Blockchain Stories
FTX treft forse schikking met financiële waakhond
Crypto Exchange Nieuws

FTX treft forse schikking met financiële waakhond

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Jaren geleden kwam FTX negatief in het nieuws. Deze crypto exchange kwam in 2022 in zwaar weer terecht en vroeg uiteindelijk in november 2022 het faillissement aan. De bijbehorende gang van zaken heeft onder meer gezorgd voor een gevangenisstraf voor FTX oprichter Sam Bankman-Fried. Aan deze hele soap kan een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden. Op 17 juli werd namelijk bekendgemaakt dat FTX en de Amerikaanse financiële waakhond een forse schikking getroffen hebben.

Schikking van bijna $13 miljard

De schikking die tussen FTX en de Commodity Futures Trading Commission getroffen is, heeft de duizelingwekkende waarde van bijna $13 miljard. Het totale bedrag, $12,7 miljard, wordt als volgt verdeeld:

  • Uitbetalingsvergoeding van $4 miljard
  • Restitutievergoeding van $8,7 miljard

Dat FTX deze schikking getroffen heeft, is overall gezien een goed teken. Dit geeft namelijk aan dat de voormalige crypto exchange zijn beste beentje voorzet om gedupeerden tegemoet te komen. Met deze schikking laat FTX zien dat het bedrijf er alles aan doet om de financiële verantwoordelijkheid te dragen. Daarbij benadrukt FTX ook dat het volgens de zogeheten Chapter 11 faillissementsprocedures werkt.

De rol van de CFTC

De Commodity Futures Trading Commission kan gezien worden als de financiële waakhond van Amerika. Dit federale instituut houdt toezicht op financiële markten en grijpt daar waar nodig in. Naar eigen zeggen was dit bij FTX hard nodig. In 2022 kwam namelijk het nieuws naar buiten dat het bedrijf niet over voldoende middelen beschikte om de activa van zijn klanten te ondersteunen. De CFTC heeft direct hard ingegrepen met het faillissement van FTX als gevolg.

Door deze schikking zouden alle gedupeerden hun geld terug moeten krijgen. Dit wordt zowel in de vorm van giraal geld als in de vorm van cryptocurrency gedaan. De exacte uitwerking hiervan moet naar alle waarschijnlijkheid nog verder uitgewerkt worden. Wat dat betreft past FTX dus in het rijtje van onder meer Mt. Gox.

De rol van de Commodity Futures Trading Commission geeft in ieder geval een nieuwe dimensie in de cryptomarkt aan. Een nieuwe dimensie waaruit blijkt dat er wel degelijk toezicht is op de cryptomarkt en de crypto exchanges. Veel investeerders juichen dit ongetwijfeld toe, maar er zijn ook kritische geluiden te horen. De rol van de Commodity Futures Trading Commission staat immers volledig haaks op de decentralisatie in de cryptomarkt.

Wat betekent deze schikking voor de cryptomarkt?

Deze schikking tussen de CFTC en FTX kan zomaar grote gevolgen voor de cryptomarkt hebben. Zo is het goed mogelijk dat FTX op termijn grote hoeveelheden BTC terug gaat betalen. Dit kan eventueel van invloed zijn op de koers van Bitcoin en de Altcoin koersen.

Verder kan deze schikking veel vertrouwen opwekken bij beleggers. Het vertrouwen dat men goed beschermd wordt, indien een crypto exchange zich niet aan de wettelijke verplichtingen houdt. Dit kan voor nieuwe investeerders wellicht het laatste zetje zijn om daadwerkelijk in crypto te gaan investeren. Al met al kan ook deze schikking als een nieuwe mijlpaal gezien worden.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang $40 gratis bij Bybit

Bybit powered by SATOS biedt nieuwe traders 10% korting op de handelskosten en een bonus tot wel $40 (ongeveer €37). Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft. 

Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten (geldig voor 30 dagen).

Bybit heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus. Je vindt de voorwaarden op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

VanEck stopt met Ethereum Futures ETF: Wat betekent dit voor beleggers?

Pieter de Haan

Waarom Bitcoin daalt en Ethereum en Dogecoin analyse

Pieter de Haan

Jupiter en zijn cryptovoorspelling, is dit het moment om te kopen?

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu