Blockchain Stories
Oprichter van FutureNet gearresteerd voor cryptofraude van $21 miljoen
Nieuws

Oprichter van FutureNet gearresteerd voor cryptofraude van $21 miljoen

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

De Montenegrijnse politie heeft Roman Ziemian, medeoprichter van FutureNet, opgepakt. Hij zou in de hoofdstad Podgorica onder een valse naam hebben geleefd, vermoedelijk om zijn betrokkenheid bij een omvangrijke fraudezaak te verbergen. Ziemian wordt verdacht van een grootschalige fraude waarbij hij naar verluidt ongeveer 21 miljoen dollar zou hebben verduisterd. Het bedrijf FutureNet, dat hij in 2018 samen met Stephan Morgenstern oprichtte, stond bekend als een multilevel marketingplatform dat verbonden was aan de cryptomunt FuturoCoin (FTO).

Op 19 augustus meldde de Montenegrijnse politie dat een gespecialiseerde eenheid Ziemian op het spoor was gekomen. Ze ontdekten dat hij een valse identiteit had aangenomen en in Podgorica verbleef. Zowel Zuid-Korea als Polen hadden arrestatiebevelen tegen hem uitgevaardigd. Hij wordt beschuldigd van fraude, witwassen en diefstal, en riskeert in Zuid-Korea zelfs een levenslange gevangenisstraf.

Tijdens de arrestatie nam de politie diverse voorwerpen en apparatuur in beslag die mogelijk zijn gebruikt voor de vermeende misdaden van Ziemian. Hij moet nu verschijnen voor het Hooggerechtshof van Podgorica, dat zal beslissen over zijn mogelijke uitlevering aan een van de betrokken landen.

FutureNet was een piramidespel

FutureNet, dat inmiddels niet meer actief is, presenteerde zich als een multilevel marketingbedrijf met de cryptotoken FuturoCoin (FTO). Deze cryptomunt heeft sindsdien bijna al zijn waarde verloren, zoals blijkt uit gegevens van CoinGecko. In maart 2019 waarschuwde het Poolse Bureau voor Mededinging en Consumentenbescherming (UOKIK) al dat FutureNet mogelijk een piramidespel was. Het bedrijf verkocht ‘deelname pakketten’ variërend van $10 tot $10.000 en beloofde winst aan investeerders die anderen wisten over te halen om deel te nemen.

Halverwege 2020 startten de Zuid-Koreaanse autoriteiten een onderzoek naar FutureNet nadat 950 mensen aangaven miljoenen te hebben verloren door in het platform te investeren. De omvang van de zaak leidde tot verdere internationale betrokkenheid.

In oktober 2022 werd Ziemian in Italië gearresteerd, kort nadat hij een autorace had gewonnen. Hij werd echter vrijgelaten onder huisarrest, maar wist snel te vluchten. Zijn medeoprichter Stephan Morgenstern werd diezelfde maand gearresteerd in Griekenland, maar ook hij wist te ontsnappen na onder huisarrest te zijn geplaatst. In augustus 2023 werd Morgenstern opnieuw gearresteerd, dit keer in Albanië. Het Albanese Hooggerechtshof heeft sindsdien besloten hem uit te leveren aan Zuid-Korea, waar hij eveneens een levenslange gevangenisstraf kan krijgen.

Crypto en criminaliteit

De zaak van Ziemian vertoont overeenkomsten met die van Do Kwon, medeoprichter van Terraform Labs. Hij zit momenteel ook vast in Montenegro op beschuldiging van cryptofraude en uitlevering aan Zuid-Korea.

Cryptocurrencies en criminaliteit zijn helaas vaak met elkaar verbonden. Door de enorme geldstromen in de cryptomarkt is deze aantrekkelijk voor criminelen. Uit onderzoek van Chainalysis blijkt dat de criminele opbrengsten in de miljarden lopen. Overal ter wereld hebben politiebureaus inmiddels speciale teams die zich volledig richten op de bestrijding van crypto criminaliteit. Hoewel de arrestatie van Roman Ziemian een belangrijke stap is, blijft het slechts een kleine bijdrage in de bredere strijd tegen deze vorm van misdaad. Deze tak van criminaliteit eist dagelijks nieuwe slachtoffers en wordt om deze reden intensief bestreden.

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Binance trekt 40% meer grote investeerders aan in 2024

Pieter de Haan

Wat kan PEPE doen tijdens Uptober en in Q4?

Scott

Uniek: Duitse bank biedt cryptodiensten aan

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu