Blockchain Stories
Europese Centrale Bank verlaagd rentetarieven: Effect op crypto markt
Cryptomarkt Update Nieuws

Europese Centrale Bank verlaagd rentetarieven: Effect op crypto markt

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of Canada hebben besloten de rentetarieven te verlagen. Het doel hiervan is het stimuleren van investeringen. Uiteindelijk kan dit in het kader van economische vooruitzichten de waarde van crypto doen stijgen. 

De rente verlaagd

De ECB (Europese Centrale Bank) en de BoC (Bank of Canada) hebben onlangs de rente verlaagd. Dit is een aanzienlijke verschuiving in het beleid van de banken. De ECB heeft besloten de rente van 4% naar 3,75% te verschuiven, terwijl de BoC de rente verlaagd van 5% naar 4,75%. Deze veranderingen zijn een belangrijke stap in het huidige economische klimaat. 

Renteverlaging van de ECB

Het besluit van de ECB om de rente te verlagen, is vooral beïnvloed door inflatievooruitzichten. Vanuit hier hebben ze besloten om het monetair beleid aan te passen na een periode stabiele rentetarieven vast te houden. 

Ondanks de aanhoudende inflatie in Europa verwacht de ECB een stijging van de inflatie in 2024 en 2025, waarbij het in 2026 stabiel zal blijven. ECB-president Christine Lagarde verklaarde:

“Gabaseerd op een geactualiseerde beoordeling van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de transmissie van het mometair beleid, is het nu passend om de mate van monetairbeleidsbeperkingen te matigen na negen maanden waarin de rente stabiel is gehouden.”

Het is de eerste renteverlaging van de ECB sinds september 2019, na een reeks van renteverhogingen die later dan andere centrale banken startte. De stap weerspiegelt een belangrijke en strategische verschuiving als reactie op de veranderende economische omstandigheden. 

Renteverlaging van de BoC

De renteverlagingen van de BoC zijn bedoeld om consumenten met een hoge schuldenlast te verlichten. Zo liet gouverneur van BoC, Tiff Macklem, het volgende weten:

“De Raad van Bestuur houdt de ontwikkeling van de kerninflatie nauwlettend in de gaten en blijft vooral gefocust op het evenwicht tussen vraag en aanbod in de economie, inflatieverwachtingen, loongroei en prijsgedrag van bedrijven.”

Effect van de renteverlaging op de crypto markt

Renteverlagingen hebben een aanzienlijke impact op de crypto markt. Een lagere rente verlaagt de financieringskosten en stimuleert zowel de consumentenbestedingen als de bedrijfsinvesteringen. De verhoogde liquiditeit stimuleert investeringen in hoger renderende activa, waaronder crypto. 

Ook kunnen lagere rendementen op traditioneel sparen investeerders naar risicovollere activa, zoals crypto, drijven om beter rendement te behalen. Uiteindelijk laat dit de waarde van crypto stijgen. Kortom, de toegenomen vraag, aangewakkerd door lagere rentetarieven, kan leiden tot hogere prijzen voor crypto. 

Echter, de ECB en de BoC blijven vrij voorzichtig. Beide centrale banken hebben aangegeven dat toekomstige renteverlagingen afhankelijk zijn van data. Dit weerspiegelt een zorgvuldige aanpak in het midden van economische onzekerheden. 

Experts verwachten dat de ECB waarschijnlijk tot september zal wachten met een nieuwe verlaging, terwijl de BoC in juli al actie kan ondernemen. 

Ondanks de positieve effecten wijst de voorzichtige aanpak van de centrale banken wel op aanhoudende economische onzekerheden. Toekomstige renteverlagingen zijn afhankelijk van economische trends, met name trends in inflatie, loongroei en het koers van bedrijven. 

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

XRP mogelijk een uitbraak naar $5 door overwinning tegen SEC

Timo Bruinsma

AVAX bearish sentiment kan controle krijgen boven de $30

Timo Bruinsma

Crypto markt gaat binnenkort los: $10 biljoen marktwaarde!

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu