en Ethereum, te stelen door gebruikers te misleiden hun wallet gegevens in te voeren op een valse website.

Hoe de scam in zijn werk ging

De nep app deed zich voor als het echte WalletConnect, een betrouwbaar Web3 protocol dat normaal gesproken wordt gebruikt voor veilige communicatie tussen cryptocurrency wallets en gedecentraliseerde apps (dApps). Gebruikers werden omgeleid naar een frauduleuze website waar ze een wallet konden kiezen zoals Binance Wallet. Na het kiezen van een wallet kreeg de gebruiker een melding dat ze hun wallet moesten verifiëren en een aantal transacties moesten goedkeuren. In werkelijkheid werden met deze transacties volledig automatisch hun wallets leeggeroofd door middel van MS Drainer.

De oplichting was zo effectief omdat de app een perfecte kopie leek van de echte WalletConnect interface. Veel slachtoffers hadden niet door dat ze waren misleid tot het moment dat hun fondsen al waren verdwenen. Het totale verlies bedroeg meer dan $70.000 aan verschillende cryptovaluta, variërend van Bitcoin tot altcoins, blijkt uit onderzoek van Checkpoint Research.

Beveiligingsproblemen binnen de Google Play Store

De fraude toont de problemen met de beveiliging van de Google Play Store. Hoewel Google maatregelen neemt om malware en schadelijke apps te weren, vinden criminelen nog steeds manieren om deze controles te omzeilen. Dit incident is slechts een van de vele waarin kwaadaardige apps cryptogebruikers aanvallen. De toenemende complexiteit van malware gericht op crypto gebruikers is een groeiende zorg in de digitale financiële wereld.

Volgens Checkpoint Research geeft de situatie aan hoe geavanceerd phishing aanvallen zijn geworden. Deze aanvallen worden steeds slimmer en moeilijker te herkennen, wat betekent dat zelfs ervaren gebruikers risico lopen.

Wat kan je doen om jezelf te beschermen?

Om jezelf te beschermen tegen oplichting zoals deze nep WalletConnect app, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen:

  1. Download alleen apps van betrouwbare bronnen
    Zorg ervoor dat je apps downloadt van officiële websites of erkende app winkels. Controleer altijd of de ontwikkelaar legitiem is door de naam en achtergrond te verifiëren. Dit laatste was bij deze app niet het geval, de ontwikkelaar was UNS LIS.
  2. Controleer recensies en beoordelingen
    Lees de recensies van een app zorgvuldig door voordat je deze downloadt. Wees voorzichtig met apps die slechts enkele recensies of lage beoordelingen hebben, aangezien dit vaak een rode vlag kan zijn. De fake app had een hoop irrelevant recensies die duidelijk over een andere app gingen.
  3. Gebruik tweestapsverificatie (2FA)
    Voor extra beveiliging is het aan te raden om 2FA in te schakelen op al je cryptowallets en handelsplatforms. Dit voegt een extra laag bescherming toe en kan helpen voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot je account.
  4. Blijf op de hoogte van de laatste bedreigingen
    Volg het nieuws over cybersecurity en cryptofraude om op de hoogte te blijven van de nieuwste bedreigingen. Dit helpt je om potentiële risico’s te herkennen voordat ze een probleem worden.

Hoewel de nep WalletConnect app inmiddels is verwijderd van de Google Play Store, toont dit incident aan dat de strijd tegen oplichting in de cryptowereld nog lang niet voorbij is. Gebruikers moeten alert blijven en grondig onderzoek doen voordat ze apps installeren, vooral als het gaat om financiële platforms. Door waakzaamheid en het volgen van goede beveiligingspraktijken kunnen veel van deze aanvallen voorkomen worden.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

Waarom XRP prijs klaar is voor stijging na jaren van consolidatie?

Julian Smits

AAVE rally komt eraan vanwege deze factoren!

Timo Bruinsma

Analyse: Ethereum neemt de leiding op Bitcoin

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu