Blockchain Stories
Ethereum L2 oplossingen: Waarom een CIO ze ‘gevaarlijk’ noemt
Altcoin Ethereum Nieuws

Ethereum L2 oplossingen: Waarom een CIO ze ‘gevaarlijk’ noemt

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Ethereum is een bekend platform binnen de wereld van cryptocurrency. Toch zijn er zorgen over de veiligheid van sommige oplossingen die zijn ontworpen om dit platform schaalbaarder te maken. Justin Bons, oprichter en chief investment officer van Cyber Capital, heeft onlangs zijn zorgen geuit over de Ethereum L2 oplossingen.

Hij noemde deze platforms ‘gevaarlijk’ en stelde dat ze een risico vormen voor gebruikersfondsen.

Kritiek op Ethereum L2 oplossingen

Volgens Bons is een groot probleem met veel Ethereum L2 oplossingen dat ze gecentraliseerd zijn. Dit betekent dat één server vaak verantwoordelijk is voor de werking van het hele platform.

Dit staat in contrast met het principe van decentralisatie dat veel mensen binnen de cryptowereld belangrijk vinden. Een gecentraliseerd ontwerp kan namelijk kwetsbaar zijn voor storingen of manipulatie, wat kan leiden tot verlies van gebruikersfondsen.

Bons verwijst naar specifieke voorbeelden om zijn punt te onderbouwen. Zo moest Consensys’ zkEVM Roll up netwerk Linea op 2 juni 2024 de productie van blokken tijdelijk stoppen vanwege een bug in een smart contract.

Ook de Optimism chain had op 15 februari 2024 te maken met een storing van twee uur door een bug in de centrale sequencer. Dit zijn slechts enkele incidenten die volgens Bons aantonen dat gecentraliseerde L2 oplossingen risicovol kunnen zijn.

Voorbeelden van Ethereum L2 oplossingen

Er zijn verschillende bekende Ethereum L2 oplossingen die te maken hebben gehad met problemen, zoals Consensys’ zkEVM Roll up netwerk Linea en de Optimism chain.

Deze tijdelijke problemen, veroorzaakt door bugs, benadrukken de potentiële risico’s die Bons ziet. Andere platforms zoals Starknet, ZkSync, Arbitrum en Polygon hebben ook soortgelijke incidenten gekend.

Een manier om deze situatie te begrijpen, is door Ethereum te vergelijken met een hoofdweg (L1) en de L2 oplossingen met zijstraten. Deze zijstraten zijn bedoeld om het verkeer te verlichten.

Als een zijstraat echter plotseling wordt afgesloten, ontstaat er verkeersopstopping. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer een gecentraliseerde L2 oplossing storingen ondervindt.

Veiligheidsverschillen tussen Ethereum L1 en L2

Het hoofdnetwerk van Ethereum (L1) biedt een hoger niveau van veiligheid en stabiliteit dan de L2 oplossingen. Justin Bons stelt dat de L2 oplossingen niet hetzelfde niveau van veiligheid bieden als het hoofdnetwerk. Hoewel er nog geen verlies van gebruikersfondsen is gemeld, blijft het feit dat dit risico bestaat zeer zorgwekkend.

Bons heeft ook aangegeven dat hij een parasitaire relatie ziet tussen Ethereum en zijn L2 oplossingen. Volgens hem opereren deze platforms bijna onafhankelijk van het hoofdnetwerk en hebben ze aanzienlijke controle over liquiditeit en andere cruciale factoren binnen het Ethereum ecosysteem.

Dit kan op termijn nadelige gevolgen hebben voor zowel de gebruikers als de markt.

koersgrafiek ethereum augustus2024
ETH handelt op $2.400 op de dagelijkse grafiek. Bron: TradingView

Blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws via Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis Ethereum

Jouw cryptoavontuur starten met €10 gratis Ether? In samenwerking met Bitvavo mogen wij vandaag 10 euro aan gratis Ethereum of een andere crypto weggeven aan onze lezers. 

Maak via onderstaande knop een account aan en je ontvangt een welkomstbonus van 10 euro. Ook handel je de eerste €10.000 binnen de eerste 7 dagen na je registratie helemaal gratis (t.w.v. €25). Alle voorwaarden vind je op de pagina onder de knop.

Gerelateerde berichten

Crypto whales zijn opvallend actief; wat betekent dit?

Scott

3 redenen waarom de Bitcoin koers vandaag daalt

Scott

Waarom dit het moment is om DOGE in de gaten te houden

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu