Blockchain Stories
Deepfake van Tim Cook verstoort Apple event met crypto fraude
Altcoin Bitcoin Ethereum Nieuws

Deepfake van Tim Cook verstoort Apple event met crypto fraude

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Op 9 september 2024 veroorzaakten oplichters chaos tijdens het Apple event voor de lancering van de iPhone 16. Door gebruik te maken van deepfake video’s van CEO Tim Cook, probeerden zij nietsvermoedende kijkers te misleiden met crypto scams.

Dit incident benadrukt de groeiende dreiging van AI gestuurde oplichting. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker hoogprofiel evenementen om slachtoffers in cryptocurrency scams te lokken.

De deepfake crypto fraude

Tijdens het “Glowtime” event, waar Apple de nieuwe functies van de iPhone presenteerde, werden talloze livestreams met deepfake beelden van Tim Cook getoond op verschillende platforms, waaronder YouTube.

Deze streams leken legitiem en moedigden kijkers aan om cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum of Tether naar een specifiek adres te sturen, met de belofte om het dubbele bedrag terug te ontvangen.

De oplichters manipuleerden oude beelden van Cook en gebruikten AI om een overtuigende prestatie neer te zetten die honderden duizenden kijkers misleidde. Eén van deze nepstreams trok meer dan 355.000 views.

De oplichters gingen zelfs zo ver dat ze een kanaal creëerden dat de branding van Apple nabootste en voegden een QR code toe aan de video’s zodat mensen gemakkelijk geld konden sturen.

De fraudeurs, die zich voordeden als Cook, verzekerden de kijkers dat hun investeringen onmiddellijk zouden renderen. Ze beweerden dat zodra de storting voltooid was, het systeem automatisch het dubbele bedrag aan de gestorte cryptocurrency zou terugsturen.

Helaas ontdekten de slachtoffers al snel dat hun wallets leeg waren en ze geen mogelijkheden hadden om hun geld terug te krijgen.

bitcoinkoersgrafiek 11september2024
Bitcoin handelt op een koers van $56.000. Bron: TradingView

Reactie van sociale mediaplatforms en de gemeenschap

YouTube reageerde snel op het probleem door de deepfake te verwijderen en de bijbehorende accounts te verwijderen. Toch was er al veel schade aangericht voordat het schandaal naar tevredenheid was opgelost.

Mensen stroomden naar verschillende sociale mediaplatforms, waaronder X, om hun ervaringen te delen en anderen te waarschuwen voor de oplichting.

Sommigen spraken hun verontwaardiging uit over hoe gemakkelijk de oplichters een gerespecteerde persoon als Tim Cook konden gebruiken om te misleiden, wat het belang van meer waakzaamheid in het digitale tijdperk onderstreepte.

Bewustwording en bescherming

Dit incident staat niet op zichzelf. Dankzij deepfake technologie wordt het voor oplichters steeds eenvoudiger om populaire persoonlijkheden realistisch te imiteren. Enkele maanden geleden circuleerden vergelijkbare frauduleuze video’s met deepfake beelden van Elon Musk tijdens de lancering van SpaceX’s Starship raket.

Het is belangrijk dat mensen alert blijven, aangezien crypto scams steeds vaker voorkomen. De aantrekkingskracht van snel geld kan het beoordelingsvermogen vertroebelen en de kwetsbaarheid voor fraude vergroten. Het is essentieel om aanbiedingen te controleren op echtheid, vooral wanneer ze te mooi lijken om waar te zijn.

Deepfake technologie vormt een serieuze bedreiging voor het vertrouwen in de digitale ruimte. Dit recente incident met Tim Cook dient als een waarschuwing voor iedereen die actief is in de wereld van cryptocurrency en technologie om altijd extra voorzichtig te zijn en goed op te letten.

Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Uniek: Duitse bank biedt cryptodiensten aan

Scott

K33 Research zegt dat Sui de grootste concurrent van Solana kan worden

Michel Borggreve

Top 11 ondergewaardeerde altcoins door AltCryptoGems

Pieter de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu