Blockchain Stories
Clipper malware manipuleert crypto adressen tijdens transacties
Nieuws

Clipper malware manipuleert crypto adressen tijdens transacties

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Cryptomunten en wallets zijn helaas steeds vaker doelwit van cybercriminelen. De laatste tijd circuleert er wereldwijd malware die erop gericht is om tijdens het overmaken van cryptovaluta de ingevoerde adressen te manipuleren.

Dit leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor gebruikers die zonder het te merken hun geld naar de verkeerde adressen sturen. In dit artikel leggen we uit hoe deze dreiging werkt, welke maatregelen platforms vaak nemen en wat jij zelf kunt doen om veilig te blijven.

Hoe werkt de aanval?

De nieuwste dreiging waar crypto-gebruikers mee te maken hebben, staat bekend als Clipper malware. Deze malware maakt gebruik van de kopieer en plak functie op je apparaat. Stel, je kopieert het adres van een crypto wallet om een transactie uit te voeren, dan kan de malware het originele adres vervangen door dat van de aanvaller. De transactie wordt vervolgens uitgevoerd, maar het geld komt niet bij de beoogde ontvanger terecht, maar bij de aanvaller. Zonder dat je het merkt, is je cryptovaluta verdwenen.

Deze malware verspreidt zich vooral via onofficiële apps en browser plugins, vaak op Android apparaten, maar ook iOS gebruikers zijn niet immuun. Veel slachtoffers downloaden per ongeluk schadelijke software doordat ze apps zoeken in hun eigen taal of door gebruik te maken van niet officiële kanalen. Dit komt vaak voor in landen waar beperkingen gelden voor bepaalde apps of software. De dreiging is de laatste tijd toegenomen, met name op 27 augustus 2024, toen er een piek was in het aantal aanvallen en financiële verliezen stelt crypto exchange Binance.

Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

Hoewel crypto exchanges vaak hun best doen om deze aanvallen te bestrijden, blijft het belangrijk dat gebruikers zelf ook alert blijven. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze schadelijke malware.

  • Controleer de bron van je apps en plugins: Zorg ervoor dat je alleen apps en browserextensies downloadt van betrouwbare en officiële bronnen. Vermijd onofficiële websites en wees extra voorzichtig als je software in een andere taal downloadt.
  • Dubbelcheck adressen: Controleer altijd het wallet adres dat je wilt gebruiken voordat je een transactie uitvoert. Neem eventueel een screenshot van het originele adres en vergelijk het met de gegevens na het plakken. Dit helpt om te voorkomen dat je per ongeluk geld naar de verkeerde wallet stuurt.
  • Blijf op de hoogte: Zorg dat je altijd op de hoogte blijft van de laatste veiligheidswaarschuwingen. Hoe meer je weet, hoe beter je jezelf kunt beschermen.
  • Gebruik beveiligingssoftware: Installeer goede antivirussoftware en houd deze up-to-date. Deze programma’s kunnen helpen bij het detecteren en verwijderen van malware voordat het schade kan aanrichten.

Door deze maatregelen te volgen en je bewust te blijven van de risico’s, kun je veel ellende voorkomen. Het blijft belangrijk dat je zelf ook alert blijft en de nodige voorzorgsmaatregelen treft.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

OKX Wallet vernieuwd: Eenvoudige toegang tot miljoenen tokens en DeFi producten

Pieter de Haan

Dogecoin: Koersvoorspelling versneld door transactiehoogtepunten?

Julian Smits

Zwitserse beurs lanceert mogelijk een nieuwe crypto exchange

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu