Blockchain Stories
Crypto whale verliest $55 miljoen in mega hack
Nieuws

Crypto whale verliest $55 miljoen in mega hack

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

In een recente en grootschalige beveiligingsinbreuk heeft een zogenaamde ‘crypto whale’ een verlies van $55,47 miljoen in DAI geleden.

Dit enorme verlies was het gevolg van een ingenieuze phishingaanval, zoals gedetailleerd beschreven door blockchain analysebedrijf Lookonchain en cyberbeveiligingsbedrijf Certik. De aanval omvatte de ongeoorloofde overdracht van eigendom van een Maker kluis met aanzienlijke DAI bezit naar een kwaadwillende entiteit.

Hoe de mega crypto hack plaatsvond

De gebeurtenissen begonnen met een nietsvermoedend slachtoffer dat een schijnbaar onschuldige transactie ondertekende, die in werkelijkheid een valstrik was.

Deze cruciale gebeurtenis vond plaats op 20 augustus 2024 om 17:40 UTC, waarbij het eigendom van DSProxy #166,776 werd overgedragen aan het beruchte phishing adres “0x0000db5c8B030ae20308ac975898E09741e70000.”

Na de eigendomsoverdracht gebruikte de aanvaller een ander adres, “0x5D4b2a02c59197eb2cae95a6df9fe27af60459d4,” om illegaal 55,473,618 DAI tokens uit de gecompromitteerde kluis te halen.

Blockchain gegevens van Etherscan laten zien dat de aanvaller ongeveer de helft van de gestolen DAI omzette in 10.625 Ethereum (ETH).

Het gebruik van Inferno Drainer

Volgens Certik, een toonaangevend platform voor de analyse en monitoring van blockchain protocollen en DeFi projecten, werd bij deze aanval gebruik gemaakt van een phishingtechniek genaamd Inferno Drainer.

Inferno Drainer is een bijzonder schadelijk type smart contract exploit dat transactiepermissies manipuleert om activa om te leiden naar door de aanvaller beheerde adressen.

Deze exploit is vaak ingebed in kwaadaardige smart contracts die onschuldig lijken of legitieme contractinteracties nabootsen. Dit misleidt gebruikers om transacties uit te voeren die aanvallers toegang geven tot of controle over hun digitale activa.

Certik benadrukte de ernst van deze exploit en gaf aan dat de diefstal mogelijk werd doordat de aanvaller controle kreeg over het extern beheerde account (EOA) van het slachtoffer via misleidende middelen, waaronder vermomde kwaadaardige links of gecompromitteerde interfaces.

Na het incident waarschuwde Lookonchain op hun X account voor de veiligheidsrisico’s. Ze adviseerden om altijd goed te controleren voordat je een transactie bevestigt en om geen onbekende transacties te ondertekenen.

De grotere context van crypto beveiliging in 2024

Dit recente incident voegt zich bij een al tumultueus jaar voor crypto veiligheid. Alleen al in juli 2024 bedroegen de totale verliezen door verschillende exploits, hacks en scams ongeveer $270,9 miljoen.

Hoewel ongeveer $7,8 miljoen werd teruggegeven aan de slachtoffers, blijft dit een uiterst zorgwekkende trend. De verliezen werden verder uitgesplitst door Certik, met ongeveer $3 miljoen als gevolg van exit scams en maar liefst $265,8 miljoen door flash loans.

Deze flash loans worden vaak gebruikt in geavanceerde arbitragestrategieën, maar kunnen ook worden uitgebuit om marktprijzen tijdelijk te manipuleren. Andere exploits droegen ongeveer $9,8 miljoen bij aan het totale verlies. Op het moment van schrijven stond de totale crypto marktkapitalisatie op $2,053 biljoen.

crypto market cap augustus 22
Totale markt kapitalisatie van de crypto markt. Bron TradingView

Volg ons gratis op Google Nieuws om altijd op de hoogte te blijven van het laatste cryptocurrency nieuws.

Ontvang tijdelijk tot €20 gratis Bitcoin bij OKX

OKX heeft recent haar exchange en Web3 wallet in Nederland gelanceerd en om dit te vieren kunnen alle nieuwe Nederlandse gebruikers tot wel €20 aan gratis Bitcoin claimen

Bij OKX handel je in meer dan 150 crypto's (euro-paren), stake je je crypto en krijg je een app met de meest geavanceerde trading functies. Daarnaast kan je met de Web3 wallet eenvoudig decentraal handelen en investeren in duizenden tokens.

OKX heeft in Nederland een registratie bij De Nederlandsche Bank en heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen gebruikers. Bekijk hier aan welke voorwaarden je moet voldoen om de gratis crypto te claimen.


Gerelateerde berichten

OKX Wallet vernieuwd: Eenvoudige toegang tot miljoenen tokens en DeFi producten

Pieter de Haan

Dogecoin: Koersvoorspelling versneld door transactiehoogtepunten?

Julian Smits

Zwitserse beurs lanceert mogelijk een nieuwe crypto exchange

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu