Blockchain Stories
Bitcoin getraceerd na overval: dader gebruikte chocoladereep als wapen
Bitcoin Nieuws

Bitcoin getraceerd na overval: dader gebruikte chocoladereep als wapen

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

In 2020 hebben de Schotse autoriteiten met succes Bitcoins getraceerd en in beslag genomen die tijdens een gewelddadige woningoverval waren gestolen. Dit was de eerste keer in Schotland dat cryptocurrency betrokken was bij een overval die tot een gerechtelijk onderzoek leidde.

Tijdens deze operatie namen de aanklagers 23,5 Bitcoin in beslag, die ze later omzetten in contant geld. De Bitcoin was afkomstig van een overval waarbij drie mannen, bewapend met een kapmes en een Toblerone chocoladereep, een huis in de buurt van Glasgow binnenvielen. Deze zaak, die voor het eerst in 2020 voor de rechtbank kwam, werd door rechercheur Craig Potter van de Cyber Investigations omschreven als uniek.

Vrouw geslagen met chocoladereep

Het was ook de eerste keer in het land dat de wetgeving rond opbrengsten uit misdrijven werd toegepast om cryptocurrency in beslag te nemen en om te zetten in contant geld. Deze bijzondere zaak trok destijds de aandacht van de BBC.

Tijdens het proces werd onthuld dat de drie mannen een gewelddadige overval pleegden in Blantyre, een stadje ten zuidoosten van Glasgow. Eén van de overvallers sloeg daarbij herhaaldelijk een vrouw in het huis met een gepersonaliseerde Toblerone reep en gooide haar vervolgens in een slaapkamer. Het slachtoffer, wiens identiteit vanwege juridische redenen niet bekend werd gemaakt, verklaarde dat hij wakker werd en een man met een kapmes boven zich zag staan.

Gestolen bitcoins omgezet naar contant geld

De situatie werd nog grimmiger toen de aanvaller, die de vrouw had geslagen, een dreigend gebaar maakte met de met bloed besmeurde Toblerone reep, voordat de drie mannen ervandoor gingen. Dit incident werd beschreven als buitengewoon door Marco Guarino, de advocaat van één van de verdachten, Rennie.

Op 3 september 2020 kwamen de advocaten bij het Hooggerechtshof van Edinburgh overeen om de 23,5 BTC om te zetten in contant geld, met een totale waarde van $ 144.017, wat destijds overeenkwam met 109.601 Britse pond. Dit bedrag vertegenwoordigde ongeveer 10% van de waarde die de 23,5 BTC op dat moment had, gezien de aanzienlijke stijging van de Bitcoin prijs in de jaren daarna. In 2020 stond Bitcoin op ongeveer $ 5.400, terwijl de prijs in de daaropvolgende jaren met meer dan 1000% steeg.

bitcoin getraceerd na overval dader gebruikte chocoladereep als wapen
De prijs van Bitcoin steeg in de jaren na de overval met 1000% (Bron: CoinGecko)

Technisch brein krijgt magere straf

John Ross Rennie, bij wie de gestolen Bitcoin werd gevonden, werd in november 2020 veroordeeld voor het bezit ervan. Rennie werd door de aanklagers bestempeld als het ‘technische brein’ achter de operatie. Hoewel hij ontkende betrokken te zijn bij de misdaad en beweerde dat een ‘eng familielid’ hem dwong de Bitcoins op een wisselrekening te storten, oordeelde rechter Lord Scott van het Hooggerechtshof van Edinburgh anders.

Volgens de rechter was Rennie’s rol, namelijk het geven van instructies over de overdracht van de Bitcoins, essentieel bij de diefstal. Rennie kreeg als straf 150 uur taakstraf en een toezichtbevel van zes maanden opgelegd. Deze zaak markeert een belangrijke ontwikkeling in de aanpak van criminaliteit met betrekking tot cryptocurrency.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Binance trekt 40% meer grote investeerders aan in 2024

Pieter de Haan

Wat kan PEPE doen tijdens Uptober en in Q4?

Scott

Uniek: Duitse bank biedt cryptodiensten aan

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu