Blockchain Stories
IMF: “CBDC kan financiĆ«le inclusie van het Midden-Oosten verbeteren”
Nieuws

IMF: “CBDC kan financiĆ«le inclusie van het Midden-Oosten verbeteren”

Start met ā‚¬10 gratis crypto bij Bitvavo en handel ā‚¬10.000 gratis

Start nu

Uit een onderzoek van het IMF blijkt dat 19 centrale banken in het Midden-Oosten de uitgifte van CBDC onderzoeken. Veel van de landen zijn gefocust op hoe CBDCs de financiĆ«le inclusie en efficiĆ«ntie van het betalingssysteem kan verbeteren. Uit het onderzoek blijkt ook dat, ondanks dat CBDCs niet nodig zijn, ze de kosten van financiĆ«le diensten kunnen verlagen.Ā 

Het onderzoek van de IMF

In een onderzoek van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is het een en ander naar buiten gekomen over mogelijkheden voor CBDCs in het Midden-Oosten en Centraal Aziƫ. In het onderzoek werd er bij 19 verschillende centrale banken gepeild naar interesse in CBDC. Hier kwam het volgende resultaat uit:

CBDC-IMF
Bron: Onderzoek IMF

Ook blijkt uit het onderzoek dat de CBDCs financiĆ«le inclusie kan bevorderen en de kosten van financiĆ«le diensten kan verlagen. Echter, adoptie van CBDC moet wel zorgvuldig worden overwogen. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat het verbeteren van onderliggende beperkingen en andere digitale betalingssystemen een praktischer alternatief kunnen zijn. 

Het IMF heft de evolutie van CBDCs onderzocht en de lidstaten begeleiding geboden bij de vraag hoef en of ze CBDCs in hun respectieve monetaire systemen willen integreren. 

IMF over CBDCs

Een hoge IMF functionaris heeft zich ook geuit over CBDCs. Zo zegt hij dat ā€˜Ć©Ć©n globaal CBDC-platform kapitaalcontroles mogelijk maakt en de betalingskosten zou kunnen verlagenā€™. 

Verschillende landen in het Midden Oosten en Centraal AziĆ« hebben het gebruik van CBDCs onderzocht, waaronder Saoedi-ArabiĆ«. Hier heeft de centrale bank zich recentelijk aangesloten bij een experiment met CBDCs voor internationale handel met de BIS (Bank for International Settlements). 

Het onderzoek liet hierover het volgende weten:

ā€œUiteindelijk zal de introductie van digitale valuta een lang en ingewikkeld proces zijn dat centrale banken met zorg moeten benaderen. Beleidsmakers moeten bepalen of een CBDC de doelstellingen van hun land dient en of de verwachte voordelen opwegen tegen de potentiĆ«le kosten, risicoā€™s voor het financiĆ«le systeem en operationele risicoā€™s voor de centrale bank.ā€

Ook waarschuwt het IMF dat, aangezien ongeveer 83% van de financiering voor de banken in de regio uit depositoā€™s komt, CBDCs kunnen concurreren met bankdepositoā€™s. Dit kan wegen op de bankwinsten en kredietverlening, en hiermee de financiĆ«le stabiliteit van een land kan beĆÆnvloeden. 

Onderzoek van centrale banken

Uit het onderzoek blijkt ook dat de 19 centrale banken in de regio onderzoek doen naar uitgifte van CBDC. Hierbij zijn de landen vooral gefocust op het verbeteren van de financiƫle inclusie en de efficiƫntie van het betalingssysteem. Zo laat de IMF weten:

ā€œIn het bijzonder in de olie-exporteurs uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten, waar de financiĆ«le markten meer ontwikkeld zijn, ligt de prioriteit bij het efficiĆ«nter maken van zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen, terwijl voor olie-importeurs uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika de prioriteit ligt bij het efficiĆ«nter maken van zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen. In de Kaukasus en Centraal-AziĆ«, en in de lage inkomenslanden, breidt het de financiĆ«le inclusie uit.ā€

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen ā‚¬10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.

Gerelateerde berichten

Waarom $0.11 cruciaal is voor Dogecoin om verkopen te voorkomen

Timo Bruinsma

Japan’s nieuwe minister hint op hervorming crypto belasting voor groei

Timo Bruinsma

Bitcoin onder $60K: Investeringskansen in de cryptomarkt

Julian Smits

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu