Blockchain Stories
Bitcoin daalt terwijl renteverlagingen naderen: Stilte voor de storm?
Bitcoin Nieuws

Bitcoin daalt terwijl renteverlagingen naderen: Stilte voor de storm?

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen 24 uur een daling van 2,7% ervaren, terwijl de markten wereldwijd gespannen zijn. Dit komt doordat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zich voorbereidt om deze week de langverwachte renteverlaging door te voeren, een maatregel die grote impact kan hebben op de wereldwijde financiële markten.

Beleggers blijven alert op de aankondigingen van de Fed en hun mogelijke gevolgen voor zowel traditionele als cryptovaluta’s.

Waarom daalde Bitcoin voorafgaand aan renteverlagingen?

Bitcoin bleef het grootste deel van het weekend rond de $60.000 hangen voordat het met 2,7% daalde in afwachting van de verwachte renteverlaging door de Fed. Deze prijsbeweging komt overeen met de voorspelling van voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes.

Mocht de Fed deze week besluiten de rente te verlagen, dan zou dit de eerste verlaging in vier jaar zijn, bedoeld om de economie te stimuleren nu de inflatie afneemt.

Gegevens van Polymarkets tonen een kans van 57% dat de Fed de rente met 50 basispunten (bps) zal verlagen, terwijl de kans op een verlaging met 25 bps op 42% staat.

Na ongekende maatregelen voor het bijdrukken van geld tijdens de COVID 19 pandemie in 2020, stond de Fed voor de uitdaging van stijgende inflatie, veroorzaakt door verstoringen in de toeleveringsketen en valutadevaluatie. Dit leidde tot een reeks renteverhogingen die in maart 2022 begon, met de meest recente verhoging in juli 2023.

Effecten van renteverlagingen op de economie

Renteverlagingen worden meestal als positief gezien, omdat ze leenkosten voor bedrijven verlagen, waardoor ze meer risico’s kunnen nemen en groeien. Er wordt verwacht dat nieuwe financiële prikkels in risicovolle activa zoals aandelen en cryptocurrencies worden geïnvesteerd, wat hun waarde kan verhogen.

Deze keer lijkt de situatie anders. Veel experts denken dat renteverlagingen mogelijk niet het gewenste effect op risicovolle activa zullen hebben.

Tijdens economische onzekerheid en hoge werkloosheid kunnen renteverlagingen beleggers het signaal geven dat de Fed bezig is met schadebeperking en weinig vertrouwen heeft in de economie. Dit kan een recessie inluiden.

Het fenomeen ‘buy the rumor, sell the news’ kan ook optreden. Investeerders drijven prijzen van risicovolle activa op in afwachting van soepelere beleidsregels. Zodra de renteverlaging nadert, verkopen ze om winst te nemen, wat leidt tot prijsdalingen.

Prijsdalingen in risicovolle activa voor verwachte renteverlagingen kunnen ook voortkomen uit inflatiezorgen. Hoewel de headline CPI voor augustus 2024 lager was dan verwacht, bleek de core CPI hoger, wat erop wijst dat de strijd tegen inflatie nog niet gewonnen is.

Invloed van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Naast de paniek voorafgaand aan renteverlagingen, is er nog een andere belangrijke gebeurtenis die de toekomstige prijstrend van digitale activa kan bepalen: de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Republikeinse kandidaat en voormalig president Donald Trump heeft verschillende keren zijn steun uitgesproken voor de crypto industrie. Een recent rapport van Bernstein voorspelde dat BTC in Q4 2024 zou kunnen stijgen tot $90.000 als Trump de verkiezingen wint.

Een overwinning van Kamala Harris daarentegen zou de leidende cryptocurrency kunnen terugbrengen naar prijsniveaus van $30.000. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin op $58.000, een daling van 2,7% in de afgelopen 24 uur.

bitcoin koersgrafiek september2024
Bitcoin bevindt zich in een neerwaartse trend op de dagelijkse grafiek. Bron: TradingView

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Google Cloud lanceert RPC-service dat compatibel is met Ethereum

Michel Borggreve

KuCoin stopt in Nederland: wat moet je nu doen met je crypto?

Pieter de Haan

Binance bevestigt lancering Telegram mini-game Moonbix

Michel Borggreve

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu