De EU Innovation Hub for Internal Security heeft een rapport uitgebracht over privacytokens en mixerprotocollen. Hierin bekritiseren ze de munten en laten ze weten dat dergelijke valuta de regulatie bemoeilijken. De kans is groot dat er nog een strijd aan zit te komen tussen deze cryptotokens en de Europese wetgevers.
Het rapport
Gegevensversleuteling is een belangrijke manier om individuele privacy en collectieve veiligheid in evenwicht te brengen. Echter, in sommige gevallen kan dit volgens de wetgeving te ver gaan. Zo kunnen protocollen die crypto mixen het moeilijk krijgen om geaccepteerd te worden binnen de Europese wetgeving.
De EU Innovation Hub, een samenwerking tussen leden van agentschappen van de Europese Unie en lidstaten, heeft haar eerste rapport over dergelijke encryptie gepubliceerd. In het rapport wordt onder andere de dubbelzinnige aard van crypto benadrukt:
De goede en slechte kanten van crypto
Het rapport ondersteunt de noodzakelijke afhankelijkheid van crypto en NFTs voor opslag, mining en transacties. Echter, sommige kwaadwillenden gebruiken het systeem om de wet te omzeilen. Met name de mixer protocollen en privacytokens die zichtbaarheid op de blockchain verminderen worden veel gebruikt.
De EU Innovation Hub riep ook specifieke crypto tokens op, waaronder Monero, Zcash, Grin en Dash. Daarnaast brachten ze layer-2 initiatieven, zero-knoledge proofs en crypto mixer diensten onder de aandacht. Dergelijke protocollen maken het kwaadwillenden gemakkelijker om geld wit te wassen.
Het rapport zei hier het volgende over:
āMixers en privacytokens bemoeilijken het traceren al jaren, maar Mimblewimble en zero-knowlegde proofs zijn relatief nieuwe ontwikkelinge die ook de zichtbaarheid van cryptocurrency adressen, saldi en transacties kunnen vertroebelen.ā
EU Innovation Hub
Het volgen van verborgen transacties
Hackers en oplichters op de blockchain hebben vaak de neiging om gestolen geld via diensten als Tornado Cash over te maken om de traceerbaarheid veel lastiger te maken. Echter, regulerende instanties mogen en kunnen dergelijke transacties volgen:
āAl deze ontwikkelingen kunnen nog steeds worden onderzocht door wethandhavingsautoriteiten, wanneer toegang wordt verkregen tot de privĆ©sleutels van de verdachte.ā
EU Innovation Hub
Problemen voor Tornado Cash
Regulerende instanties proberen protocollen, zoals Tornado Cash, hard aan te pakken. Aangezien deze het witwassen van gestolen crypto een stuk makkelijker maken, worden de makers van dergelijke protocollen vaak hard aangepakt.
Alexey Pertsev, ontwikkelaar van Tornado Cash, is in mei schuldig bevonden aan het witwassen van geld. Echter, hij heeft zelf geen geld witgewassen, maar de gebruikers van zijn protocol. Dit gaf direct een grote waarschuwing af naar ontwikkelaars van dergelijke open source protocollen.
Ondanks dat Tornado Cash een niet-bewarend cryptomix protocol is, wat betekent dat fondsen die via het protocol worden verwerkt nooit worden vastgehouden of gecontroleerd, is Pertsev veroordeeld. De crypto markt stond hier helemaal van op de kop, aangezien Pertsev zelf geen geld heeft witgewassen.
Het lastige aan dergelijke protocollen is dat het voor regulerende instanties ook lastig is om te bepalen wie er aangepakt moet worden. Aangezien de daadwerkelijke kwaadwillenden door deze protocollen anoniem weg kunnen komen met witwassing, worden de ontwikkelaars vaak hard aangepakt.Ā
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen ā¬10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van ā¬10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.