Blockchain Stories
Solana lanceert ZK Compression: ‘Lagere kosten en meer schaalbaarheid’
Altcoin Nieuws Solana

Solana lanceert ZK Compression: ‘Lagere kosten en meer schaalbaarheid’

Start met €10 gratis Solana bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Solana heeft ZK Compression gelanceerd, een nieuwe functie die de kosten drastisch zal verlagen en de schaalbaarheid voor ontwikkelaars flink verbeterd. Solana heeft het project samen met Light Protocol en Helius Lab gelanceerd. 

ZK (Zero Knowledge) Compression is een tool die ontwikkelaars helpt met het verlagen van de kosten voor het maken van tokens en accounts door de on-chain status samen te persen. 

Het project

Op 21 juni kondigde Light Protocol op X (Twitter) aan dat ze een samenwerking met Helius Labs aan zijn gegaan om ZK Compression op de Solana blockchain te lanceren:

De functie heeft als doel om applicaties schaalbaarder te maken door de on-chain data samen te persen. Hierdoor worden kosten aanzienlijk verlaagd, terwijl de beveiliging en prestaties van de Solana blockchain intact blijven. 

ZK Compression maakt gebruik van zero-knowledge proofs om de kosten voor het maken van tokens en accounts te verlagen. Deze ZK proofs garanderen gegevensintegriteit en maken het ophalen van gegevens mogelijk via ondersteunde RPC providers. 

Door alleen roots op de blockchain te bewaren en de rest van de data op de ledger van Solana te bewaren, minimaliseren ontwikkelaars de opslagkosten op de blockchain. 

Kostenreductie en schaalbaarheid

Mert Mumtaz, CEO van Helius, heeft de kostenreductie en verbetering in schaalbaarheid van ZK Compression benadrukt. Zo liet hij weten:

“We bereiken 10.000x schaalverbeteringen door de on-chain status te verkleinen, waardoor we dichter bij het creëren van een globale, snel synchroniserende statusmachine komen.”

Austin Federa, Head Strategy van Solana, wees op het aanpakken van de hoge kosten van accountopslag op de blockchain. Zo liet hij weten:

“Deze compressie lost een groot pijnpunt op voor instellingen en toepassingen voor massaconsumptie.”

Ondanks de opwinding beweren sommigen uit de crypto community dat de functie lijkt op een Layer-2 netwerk (L2). Zo liet Adam Cochran het volgende weten op X (Twitter):

“Het Solana team zal uiteindelijk beseffen dat ze een effectieve L2 functie hebben gebouwd, wat positief is zolang ze er eerlijk over zijn.”

Vooruitgang voor het netwerk

Het lanceren van de ZK Compression op Solana is een belangrijke vooruitgang, aangezien het de schaalbaarheid verbetert en de kosten flink verlaagd. Ondanks dat het geleid heeft tot discussies over de aard van het project, zijn er veel voordelen. 

Door de kosten lager te maken en de schaalbaarheid te verbeteren, kan ZK Compression leiden tot een bredere acceptatie en innovatie op de Solana blockchain. Hoe dan ook, de functie laat de toewijding van Solana aan het verbeteren van de blockchain technologie zien. 

Naarmate de crypto wereld steeds verder groeit, gaat dergelijke innovatie erg belangrijk zijn. Ondanks dat er discussies zijn over of het project een L1 of L2 optie is, blijft het een verbetering. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Binance schrapt vier altcoins: waarom doet Binance dit?

Scott

7 altcoins om te kopen die kunnen exploderen volgens AltCryptoGems

Thanh Lanh Tran

Ironisch: crypto oplichters worden zelf slachtoffer

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu