Blockchain Stories
Binnenkort kan de overheid cryptotransacties door AI laten controleren
Cryptomarkt Update Nieuws

Binnenkort kan de overheid cryptotransacties door AI laten controleren

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Binnen vijf jaar zullen overheidsinstanties, zoals officieren van justitie en belastingautoriteiten, gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) om de blockchain te doorzoeken en misdaden op te lossen, aldus Michael Gronager, CEO van Chainalysis. Gronager verwacht dat generatieve AI-agenten in staat zullen zijn om binnen drie tot vijf jaar de blockchain te analyseren namens overheden.

‘Het is dichterbij dan je denkt’, verklaarde Gronager toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheden van AI in het opsporen van criminele activiteiten via de blockchain. Hij voorspelt dat crypto over enkele jaren de belangrijkste manier zal worden om criminaliteit te bestrijden. Dit komt doordat crypto veel transparanter en schaalbaarder is dan traditionele methoden. Bovendien biedt het internationale mogelijkheden en verschaft het diepere inzichten in financiële transacties.

AI gebruiken om cryptotransacties te controleren

Volgens Gronager zal het gebruik van AI in dit soort onderzoeken veel efficiënter zijn dan de huidige methoden, die nog sterk afhankelijk zijn van menselijke onderzoekers en verschillende overheidsinstanties. Door AI in te zetten kunnen deze processen worden geautomatiseerd, waardoor het risico op conflicten tussen verschillende afdelingen vermindert en de effectiviteit van de onderzoeken toeneemt. Dit betekent dat AI-agenten criminelen kunnen opsporen die zich bezighouden met belastingontduiking via crypto.

Toch denkt Gronager dat degenen die vijf jaar of langer geleden cryptotransacties hebben uitgevoerd zonder belasting te betalen, waarschijnlijk buiten schot zullen blijven. De reden hiervoor is dat de opsporingstools destijds nog niet geavanceerd genoeg waren om al deze transacties effectief te monitoren.

Echter, met de vooruitgang in AI en gespecialiseerde software, vooral gericht op crypto belastingontduiking, zal dit in de toekomst niet meer zo gemakkelijk zijn. Gronager merkte op dat de Amerikaanse belastingdienst (IRS) en andere belastinginstanties al AI gebruiken om belastingontduikers in de gaten te houden en dat deze technologie steeds geavanceerder wordt.

Privacycoins moeilijker op te sporen

Hoewel deze ontwikkelingen veelbelovend zijn, erkende Gronager dat bepaalde privacygerichte cryptomixerprotocollen en tokens, zoals Monero, het werk van AI-agenten aanzienlijk kunnen bemoeilijken. Deze protocollen zijn ontworpen om anonimiteit te waarborgen, wat opsporing door AI lastiger maakt. Toch blijven deze privacytransacties een klein percentage van de totale cryptotransacties vormen.

Volgens Gronager maken privacycoins zoals Monero nu minder dan 1% uit van alle cryptotransacties. Ondanks dat crypto criminaliteit in absolute termen toeneemt, benadrukte hij dat de groei van privacycoins de afgelopen vijf tot tien jaar niet hetzelfde groeipad heeft gevolgd als de rest van de cryptomarkt.

Illegale activiteiten rondom crypto

In een rapport van Chainalysis, uitgebracht op 11 juli, werd gemeld dat sinds 2019 bijna 100 miljard dollar aan fondsen van bekende illegale cryptowallets is overgeheveld naar cryptobeurzen of andere alternatieve diensten. Dit illustreert de omvang van illegale activiteiten die zich afspelen binnen de cryptowereld, maar ook de mogelijkheden die AI biedt om dergelijke criminaliteit in de toekomst effectiever te bestrijden.

Illegale activiteiten rondom crypto bestaan al net zo lang als dat crypto bestaat. Nu de populariteit van digitale valuta toeneemt, neemt ook de criminaliteit in deze tak toe. Justitie maakt steeds vaker gebruik van moderne digitale opsporingsmethodes om daders op te sporen.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

BingX hack zorgt voor minstens $52 miljoen aan verliezen

Pieter de Haan

Solana stijgt 12% naar $150: Op weg naar $160?

Julian Smits

Wat is de huidige invloed van Japan op de Bitcoin koers?

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu