Blockchain Stories
Bitcoin onder druk: oorzaken van de huidige liquiditeitscrisis onthuld
Bitcoin Nieuws

Bitcoin onder druk: oorzaken van de huidige liquiditeitscrisis onthuld

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Bitcoin, de pionier onder de cryptocurrencies, bevindt zich momenteel in een liquiditeitscrisis, zoals blijkt uit een recent rapport van het onderzoeksbureau Kaiko. Deze crisis is verergerd door de introductie van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF’s, die de situatie verder blootleggen. Maar wat betekent dit precies voor de prijsstabiliteit van Bitcoin en waarom is het belangrijk om dit te begrijpen?

Liquidity fragmentation: een blik op ongelijke liquiditeit op crypto exchanges

Een van de belangrijkste uitdagingen waar Bitcoin momenteel mee te maken heeft, is ‘liquidity fragmentation’. Dit verwijst naar de ongelijke verdeling van liquiditeit over verschillende crypto exchanges. Vergelijk het met een waterverdeling: terwijl sommige exchanges een overvloed aan liquiditeit hebben, zijn andere als een vijver die snel opdroogt. Dit leidt tot onverwachte prijsschommelingen.

Een opvallend voorbeeld hiervan was te zien tijdens een recente verkoopgolf, waarbij de prijs van Bitcoin onder de $50.000 dook. Prijsdiscrepanties zijn vooral zichtbaar op minder liquide exchanges. Tijdens de crash op 5 augustus was er bijvoorbeeld een duidelijke afwijking in de Bitcoin prijs op Binance US. Dergelijke fragmentatie kan verwarring bij investeerders veroorzaken en de onzekerheid op de markt vergroten.

Gevolgen en implicaties: waarom deze crisis cruciaal is voor de prijzen en stabiliteit van Bitcoin

De liquiditeitscrisis varieert niet alleen tussen verschillende exchanges, maar ook tussen verschillende handelsparen op dezelfde exchange. Deze situatie wordt verder ingewikkeld door de invloed van de US Spot Bitcoin ETF’s, die de liquiditeit in de BTC-USD markten op weekdagen concentreren. Dit zorgt voor verhoogde volatiliteit in het weekend, wat kan leiden tot scherpe prijsschommelingen tijdens periodes van marktdruk.

Zoals Kaiko heeft opgemerkt, hebben de traditionele markten, waartoe deze Spot Bitcoin ETF’s behoren, een invloed op de cryptomarkten. Aangezien deze markten in het weekend gesloten zijn, kan er tijdens verkoopgolven veel onduidelijkheid ontstaan, wat de prijsimpact versterkt. Hoewel de weekendvolatiliteit sinds 2021 is afgenomen, vergroot de concentratie van handelen op weekdagen het risico op scherpe prijsbewegingen tijdens marktdruk.

Bitcoin liquiditeitscrisis
Bron: Kaiko

Hoe gaat de crypto community om met deze uitdaging? Oplossingen en toekomstperspectieven

Het is van essentieel belang dat de crypto community oplossingen vindt voor deze liquiditeitscrisis. Potentiële oplossingen omvatten het verbeteren van de liquiditeitsvoorzieningen op minder liquide exchanges en het bevorderen van een evenwichtigere liquiditeit over verschillende handelsparen.

Exchanges zouden ook kunnen investeren in technologieën die prijsverschillen minimaliseren en de prijsontdekking verbeteren.

Hoewel de huidige liquiditeitscrisis een uitdaging vormt voor Bitcoin en zijn investeerders, biedt het ook een kans om de marktstructuur te verbeteren en de crypto industrie verder te professionaliseren. Door de liquiditeit te vergroten en prijsverschillen te verkleinen, kan de stabiliteit van bitcoin worden versterkt, wat uiteindelijk ten goede komt aan de hele cryptomarkt.

bitcoin koersgrafiek 15 augustus 2024
Bron: TradingView

Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.

Claim 10 euro gratis Bitcoin

Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.

Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.


Gerelateerde berichten

Google Cloud lanceert RPC-service dat compatibel is met Ethereum

Michel Borggreve

KuCoin stopt in Nederland: wat moet je nu doen met je crypto?

Pieter de Haan

Binance bevestigt lancering Telegram mini-game Moonbix

Michel Borggreve

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu