Blockchain Stories
De cryptosector is het tweede grootste doelwit van identiteitsfraude
Nieuws

De cryptosector is het tweede grootste doelwit van identiteitsfraude

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Volgens een recent rapport van AU10TIX stond de cryptovalutasector in het tweede kwartaal van 2024 op de tweede plaats als doelwit voor identiteitsfraude. Ongeveer 29% van de wereldwijde gevallen van identiteitsfraude richtte zich op platforms die te maken hebben met cryptocurrency. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke bedreiging voor de sector, vooral omdat criminelen profiteren van de privacyaspecten die inherent zijn aan blockchaintechnologie en -transacties.

De cryptosector volgt, met 29% van alle fraudepogingen, direct na de betalingssector. Deze sector neemt met 52% het grootste deel van de gevallen voor zijn rekening. Deze cijfers benadrukken de kwetsbaarheid van cryptoplatformen, zoals beurzen, gedecentraliseerde platforms en wallets, voor identiteitsfraude. Criminelen maken gebruik van de privacyvoordelen van blockchaintechnologie om zwakheden binnen deze platforms te exploiteren.

Deepfake en imitatiebots voor identiteitsfraude

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de toename van fraude is het gebruik van geavanceerde technologieën zoals deepfakes en imitatiebots. Deze technologieën maken het mogelijk om nepaccounts te creëren die zeer realistisch lijken, wat leidt tot misleiding van zowel gebruikers als platforms. Ondanks de inspanningen om detectiemethoden te verbeteren, blijven veel van deze fraudepraktijken succesvol.

Bekende figuren, zoals Elon Musk van Tesla en Tim Cook van Apple, zijn ook slachtoffer geworden van deepfake fraude. Deze gevallen illustreren hoe frauduleuze activiteiten in de cryptosector leiden tot aanzienlijke wereldwijde financiële verliezen. In juni 2024 meldde cryptobeurs Bitget een stijging van 245% in deepfake scams, waarbij de geschatte wereldwijde verliezen in dat jaar boven de $25 miljard uitkomen.

DeFi platforms zijn bijzonder kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Het rapport noemt ook de landen die het zwaarst getroffen zijn door deze frauduleuze activiteiten, waaronder de Verenigde Staten, China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en Vietnam. Om deze groeiende dreiging tegen te gaan, heeft Bitget een partnerschap gesloten met Sumsub, een aanbieder van identiteitsverificatie. Dit partnerschap heeft tot doel de risico’s van deepfake fraude op hun platform te verminderen.

Cryptocriminaliteit, zoals oplichting en hacks, blijft een aanzienlijk probleem voor de sector. Alleen al in het tweede kwartaal van 2024 liep de sector een verlies op van 572 miljoen dollar. Decentrale financiële (DeFi) platforms zijn bijzonder kwetsbaar voor phishing, hacking en code exploits. De toenemende populariteit van gedecentraliseerde platforms heeft de opkomst van fraude vergemakkelijkt. Cybercriminelen zijn makkelijker in staat om aanvallen uit te voeren, vooral in gebieden met minder strenge regelgeving.

FBI spoort daders op

Alleen in Azië al werd tussen 2022 en 2023 een stijging van 24% in identiteitsfraude gerapporteerd, voornamelijk door de gebrekkige controle op gedecentraliseerde beurzen. Rechtshandhavingsinstanties, zoals de FBI, doen hun best om deze praktijken te bestrijden. Volgens een recent rapport van de FBI gingen er in 2023 5,6 miljard dollar verloren door cryptofraude, met bijna 69.000 ingediende klachten.

Het bureau moedigt het publiek aan om frauduleuze activiteiten te melden, zelfs als er geen financieel verlies is, zodat nieuwe dreigingen kunnen worden opgespoord en aangepakt. De steeds creatievere methoden van fraudeurs benadrukken de noodzaak van robuuste beveiligingsmaatregelen in de crypto-industrie. Zowel individuen als platforms moeten samenwerken om de toenemende dreiging van identiteitsfraude te bestrijden.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Staat NEIRO op het punt van een bullish uitbraak?

Timo Bruinsma

Belangrijke prijsniveaus voor TON om in de gaten te houden

Timo Bruinsma

MicroStrategy verdubbelt inzet op Bitcoin met $700M

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu