Blockchain Stories
Cryptodiefstal in 2024 stijgt naar een recordniveau
Altcoin Bitcoin Cryptomarkt Update Nieuws

Cryptodiefstal in 2024 stijgt naar een recordniveau

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Diefstal van crypto is één van grootste problemen in de cryptomarkt. Het is veelal voor investeerders lastig om een potentiële diefstal te herkennen, terwijl het voor crypto exchanges ook niet makkelijk is om dit te voorkomen. Dat blijkt duidelijk uit data van Immunefi. Dit beveiligingsbedrijf komt met duizelingwekkende cijfers over cryptodiefstal naar buiten. Alle cijfers die in dit artikel besproken worden, hebben betrekking op het huidige jaar.

Maar liefst 154 diefstallen

Bij Immunefi zijn maar liefst 154 diefstallen bekend. Daarbij benadrukt het bedrijf dat deze diefstallen niet aan één crypto exchange te linken zijn, maar dat dit een probleem is bij elke crypto exchange.

Recent werd de op één na grootste diefstal van crypto bekendgemaakt. Het ging daarbij om de diefstal van maar liefst $230 miljoen aan crypto bij de WazirX exchange.

Grootschalige diefstallen

Niet alleen de kwantiteit is duizelingwekkend, maar ook het totale bedrag dat gestolen is. Volgens data van Immunefi gaat het in 2024 om een bedrag van meer dan $1,2 miljard. Dit bedrag is door kwaadwillende dus hardhandig afgepakt c.q. gestolen van nietsvermoedende crypto investeerders. Mensen die bijvoorbeeld per ongeluk op een link geklikt hebben of in een andere scam getrapt zijn.

Een bekende scam is dat een kwaadwillende partij een kleine hoeveelheid crypto naar een wallet overboekt. In het adressenboek van deze wallet komt dit adres vervolgens te staan. Niet geheel verrassend lijkt dit adres héél veel op het bestaande adres van de crypto investeerder. Als de investeerder crypto naar zijn wallet over wil maken, klikt hij mogelijk het andere adres aan. De verschillen tussen deze adressen zijn heel klein, waardoor dit lastig te herkennen is. Het gevolg laat zich raden: de investeerder kan naar zijn crypto fluiten. De crypto is eigenlijk niet meer te achterhalen of terug te halen.  

Stijging van 15,5%

Zoals in de inleiding al aangegeven, is crypto diefstal één van de grootste problemen in de huidige markt. De crypto exchanges doen er momenteel alles aan om diefstallen te voorkomen, maar dit blijft een pijnpunt. Dat blijkt ook uit de stijging van crypto diefstal in 2024 ten opzichte van 2023. Het gaat hierbij om een stijging van maar liefst 15,5%.

Deze stijging had veel hoger uit kunnen vallen, indien de exchanges zich hier niet zo nadrukkelijk mee bezig zouden houden. De crypto exchanges zijn al een stuk veiliger geworden, maar de beveiliging is dus nog niet 100% perfect.

Mitchell Amador, van het bedrijf Immunefi, geeft aan dat robuuste beveiligingsmaatregelen belangrijker dan ooit zijn. Daarbij geeft hij ook aan dat Ce-Fi systemen vaak kwetsbaarder zijn dan DeFi-systemen.

In het beschermen van digitale activa speelt Immunefi overigens een belangrijke rol. Dit bedrijf bewaakt (en beschermt) meer dan $190 miljoen aan digitale activa. Deze partij werkt hiervoor nadrukkelijk samen met crypto exchanges en heeft hierdoor inzicht in bovengenoemde cijfers. Het zijn cijfers waar niemand in de cryptomarkt trots op zal zijn. Tegelijkertijd is het bijzonder lastig om deze cijfers volledig naar het nulpunt te brengen.

Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.

Gerelateerde berichten

Wat gaat de Bitcoin dominantie in Q4 van 2024 doen?

Scott

BNB head and shoulders patroon: Kans op 19% stijging?

Julian Smits

Kan Bitcoin $70.000 aantikken in oktober?

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu