Blockchain Stories
Invloed van Spot ETF’s op de Bitcoin markt
Bitcoin ETF Nieuws

Invloed van Spot ETF’s op de Bitcoin markt

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Het goedkeuren van spot exchange-traded funds (ETF’s) in de VS heeft een aanzienlijke impact gehad op de marktstructuur van Bitcoin. Op 11 januari keurde de Amerikaanse SEC 11 spot BTC ETF’s goed, waarvan 10 de volgende dag werden gelanceerd. In april heeft ook Hong Kong goedkeuring gegeven voor Bitcoin en Ethereum ETF’s. Kaiko Research zocht uit hoe deze spot Bitcoin ETF’s invloed hebben op de algehele Bitcoin markt.

Toegenomen handelsvolumes en liquiditeit

Sinds de lancering van de spot BTC ETF’s in de VS zijn de handelsvolumes op crypto exchanges die deel uitmaken van Bitcoin benchmarkreferentiekoersen aanzienlijk gestegen. Vooral rond de sluiting van de Amerikaanse markt (15:00 en 16:00 New York tijd) is er een toename in activiteit. Dit komt doordat ETF uitgevers de netto inventariswaarde (NAV) van de ETF’s baseren op benchmarkprijzen, die gedurende dit uur worden berekend.

Toegenomen handelsvolumes en liquiditeit
Bron: Kaiko

Bitcoin benchmarks leveren een indexprijs in USD voor 1 BTC per dag, gebaseerd op geaggregeerde handelsdata van geselecteerde exchanges. De meest gebruikte exchanges zijn Bitstamp, Coinbase, itBit, Kraken, Gemini en LMAX Digital. Deze benchmarks beïnvloeden de spotmarkt, wat leidt tot verhoogde handelsvolumes en verbeterde liquiditeit.

De introductie van spot BTC ETF’s in de VS heeft de liquiditeitsomstandigheden verbeterd, met een toename van de gemiddelde dagelijkse BTC 1% marktdiepte op Amerikaanse exchanges. Dit betekent dat de markt nu beter in staat is om grote orders te verwerken. Authorised participants, zoals JP Morgan en Jane Street, dragen bij aan deze verbeterde liquiditeit door prijsverschillen tussen ETF aandelen en de onderliggende BTC efficiënt weg te werken.

BTC 1 marktdiepte
Bron: Kaiko

Groei in Amerikaanse handelsuren en afname van weekendhandel

Sinds de goedkeuring van de spot BTC ETF’s zijn de handelsvolumes aanzienlijk toegenomen, vooral tijdens Amerikaanse markturen. Dit patroon verschilt van eerdere handelsgewoonten, waarbij minder handel plaatsvond rond de sluiting van de Amerikaanse markt. Het volume tijdens het benchmark fixing window (tussen 3 en 4 uur) is nu goed voor meer dan 6,7% van het totale volume, een stijging van 4,5% in het vierde kwartaal van 2023.

Het aandeel van BTC handelsvolumes in het weekend is sinds 2021 gestaag gedaald. Met de introductie van spot ETF’s is deze trend versneld. In 2024 staat het weekendhandelsvolume op een historisch dieptepunt van 16%, een daling van 12 procent ten opzichte van de piek van 28% in 2019. Weekdagen domineren nu de handelsvolumes, vooral tijdens Amerikaanse markturen.

afname van weekendhandel
Bron: Kaiko

Hong Kong ETF’s: Gemengd resultaat

In tegenstelling tot de VS heeft de lancering van spot BTC en ETH ETF’s in Hong Kong een gematigder effect gehad op de handelsvolumes. Hoewel het gemiddelde BTC handelsvolume tijdens de sluiting van de Hong Kong markt toenam tot $37 miljoen in de week van de lancering, bleef het ver onder de piek van $73 miljoen in maart.

De kleinere markt van Hong Kong en de verschillende marktomstandigheden bij de lancering droegen bij aan deze gematigde impact.

Conclusie van het rapport

De algemene impact van ETF’s op de Bitcoin spotmarkt is positief. Zowel de handelsvolumes als de marktdiepte zijn dit jaar toegenomen, vooral geconcentreerd op Amerikaanse markten tijdens weekdagen en rond de sluiting van de Amerikaanse markt.

Dit kan echter leiden tot verhoogde volatiliteit buiten de Amerikaanse openingsuren, wat nadelig kan zijn voor particuliere handelaren. De invloed op de handelskosten, gemeten aan de hand van de bied-laat spread, is gemengd. Amerikaanse exchanges, die zijn opgenomen in Bitcoin benchmarks, profiteren van verbeterde volumes en consistentere liquiditeit.

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang $40 gratis bij Bybit

Bybit powered by SATOS biedt nieuwe traders 10% korting op de handelskosten en een bonus tot wel $40 (ongeveer €37). Bybit werkt samen met SATOS welke een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft. 

Om aanspraak te maken op de $40 is een storting van minimaal $400 vereist. Bij een storting van minimaal $100 ontvang je $20 (ongeveer €18,50). Alle gebruikers ontvangen de 10% korting op de handelskosten.

Bybit heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen gebruikers. Registreer een account via onderstaande knop en profiteer van de welkomstbonus.

Gerelateerde berichten

Duitsland verkoopt wederom een flinke hoeveelheid BTC

Scott

Crypto Fear & Greed Index blijft neutraal: Dit betekent het

Marijn van Leeuwen

Speculatie: Michael Dell investeert in Bitcoin

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu