Blockchain Stories
Tien redenen waarom de cryptomarkt kan knallen in Q4
Cryptomarkt Update Nieuws

Tien redenen waarom de cryptomarkt kan knallen in Q4

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De cryptomarkt staat op het punt om een grote verandering te ondergaan, en dat kan veel beleggers verrassen volgens crypto analist Miles Deutscher. Als je volgens hem voorbereid wil zijn op het laatste kwartaal van dit jaar, zijn er enkele belangrijke factoren die je in de gaten moet houden. Dit artikel geeft je een overzicht van 10 redenen waarom Q4 mogelijk een keerpunt kan zijn in de markt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de historie.

Seizoensinvloeden: Waarom het vierde kwartaal zo sterk is

Veel beleggers zien de markten als onvoorspelbaar, maar er zijn duidelijke seizoenspatronen, vooral in de cryptomarkt. Laten we eens kijken naar enkele opvallende trends in Q4.

  1. Q4 is historisch sterk voor aandelen
    Het vierde kwartaal is vaak de beste periode voor de S&P 500. Sinds 1945 stijgt de index gemiddeld met 3,8%, en in maar liefst 77% van de gevallen boekt het winst in deze periode.
  2. Bitcoin bloeit in het laatste kwartaal
    Niet alleen aandelen doen het goed, ook Bitcoin presteert doorgaans sterk in Q4. Sinds 2016 is Bitcoin in het laatste kwartaal gemiddeld met 88,84% gestegen. Vooral tijdens jaren waarin er een ‘halving’ plaatsvindt, zoals in 2016 en 2020, steeg BTC aanzienlijk met respectievelijk 58,17% en 168,02%.
  3. Oktober tot april is het hoogseizoen voor crypto
    Als we verder uitzoomen, zien we dat van oktober tot april vaak een sterke periode is voor crypto. Bitcoin heeft in deze maanden een groei van meer dan 13 miljoen procent laten zien, in tegenstelling tot de veel minder winstgevende periode van mei tot september. Deze laatste maanden zijn vaak ideaal voor het verzamelen van assets, terwijl het halfjaar daarna juist bullish is.

Macro-economische factoren: Wat speelt er wereldwijd?

De cryptomarkt opereert in de brede economie. Grote macro-economische factoren kunnen flinke invloed uitoefenen en Q4 van dit jaar belooft op dat vlak veel beweging.

  1. De Amerikaanse verkiezingen komen eraan
    Met minder dan twee maanden tot de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, speculeren veel beleggers over de mogelijke impact. Een Trump overwinning wordt door sommigen als gunstig voor crypto gezien, gezien zijn positieve uitspraken over Bitcoin. Mocht het echter Kamala Harris zijn die wint, dan kunnen er wel meer regelgevende uitdagingen ontstaan, maar het is geen totale catastrofe voor de markt.
  2. Markten onderschatten misschien een Trump overwinning
    De marktkansen voor een Trump overwinning lijken momenteel 50/50 te staan, maar als hij wint, kan dit een positieve impuls geven aan de cryptomarkt, mede door zijn recente lof voor Bitcoin tijdens de BTC 2024 converentie.
  3. Inflatie neemt af en renteverlagingen zijn op komst
    De inflatie lijkt eindelijk af te koelen, met de laagste CPI cijfers sinds 2021. Als de FED inderdaad binnenkort besluit tot een renteverlaging, kan dit positief uitpakken voor risicovolle assets zoals Bitcoin. Historisch gezien zijn renteverlagingen, buiten recessies om, juist gunstig voor markten.
  4. Een zwakker wordende dollar
    Een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank zou ook de waarde van de dollar kunnen verzwakken, wat op zijn beurt voordelig is voor crypto en aandelen. Een zwakkere dollar maakt risicovolle assets aantrekkelijker.
  5. Wereldwijde liquiditeit neemt toe
    Bitcoin is sterk gecorreleerd aan wereldwijde liquiditeit, zelfs meer dan aandelen of goud. De liquiditeit stijgt momenteel wereldwijd en zal naar verwachting doorgroeien tot in 2025. Dit betekent dat er meer kapitaal beschikbaar komt voor beleggingen, wat gunstig kan zijn voor de cryptomarkt.

Specifieke crypto factoren: Wat speelt er binnen de sector?

Naast de grotere, wereldwijde economische factoren, zijn er ook enkele ontwikkelingen die specifiek in de cryptowereld plaatsvinden en invloed kunnen hebben op de markt in Q4.

  1. Veel kleine beleggers zijn vertrokken
    De meeste retailbeleggers hebben de markt verlaten, wat je kunt zien aan indicatoren zoals Google Trends en app downloads. Zo is de Coinbase app, ooit in de top 50 van meest gedownloade apps, inmiddels uit de top 500 verdwenen. Deze leegloop kan echter een positief effect hebben, aangezien markten vaak sterk herstellen na een periode van lage activiteit.
  2. FTX betaalt 16 miljard dollar terug aan schuldeisers
    Waar eerdere terugbetalingen, zoals die van Mt. Gox, neerkwamen op grote verkopen, is dit geval anders: FTX betaalt 12 miljard dollar uit in contanten, wat waarschijnlijk weer de markt in zal vloeien. Dit zou een aanzienlijke kapitaalinjectie kunnen betekenen en de markt verder kunnen ondersteunen.

Blijf alert en speel in op de kansen

Hoewel het erop lijkt dat Q4 veel positieve impulsen kan brengen voor de cryptomarkt, is het altijd verstandig om flexibel te blijven. Economische omstandigheden kunnen snel veranderen, en wat nu als een meevaller wordt gezien, kan ook omslaan. Wat wel vaststaat, is dat crypto zich blijft onderscheiden door zijn hoge risico, maar ook hoge beloning. Het kan soms riskanter zijn om niet in te stappen, dan wel.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang $40 gratis bij Bybit

Bybit powered by SATOS biedt nieuwe traders 10% korting op de handelskosten en een bonus tot wel $40 (ongeveer €37). Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft. 

Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten (geldig voor 30 dagen).

Bybit heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus. Je vindt de voorwaarden op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

Google Cloud lanceert RPC-service dat compatibel is met Ethereum

Michel Borggreve

KuCoin stopt in Nederland: wat moet je nu doen met je crypto?

Pieter de Haan

Binance bevestigt lancering Telegram mini-game Moonbix

Michel Borggreve

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu